Apple ekim ayında piyasaya sürdüğü iPhone 4S ile birçoklarını hayal kırıklığına uğratmıştı ama yapılan veri araştırmasına bakılırsa 4S en popüler teknolojik ürünlerden biri...

Telekom ağ teknolojileri şirketi Arieso’nun yaptığı bir çalışmaya göre, iPhone 4S kullanıcıları eski modellerden iPhone 4 kullanıcılarına oranla iki, iPhone 3G kullanıcılarına kıyasla ortalama üç kat fazla veri transfer ediyor. Bir önceki model olan iPhone 4’da veri kullanımı iPhone 3G’nin sadece 1.6 kat fazlasıydı. iPad 2 tabletleri de araştırmaya göre, iPhone 3G’den 2,5 kat fazla veri tüketiyor.

Bugünün akıllı telefonları ise taşıyıcı genişbantının elverişliliği ile artan talepleri beraberinde getiriyor. Çünkü uygulamalar da çok esnek ve kişisel video kullanımı da ortalamada yoğunlaşıyor. Veri tüketimindeki keskin artış mobil operatörler üzerindeki kapasite yatırımları yönünde baskıyı da artırıyor. Operatörler de zaten artan veri hizmetleri talebini karşılayabilmek için telekom network’lerindeki tıkanıklığı aşma çabasında.

VERİ ARTIŞININ SEBEBİ SIRI 
BTnet'in Reuters’a dayandırdığı haberine göre; bir akıllı telefonun veri tüketimi, kullanıcının ne istediğine bağlı. iPhone 4S, bazı kesimlerce Siri yüzünden bir veri yığıntısı olarak nitelendiriliyor. iPhone 4S’e entegre olan ve hem sanal kişisel asistan hem de arama uygulaması olan Siri, sesli komutlara yanıt verebiliyor.

Mobil veri kullanımı, Apple’ın 2007 yılında iPhone’u pazara sürmesi ile roket gibi fırladı. Veri ağlarının kullanımı her geçen yıl ikiye katlanmaya da böyle başladı. Siri gibi gelişen mobil bulut servisleri de bu büyümeyi destekledi.

KABLOSUZ OPERATÖRLERİN İŞTAHI KABARIYOR 
Kablosuz operatörler, internet odaklı gelir artırmaya çok hevesli. Geleneksel sesli çağrılardan elde edilen gelir azalırken, sosyal ağlarla bağlantılardan gelir de artışta. Ama operatörler, tıkanan ağ sorunu ile artan biçimde yüz yüze geliyor. Müşteri kaybetmekten korkan az sayıda operatör, veri trafiği ile başa çıkma sorunu yaşadığını kamuoyu önünde kabul ederken, operatörlerin çoğunluğu ise bu kabullenmeyi yapmadan büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Küçük hücre teknolojileri; etraflarında yüz binlerce aboneye hizmet veren büyük baz istasyonlarından mobil veri trafiğini çekmek isteyen operatörlere küçük, maliyeti yaklaşık 100 dolar olan, hemen hemen kişisel tabanlı istasyonları kullanma imkanı veriyor. Ericsson, Nokia Siemens Network ve Alcatel Lucent gibi Asyalı rakipleri ile agresif fiyatlama savaşı içinde olan telekom devi şirketlerin de umudu; artan veri trafiğinin bu gibi teknolojilere yönelik ilgiyi artırması.