Türkiye’de geliştirilen ve engellilerin ayakta durabilmesini sağlayan tekerlekli sandalye, tıp alanında çok önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Tek Robotic Mobilisation Device adı verilen cihaz, bacaklarını kullanamayan kişilerin alışverişten ütüye kadar günlük işlerini çok kolay bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor. İstanbul merkezli AMS Mekatronic şirketi tarafından geliştirilen cihazı ilk olarak attan düşerek felç kalan Yusuf Aktürkoğlu denedi.

27 yaşındaki Aktürkoğlu, “Ayakta durarak işlerimizi görebilmek çok iyi bir şey çünkü hayatımız oturarak geçiyor. Normalde sadece yardım edildiği takdirde ayakta durabiliyoruz. Ama bu cihazı kullanarak istediğim zaman ayağa kalkabiliyorum. Aktürkoğlu ayrıca, ihtiyaçlarını kendi başına giderebildiği için Tek’in kendisine özgürlük hissi verdiğini de söyledi.

ZORLUKLAR ORTADAN KALKIYOR


Tekerlekli sandalyeleri kullanan kişiler, sandalyeye oturmaya çalıştıkları zaman yardım eden biri olmadığı takdirde zorluk yaşayabiliyorlar. Ancak Tek bu tür zorlukları ortadan kaldırıyor. Uzaktan kumandayla kullanılabilen Tek, kendisini kemerle bağlayan kişiyi yukarı kaldırıyor. Ardından kumanda ile yönlendirme yapılabiliyor.

Yaklaşık 0.6 metre uzunluğunda ve 0.3 metre genişliğinde olan Tek’in taşınması son derece kolay. Bataryaya sahip olan cihazın, üç günde bir şarj edilmesi gerekiyor.

Tek’i tasarlayan mühendis Necati Hacıkadiroğlu, Reuters’a, “Engellilerin dar yollardan geçmesini, bizim gibi oturmasını, banyoda ve mutfakta rahatça hareket etmelerini sağlayan bir cihaz geliştirdik” dedi. Hacıkadiroğlu, Tek ile engellilerin girmekte zorlandıkları mekanları da kullanabileceğini ifade etti.

DOKTORLAR TEST ETTİ

Klinik testlerden geçen Tek, doktorlardan övgü alan bir icat olarak kabul gördü. Doktorlar, Tek’in engelli insanlar için tehdit oluşturan şeker hastalığı ve yavaş kan akışından kaynaklanan kalp rahatsızlıkları gibi sağlık risklerinin de önüne geçtiğini belirtti.

Tek’in henüz satışına başlanmadı ancak, Yusuf kendisine çok faydalı olan icat hakkında bol bol haber görmeyi umduğunu söyledi.