Mekanik daktiloyu iPad klavyesi olarak kullanmak,Twitter bandına sahip, 19'uncu yüzyıldan kalma bir telgraf makinası ya da akıllı bir telefona amplifikatör olarak eklenen gramofon… Apple ve Samsung gibi şirketler ileri teknoloji ürünleriyle yarışa dursun, kullanıcı dijitalleşme öncesi döneme büyük özlem duyuyor. Bunun farkına varan şirketler de eskiyle yeniyi kombine ediyor.

Dijital el sanatları dünyası

Örneğin büyükbabanızın bir kenarda duran tozlu mekanik daktilosunu bir kaç elektronik parça yardımıyla harici bir USB klavyeye dönüştürebilirsiniz. Üstelik Mac, PC ya da herhangi bir tabletle uyumlu. Bu iş sadece 55 euroya mal oluyor. Ancak komple bir USB yazı makinasının fiyatı ise en az 500 euro.

Viktorya dönemine ait Twitter bandı

Yolda kullanmak için pek elverişli olmasa da, 19'uncu yüzyıla ait bir telgraf makinasının Twitter bandına sahip olması pek hoş görünüyor. İngiliz programcı Adam Vaughn bunun için antik bir pirinç saati kullandı. Ahşap tabana yerleştirilen mikro işlemci, bir kablo sayesinde internet bağlantısını sağlıyor.

Twitter mesajları basılıyor

Twitter bandı her 30 saniyede bir yeni bir mesaj olup olmadığını kontrol ediyor ve bunu ince bir şerit halindeki kağıda basıyor. Ancak Twitter’da çok sık mesaj yayınlayanlar kısa sürede bu kağıdı tüketebilir. Bu icadın yaratıcısı bunların kendisini yıldırmasına izin vermiyor ve şu sıralar kablosuz bir cihaz üzerinde çalışıyor.

Ahizeli akıllı telefon

Birçok kişi artık evinde sabit telefon kullanmıyor. Hele ki eski model, kablolu telefonlara artık hiç rastlanmıyor. Bu akıllı telefonun mucidi Scott Freeland akıllı telefonu olanların bu eski model telefona kolaylıkla monte edilmesini sağlayan bir cihaz yaratmış. Telefonun ses tonu ise nostaljiyi aratmıyor, eski telefonlardaki zil sesi kullanılmış.

Kasete gizlenen müzik

Kasetler özellikle müzik kaydı yapmak için 1990’lı yıllara kadar Almanya’da vazgeçilmez bir yere sahipti. O yılları özleyenler, i-Phone'ları için tıpkı kaset görüntüsünü andıran plastik koruyucular satın alabiliyor. Ancak müzik elbette kaset üzerinden değil, mp3 çalar üzerinden dinlenebiliyor.

Eski model fotoğraf makinesi

Sadece akıllı telefonlar değil, aynı zamanda tablet bilgisayarlar da nostaljik paketlere gizlenebiliyor. 5 megapixel kameraya ve insan yüzünü tanıma özelliğine sahip bu tablet bilgisayar, dış görünüşü itibariyle eski bir Leica marka fotoğraf makinesini andırıyor. Küçük boyutta fotoğraf çekme özelliğine sahip Leica, 1920’li yıllarda fotoğraf dünyasını fethetmişti.

Grama-iPhone

İşte bu cihazda analoğun birçok kuralı üzerinde değişiklik yapıldı. Bir akıllı telefon ceviz ağacından yapılma bir ahşaba yerleştirildi ve dışarıya müzik sesi gelmeye başladı. Küçük bir delik sayesinde müziğin tınısı antika bir gramofon üzerinden dışarıya yayılıyor. Duyulan ses biraz metalik olsa da dizayn işe yaramış. Ayrıca bu cihaz elektrik tasarrufu sağlıyor. (DW)