Akıllı telefon ve tablette iPhone-iPad ikilisi ile dünyayı kasıp kavuran Apple, Çin'de ise diğer devlerle aynı akıbeti paylaştı.

 Çin, kendine has şartları ve iç dinamikleri ile dünya devlerinin en büyük zorluk yaşadığı pazarlar arasında başta gelir. Google ve Facebook gibi dev markalar bile Çin'de büyük sıkıntılar yaşar. Akıllı telefon ve tablette iPhone-iPad ikilisi ile dünyayı kasıp kavuran Apple, Çin'de ise diğer devlerle aynı akıbeti paylaştı. 

Gartner'ın yayınladığı Çin akıllı telefon pazar araştırma sonuçlarına göre Apple'ın ülkedeki pazar payı yalnızca yüzde 7.5. Apple'ın akıllı telefondaki en büyük rakibi Samsung'un pazar payı ise bunun üç katından daha fazla: Yüzde 24.3. Apple'ın Çin sıralamasındaki yeri ise beşincilik. 

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında Apple ile Samsung arasındaki fark iki kat civarındaydı. Ancak Apple'ın Çin pazarındaki uyuşuk tavrı, Samsung'un Asyalı olmasından kaynaklanan avantajını ikiye katladı ve fark iyice açıldı. Dünyanın en büyük mobil operatörü China Mobile yerine, ikinci ve üçüncü sıradaki China Unicom ve China Telecom ile ortaklık yapan Apple, zaten dünyanın diğer ülkelerinde yarışmakta olduğu Samsung'un yanı sıra Huawei, ZTE ve Lenovo gibi giderek güç kazanmakta olan yerel oyuncuların da gerisinde kaldı. Apple'ın China Mobile ile çalışmak için operatörün 4G hizmetini devreye sokmasını beklediği ileri sürülüyor.