Meksikalı adli tıp uzmanları, geçtiğimiz hafta bir mağarada ortaya çıkarılan toplu mezarda yatan büyük sırrı ortaya çıkardı.

Guatemala sınırındaki Frontera Comalapa kasabası yakınlarında bulunan mezardaki 167 kişiye ait kemiklerin, 50 yıl önce gömüldüğü zannedilmişti. Adli tıp analizleri ise kemiklerin 1,300 yıllık ve Maya uygarlığında yaşamış insanlara ait olduğunu tespit etti.

Nuevo Ojo de Agua bölgesindeki mağarada yer alan mezarlıktan çıkarılan kafataslarını inceleyen antropologlar, ölen Maya’ların bir çeşit “kafatası şekli değiştirme” uygulamasına maruz kaldığını ifade etti.

Maya’ların, bin yılı aşkın bir süre önce bebeklerin kafatasını sıkıştırarak, dümdüz ve uzun bir şekle soktukları biliniyor. Modern Meksika’nın güneyi ve Guatemala topraklarında yaşamış olan Maya’lar, kafatasını sıkıştırma işlemi için tahta kullanıyordu.

Meksika Ulusal Antropoloji Enstitüsü yetkilileri, mağarada bulunan mezarlığın, 700 ile 1,200 yıl öncesine rastlayan diğer mezarlıklarla benzerlik gösterdiğini belirtti.

Bir yetkili, kemiklerin incelenerek mezarlıkta yatanların yaş, cinsiyet ve ölüm nedenlerinin anlaşılmaya çalışılacağını ifade etti. Uzmanlar, kemiklerin herhangi bir şiddet eylemine maruz kalındığına dair bulgu içermediğine dikkat çekti.

SAVAŞ VEYA UYUŞTURUCU KURBANLARI İDDİASI
Arkeologlar, askerlerin de yardımıyla, mezarlıktan çıkarılan kemikleri analiz edilmeleri için Chiapas eyaletinin başkenti Tuxtla Gutierrez’e götürdü.

Aktivistler, kemiklerin Guatemala’da 1960’da başlayan ve 36 yıl boyunca 250 bin insanın hayatına mal olan sivil savaş kurbanlarına ait olduğunu öne sürmüştü. Savaşın ardından 45 bin kişinin halen kayıp olduğu belirtilirken, aktivistler, sivillerin askerler tarafından gizlice toplu mezarlara gömüldüğünü savunuyor.

Ayrıca, ABD-Meksika sınırında göçmenlerin sıkça kullandığı bir bölgede, uyuşturucu savaşlarında ölenlerin de toplu mezarlara gömüldüğü ortaya atılan bir diğer iddia.