İnternet erişiminde bazı zamanlarda oluşan aksamaların, güneşte meydana gelen patlamalardan kaynaklandığı bildirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, güneşteki parlamalarının son dönemlerde maksimum seviyeye geldiğini, yer çekiminin etkisi ile dünyayı da etkilediğini belirterek, patlama etkisiyle güneşten kopan parçaların atmosfere geldiğini, ancak atmosferin yoğun yapısı nedeniyle ışınların filtre edildiğini belirtti.
Güneşin radyasyon yüklü olduğunu ifade eden Özkan, patlamaların yoğun olduğu dönemlerde güneşin daha zararlı hale geldiğini vurgulayarak, ''2012 yılında güneş, yoğun patlamaların olduğu bir yapıda olacak. Bu da yoğun radyasyona maruz kalabileceğimiz anlamına geliyor. Özellikle hamile kadınlar öğle saatlerinde dışarı çıkmasın'' dedi.
Güneşteki patlamalarla oluşan yoğun radyasyonun birçok şeyi etkilediğini belirten Özkan, şunları kaydetti:
''İnternet erişiminde bazı zamanlarda oluşan aksamalar, güneşte meydana gelen patlamalardan kaynaklanıyor. Maillere ulaşamama, facebook ve twitter gibi milyonlarca kişinin ilgilendiği sosyal paylaşım sitelerindeki aksaklıklarda güneşte maksimum düzeye gelen patlamaların etkili olduğunu söyleyebiliriz.''