Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın cep telefonu kullanıcılarının ilk hat alımında ödedikleri 37 TL’lik sim kart vergisinin kalkabileceği yönündeki sinyali her zaman olduğu gibi Maliye Bakanı Şimşek tarafından doğrulanmadı. Şimşek, cep telefonunda değil elektrik sayacı gibi uzaktan takip edilebilen makinelerde veri iletişimini sağlayan sim kartla ilgili vergi farklılaştırma çalışması olduğunu belirtti.

Çok değil bundan sadece 3 gün önce, 8 Mart’ta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cep telefonu vergileri ile ilgili sözleri heyecan yaratmıştı. Yıldırım, Özel İletişim Vergisi’nin kalkacağı yönünde sinyal verirken sim karttaki sabit verginin de kalkabileceğini ima etmişti. Bu sözler, ilk hat alımında cep telefonu kullanıcılarının ödedikleri 37 TL’lik sabit verginin kalkayacağı şeklinde algılandı. Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konudaki beklentileri boşa çıkaracak açıklamayı dün yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün sektörlerden KDV indirimi talebi geldiğini belirterek, ”KDV oranıyla ilgili kaygım, bir yerde bir adım attığınız zaman onun tetiklediği talepler. Bunu kontrol altına almak kolay olmuyor” dedi.

Evet çalışma var ama...

Bakan Şimşek, Türkiye Meslekte Birlik Platformu 1. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, gelen taleplere yönelik herkesin yüzde 8 üzerinden veya yüzde 8 ise yüzde 1 üzerinden KDV oranına tabi olmak istediğini, bu aralar bir kaç adım atıldığını ardından bütün sektörlerden KDV indirimi talebi geldiğini anlattı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cep telefonundaki vergi indirimi ile ilgili sözleri kendisine hatırlatılınca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu an itibarıyla Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı tek hususun cep telefonlarında değil, makinelerde veri iletişimini sağlayan sim kartları üzerindeki vergiyi farklılaştırma veya kaldırma konusu olduğunu bildirdi.

Elektrik sayaçları gibi bazı makinelerde sim kartların kullanılmaya başlandığını kaydeden Şimşek, ”Mesela, elektrik sayaçlarında bir eleman göndermeden, elektrik tüketimini nereden nereye gitmiş öğrenilebiliyor. Akıllı sayaçlar sim kartları vasıtasıyla bu bilgileri merkeze ulaştırabiliyor. O konuda sektörlerin önünü açmak için bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz” dedi. Maliye Bakanı Şimşek, genele bir ilişkin düzenleme için mali alan yaratılması gerektiğinin altını çizerek, vergilerin indirilmesinin ön koşulunun bütçede imkan olması olduğunu söyledi.

100 lira verginin 86’sı faize giderdi

Bakan Şimşek, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin 2006 yılında 150 ülke içinde ortalamanın üstünde bir performansa sahip değilken, şimdi 183 ülke arasında 61. sıraya geldiğini, ancak 61. sırayı da Türkiye’ye yakıştırmadıklarını, Türkiye’nin ilk 20’lerde, 10’larda olmasını istediklerini söyledi. Şimşek, girişimcilerin, önünü açmak gerektiğini, bürokrasiyi azaltmak gerektiğini ifade ederek, ”Devleti büyütmemeliyiz. Devlet büyüyünce iştahı artıyor. Kaynaklar hizmete gideceğine maaşlara, hazinenin borçlanmasına, açıkların finansmanına gidiyor. 2002’de 100 lira verginin 86’sı faize giderken, şimdi 100 lira vergi topluyoruz 83 lirasını hizmet olarak sunuyoruz. Bu dönemin farkı bu. Tabii ki sorunlarımız var eğitimde kaliteden tutun, enerjide dışa bağımlılığa, kayıtdışılığa kadar. Bu sıkıntıları aşmak için yıllardır ortaya koyduğumuz vizyonu var. Bu tedbirler gecelik olmadığı için, sonuçları da gecelik olmuyor. Bazı sektörlerde bazı alanlarda ar-genin sonuçlarını meyvelerini toplamaya başladık” şeklinde konuştu.