Hollandalı bir firmanın 2014 yılında hayata geçirmeye hazırlandığı kısa uzay yolculuğu programı için Ahu Aysal kayıt yaptırdı.

ÖN KAYIT 95 BİN DOLAR

Ön kayıt için 95 bin dolar yatıran Aysal, tüm dünyadan başvuru yapan ilk yüz kişi arasından kura çekecek. Kuraya göre uzaya çıkış sırası belli olacak olan Aysal yaklaşık 4 dakika boyunca yer çekimsiz ortamda bulunup, dünyaya bakacak. Bir saat sürecek yolculuğa Karayipler’deki bir adadan hareket edecek olan Aysal, hedefinin hep ileri olduğunu söyleyerek, ben bir gezginim. Gidip dönemem diye korkmuyorum. Burdan Taksim’e gidip de dönemeyebilirsiniz" diye konuştu.

UZAYA TAKSİSİ 2014 DE HAREKET EDECEK

Halen test dahi edilmeyen özel yapım bir uzay aracıyla Aysal’ın da aralarında bulunduğu turistleri uzaya taşımayı düşünen şirket, 2014 yılında ilk seferini gerçekleştirmeyi planlıyor. Yuri Gagarin’den bu yana 50 yıl boyunca yaklaşık 500 kişinin uzaya çıktığı belirten şirket yetkili Michiel Mol, amaçlarının bu sayıyı artırmak olduğunu söyledi. Şimdilik pilotla birlikte aracın içinde sadece bir yolcu olmasını tasarladıklarını belirten Mol," İki farklı biletimiz var. Kişi başı 95 bin dolar. Bizimle uçacak ilk yüz kişiye kurucu astronot ünvanı veriyoruz. Tüm kurucalar arasında kura çelicek. İlk uçanı kurayla belirleyeceğiz. İlk yüz astronot arasında olmak istemezseniz, ’geleceğin astronotu olacağım’ diyorsanız 100 bin dolardan başlıyor. Yarısını peşin vermeniz gerekiyor" şeklinde konuştu. Bu yıl Ağustos ve Eylül aylarında ilk uçuş testlerini yapacaklarını belirten Mol, " 2013 yılında testlerimiz devam edecek. Ticari uçuşlara başlamadan önce en az 100 uçuşumuz olacak. 2014 yılında ticari uçuşlara başlayacağız" dedi.

UZAYA ÇIKACAK İLK TÜRK OLMAYA ADAY

Uzay yolculuğunu gerçekleştirecek şirketin Türkiye’deki seyahat ajandasının Ceosu Ceylan Pirinçcioğlu, ilk Türk uzay yolcusunun kimliğini açıkladı. Pirinçcioğlu’nun ismini açıkladığı Ahu Aysal, kameraların karşısına geçti. Aysal, "Doğduğum günden beri hep hayata faydalı olmak için çalıştım. Ölene kadar çalışmaya hazırım. Otelimi bütün dünyada tanıttım. Kendimi elçi olarak görüyorum" diye konuştu. Aysal’ın da aralarında olacağı uzay turistleri kısa yolculuklarında dünyayı yuvarlak olarak göremeyecek. Atmosferi kıs süreliğine geçip 4 dakika içinde yeniden atmosfere dönecek araçtakiler en fazla Güney Amerika kıtasının kuzeyini görebilecek.