Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, iletişimi kesintisiz hale getirmek için gerekirse eşek sırtında jeneratör taşıdıklarını söyledi.

Gazetecilerle sohbet toplantısında konuşan Terzioğlu, 2011 yılında altyapıya19.6 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirterek, “18 yıldır yatırım yapıyoruz, yatırım yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Terzioğlu, 3G altyapısı ile birlikte mobil trafiğinin internetin hızlı büyümesi ve mobil uygulamaların da etkisiyle önemli ölçüde arttığına dikkat çekerek, 2009 yılına göre mobil internet trafiğinin 2011 yılında 13 kat arttığını söyledi. 

Mobil internet kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasıyla birlikte yüksek bant genişliğine yönelik ihtiyacın arttığını dile getiren Terzioğlu, “Mobil teknolojilerdeki gelişim süreci ise ihtiyaçlara paralel olarak ilerliyor. Pek çok noktada Turkcell’lilerin mobil internet hızı iki katına çıktı. Türkiye’nin her yerinde 3G’de 43.2 Mbps hızımız var. Bu hıza ulaşan Türkiye’deki ilk, dünyada ise 13 operatörden biriyiz. 2012 yılı hedefimiz datada mevcut hızı ikiye katlayarak 84 Mbps hıza ulaşmak. 2014 yılında ise bu hızı 168 Mbps’e çıkarmayı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Terzioğlu, şebeke kesintileri, müşteri şikayetleri, şebeke ekipmanlarının birbiriyle ilişkilendirildiğini belirterek, geleceğe yönelik similasyonların çalıştırıldığını, bu projeksiyonlardan faydalanarak kesintilerin önceden öngörülerek müdahale edilebildiğini kaydetti. 

1 YILDA DÜNYA İLE AY ARASINDAKİ MESAFE KADAR TEST YAPTIK

Terzioğlu, kalite testi için 1 yılda dünya ile ay arasındaki mesafe kadar test yaptıklarına dikkat çekerek, “370 bin kilometrelik testimizi sokakta, karada, denizde, havada, tren yolunda her yerde yaptık” dedi. Terzioğlu farklı test yöntemleri geliştirdiklerini de sözlerine ekledi. 

TOPLAM BAZ İSTASYONU SAYISI 29.5 BİN

Bugün toplam baz istasyonu sayısının 29 bin 500 olduğunun bilgisini paylaşan Terzioğlu, “2G’de kapsama alanımız yüzde 99.13’ünü kapsıyoruz. 3G’de ise kapsama rakamımız Türkiye nüfusuna göre yüzde 88’ine ulaştı. Nüfusu 500-1000 arası olan yerleşim alanlarında da kapsama oranımız yüzde 96.3’ü buldu. Türkiye’deki toplam 34 bin 191 köyün yüzde 88.2’sine ulaştık ve geride kalan az sayıdaki köyümüze de Turkcell kalitesini taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Terzioğlu, 191 nüfuslu, 28 haneli il merkezine 80 kilometre uzaklıkta Batman Vergili köyünde kesintisiz iletişim için eşek sırtında jeneratör taşıdıklarını anlattı. Terzioğlu, “Bu köyde sinyal olmadığını gördük ve gittik oraya baz istasyonunu kurduk. 1 sana önce. Bu köyde sadece Turkcell var. 30 bin istasyondan bahsediyoruz bu şebekeyi ayakta tutmak önemli. İstasyonu oraya kurarsınız istasyon 6 ay çalışmaz bir işe yaranmaz. Orada enerji sorunu var. Elektrik yok jeneratörle çalışıyor. O jeneratöre sürekli mazot koymak gerekiyor. Yolu, ulaşımı imkanları çok kısıtlı olan yerlerde bunun gibi çok örneğimiz var. Bu sadece bir örnek. 5 Mart’ta bu istasyonunun jeneratörü bozuldu ve yeni jeneratör ancak at sırtında götürüldü” ifadelerini kullandı. 

ÖTV’NİN KALKMASINI YILLARDIR KONUŞUYORUZ

Bir gazetecinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, Özel İletişim Vergisi’nin kalkması konusundaki çalışmaları gündeme getirmesini hatırlatması üzerine Terzioğlu, Özel İletişim Vergisi’nin 3 operatör içinde yıllardır konuşulduğunu söyledi.

Terzioğlu, “Vergi oranları çok yüksek. Ama devletin bir bütçesi var sonuçta, biz bu vergilerin kaldırılmasını veya çok makul oranlara alınmasını yıllardır söylüyor ve istiyoruz. Umarım bütçemizde elverdikçe bu oranlar yavaş yavaş düşecek veya kalkacaktır. Sevindik bu haberi gördüğümüze. Maliye Bakanlığı da umarım uygun görecektir. Bu vergiyi vatandaş ödüyor. Vatandaşa hizmeti en uygun fiyatlarla götürmek sonuçta devletinde bir politikası zaten öylede düşünüyorlar. Bu ulaştırmada vergilerin düştüğü alanlar var, iletişimde de düşecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

YENİ ÜLKELERE AÇILMAYI ÇOK İSTİYORUZ 

Yurtdışı yatırımlarından bahseden Terzioğlu, şu anda Turkcell’in direkt olarak Belarus, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs’ta şirketleri olduğunu belirterek, “Aynı zamanda FİN tur ortaklığı üzerinden de Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan Moldova var. Yeni ülkeler hep katmak istiyoruz. En son kamuya açıkladığımız Bulgaristan konusu var. Bulgaristan’a teklif verdik. Sonucunu bekliyoruz. Biz yeni ülkelere açılmayı çok istiyoruz ve bu konuda çok açığız” diye konuştu. Bir gazetecinin Arap Baharından yararlanmak isteyip istemediklerinin sorulması üzerine Terzioğlu, “Bizim o ülkelerde zamanında teklif verdiğimiz ülkeler var ama teklif vermek için çalıştığımız ülkeler de var. Şu anda hepsine bakıyoruz” dedi.