ABD merkezli saygın bilim dergisi New Scientist, yeni sayısında akıllı telefonların ne kadar güvenli olduğunu sorguluyor. MacGregor Campbell imzalı yazı akıllı telefonların güvenlik sorunlarını irdeliyor. Yıllık internet kullanımı raporu InternetTrends’e göre günde ortalama 150 kere telefona bakılıyor. Akıllı telefonun küçük bir bilgisayar olduğu ise unutuluyor.

Telefondan hırsızlık
Sayısı 2 milyara ulaşan akıllı telefonlara zararlı yazılımlarla girilebiliyor. Bu tür yazılımların en büyük amaçları para ya da kimlik hırsızlığı oluyor. İngiltere’deki City University London’dan Tim Chen çoğu kötü amaçlı yazılımın tek başına zararsız ancak bir diğer yazılımla bir araya geldiğinde tehlikeli olduğunu ifade ediyor.
Telefonları korumak için tipik antivirüs programları da ne yazık ki akıllı telefonlarda her uygulamaya giriş izni olmadığı için yeterli koruma sağlayamıyor.

Şarjı bitiriyor
Uzmanlar, zararlı telefon yazılımlarıyla baş etmek için çeşitli yollar öneriyor. Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’nden Hien Thi Thu Truong, zararlı yazılımların şarjı bitirdiğini söylüyor. Apple’ın yeni işletim sistemi her uygulamanın şarjı ne kadar azalttığını tespit edip hangisinin “sorunlu” olduğunu bulabiliyor. CopperDroid isimli yeni bir sistem ise antivirüs programlarını destekleyip telefonun daha iyi tarıyor. Ancak asıl sorun insanların yeterince bilgilendirilmemesi. Çoğu zaman kullanıcılar, uygulamayı yüklerken neye evet dediklerini tam bilmiyor.


Bilinen zararlı yazılımlar

Skulls: Bu yazılım telefondaki bütün simgeleri kafatasına çeviriyor ve rehberdeki kişilere de SMS yoluyla bulaşabiliyor.
DroidDream: Yüklendiğinde gece boyunca telefon, başka kötü yazılımları indirebiliyor.
Ikee: Kablosuz internet üzerinden diğer telefonlara bulaşan uygulama, arka plana İngiliz şarkıcı Rick Astley’nin fotoğrafını koyuyor.
Svpeng: Banka detaylarını çalan uygulama, her seferinde başka bir kodla inerek antivirüs programları tarafından tanınmamayı sağlıyor.