Önümüzdeki yıl dünyada 1 milyar akıllı telefon kullanıcısı olacak. Yüz milyonlarca kişi daha şimdiden telefonlarını saatlerce ellerinden düşüremiyor. Peki akıllı telefonlar insan karakterini nasıl değiştiriyor? Financial Times, bu konudaki son araştırmaları yazdı...

Önce elimize tuğla gibi telefonlar aldık. Mesajlaşmak ve arama yapmak dışında sadece saat fonksiyonları vardı. Ardından fotoğraf çeken sonra da MMS ile onları yakınlarımıza gönderebildiğimiz telefonlar ortaya çıktı. Hemen sonrasında cep telefonu teknolojisi adeta ışık hızıyla değişmeye başladı. İnternet önce bilgisayarlarda ardından da cep telefonunda hayatımıza girdi. Başka Facebook ve Twitter olmak üzere sosyal paylaşım siteleri mobil cihazlarda yerini alınca telefonlar da yolda, okulda, evde, işyerinde elden düşmez oldu. Belki bu son teknoloji akıllı telefonlar bilgiye her yerde erişimi mümkün kılıyor olsa da insanların birbiriyle ilişkilerini de temelden sarstı. Artık hepimiz ufak şeyler için birbirimizi aramak yerine e-posta göndermeyi, fotoğrafçıda çektiğimiz kareleri bastırmak yerine dijital ortamda paylaşmayı tercih ediyoruz. Peki bu değişim yaşantımızı nasıl etkiliyor. Financial Times’ın görüşüne başvurduğu davranış bilimi uzmanlarına göre karakter yapımız akıllı telefonlarla birlikte değişime uğradı. Bu değişimler şöyle sıralanıyor:

Hafızamız tembelleşti

- Daha önce göz göze gelerek konuşan ve birbirinin halinden anlayan insanlar artık uzak iletişim nedeniyle daha anlayışsız ve empatiden uzak bir hale geldi.

- Google’a birkaç kelime girdiğimiz anda bilgiye ulaşabileceğimizi bilmek hafızalarımızı ve öğrenme güdümüzü tembelleştirdi.

- Sözlerinin tamamı ya da aklımıza gelmeyen bir şarkıyı hatırlamak için hafızamızı zorlamak yerine birkaç kelimesini Google’da aratarak bulmayı tercih eder olduk.

- İnterneti ‘dış hafızamız’ olarak kullanmaya başladık. Artık bilgileri daha zor hatırlayabiliyoruz, ama ihtiyacımız olan bilgiye nasıl ve nereden ulaşabileceğimizi daha iyi biliyoruz.

- Çin’de öğrenciler arasında yapılan bir araştırmada telefonlardaki otomatik tamamlama özelliği nedeniyle çocukların kelimelerin tamamını yazmakta zorlandığı ortaya çıktı.

- Facebook, twitter gibi sitelerde saatler geçiren insanlarda uyku bozuklukları, endişe ve kaygı artışı görülüyor.

- Akıllı telefonların yol açtığı 3 çeşit yeni bağımlılık ortaya çıktı: İnternet bağımlılığı, cep telefonu oyunlarına bağımlılık, online ilişkilerden sıyrılamama durumu.

Türkiye’deki 3 telefondan biri akıllı

Dünyada akıllı telefon satışları geçtiğimiz yıl 500 milyonun üzerinde gerçekleşti. Satılan cep telefonlarının artık yarısı smartphone denilen bu cihazlardan oluşuyor ve bu oran her geçen gün daha da artıyor. Akıllı telefon kullanım oranının en yüksek olduğu ABD’de 18-29 yaş arası cep telefonu sahiplerinin yüzde 66’sı Apple iPhone, Samsung Galaxy gibi smartphone’lara sahip. Samsung, yüzde 40’ı aşan pazar payıyla akıllı telefon pazarının dünyada lideri. Apple ise yüzde 20 dolayında paya sahip. Türkiye’de de kullanıcılar artık telefon alırken mutlaka akıllı olmasını istiyor. Bu nedenle Türkiye’de satılan her 3 telefondan 1 tanesi akıllı cep oldu. Yıllık satış rakamı da 4 milyonu aştı.