Yeni teknolojiyle ilk tanışan olmanın da bir maliyeti var. Eğer “Beklerim” derseniz, beğendiğiniz akıllı telefonun fiyatı 3 ayda yüzde 15, 6 ayda yüzde 30’u bulan oranda düşecektir. Hatta “12 ay beklerim” diyenin, 4 yıllık internetfaturası da cepte 

Teknoloji tüketicisi doğası gereği sabırsız oluyor. Bu durum bir de bazı fırsatçı e-ticaret siteleriyle birleşince, yeni çıkan bir akıllı telefonun Türkiye’deki ilk kullanıcılarından biri olmanın bedeli de biraz ağır oluyor. Bu yüzden “Hangitelefonu alayım?” sorusunun ardından sizi bekleyen ikinci sorun “Ne zaman ve nereden alayım?”…

Apple’ından, Samsung ve HTC’sine kadar çoğu cep telefonu üreticinin üst düzey akıllıtelefonunun Türkiye’deki perakende satış fiyatının geçmişini incelediğimizde şu tabloyla karşılaşıyoruz: Yeni çıkan üst seviyede bir akıllı telefonu almak için 3 ay beklerseniz ilk çıkış fiyatına göre yüzde 15, 6 ay beklerseniz yüzde 30, 12 ay beklerseniz ortalama yüzde 50 daha ucuza alabilme şansına sahipsiniz.

Düşen fiyat sadece cihaza daha az para harcamak açısından değil, kullanırken size gerekeninternet paketi gibi maliyetleri karşılamak açısından da önemli. Çünkü akıllı telefon almakla iş bitmiyor. İnternete bağlanıp online mağazalardan uygulama indirmek için aylık en az 1 GB’likinternet paketi (Türkiye’deki cepten internet kullanıcılarının yüzde 90’ı ayda 1 GB’nin altında veri paketi kullanıyor) de edinmeniz gerekiyor. Operatörlerin 1 GB’lik veri paketlerinin de aylık 19-25 TL arasında değiştiği dikkate alındığında, yeni çıkan üst seviyede bir akıllı telefonu almak için 3 ay beklerseniz, düşen fiyat farkıyla 12 aylık, 6 ay beklerseniz 24 aylık, hatta 1 yıl beklemeyi göze alabilirseniz yaklaşık 48 aylık internet faturanızı karşılayabilirsiniz. 

Yurtdışı hâlâ cazip ama harcı göze alana

Türkiye’deki yüksek tüketim vergilerinin, yeni telefon alacakların yönünü yurtdışına sevk ettiği bir gerçek. Örneğin 16 GB’lik bir iPhone 5 yurtdışından alınırsa 1250 TL’ye, Türkiye’den alınırsa en az 1950 TL’ye mal oluyor. Hal böyle olunca yurtdışından alınan bir akıllı telefon, Türkiye’de kullanabilmek için 115 TL’lik harç ödenmesi gerekse bile daha hesaplı olabiliyor. 

ACELESİ OLMAYAN İÇİN APPLE’DA BİLE FİYAT İNİYOR

Örneğin geçen yılın haziran ayında Türkiye’de satışa çıkan Samsung’un amiral gemisi Galaxy S III’ün ilk giriş fiyatı 1959 TL idi. S III’ün fiyatı ilk 4 ayın sonunda yüzde 15 düşüşle 1659 TL’ye düştü. Geçtiğimiz gün piyasaya çıkan S IV ile birlikte ise S III’ün fiyatı 10 ayda yüzde 46 düşüşle 1059 TL’ye kadar indi. Fiyat esnekliğinde rakiplerine göre oldukça katı olan Apple’da bile sabreden tüketici için avantajlı fiyat mümkün.

4 AYDA YÜZDE 12 UCUZLADI
Şöyle ki; Apple’ın geçen yılın ekim ayında tanıttığı son akıllı telefonu iPhone 5, Kasım 2012’de bazı internet siteleri üzerinden 3000 TL’yi aşan fiyatlara satışa çıkarıldı. Geçen yılın aralık ayından itibaren GSM operatörleri ve teknoloji perakendecileri tarafından resmi olarak Türkiye pazarına sunulan iPhone 5’in o tarihteki peşin fiyatı 2.149 TL’den başlıyordu. 16 GB’lik iPhone 5’in bu peşin fiyatı şu anda ise 1900 TL’ye inmiş durumda. Diğer bir deyişle iPhone 5’i almak için 4 ay bekleyen yüzde 12’lik indirimi de kapmış oldu. 

KAYDI KENDİNİZ, ÜCRETSİZ YAPIN 

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından bahsedip şu konuyu da atlamadan geçmeyelim: 115 TL’lik harç bedeli, vergi dairelerine ve anlaşmalı bankaların şubelerine ödenebiliyor. Söz konusu harç ödendikten sonra, eğer e-Devlet şifreniz varsa, pasaport sahibinin pasaportunun aslı ve dekontu ile operatörlerin abone kayıt merkezlerine gidip 10-20 TL gibi bir ücret ödemenize gerek kalmadan, www.turkiye.gov.tr’den kayıt işlemini kendiniz de yapabilirsiniz. 

2 YILDA BİR DEĞİŞTİRİYORUZ

2008’de 3 yılı aşan telefon değiştirme sıklığı 2012’de 2 yıla inen Türkiye’de fiyatları iki neden düşürüyor: Pazarda yeni modellere yer açmak için fiyat kırılması, perakendecilerin rekabeti.