Apple'ın kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından tasarlanan bilgisayar için açık arttırma 300 bin dolardan başlarken bu fiyatın çok üstüne çıkacağı tahmin ediliyor.

 Yıllardır, evinde bir karton kutunun içinde sakladığı Apple 1'in sahibi olan emekli okul psikoloğu Ted Perry, "Bu dünyada değişim yaratan bir tarih parçası. Bilgisayar devrimi, burada başladı" dedi.Apple 1'den toplam 200 adet üretildiği ancak bunların çoğunun ortadan kaybolduğu ya da çöpe atıldığı düşünülüyor. Sayısı tam olarak bilinmese de hâlâ şahısların elinde 30 ila 50 adet Apple 1 bulunduğu düşünülüyor.Apple 1,8 kilobayt hafızasıyla, bugünkü ortalama bilgisayarlardan bir milyon kez daha küçük kapasiteliydi.


Şirketin kurucularından Steve Jobs'un 2011 yılında ölümü ardından, Apple'ın eski ürünleri büyük değer kazanmıştı.Bir başka Apple 1 bilgisayar, geçen yıl Kasım ayında Almanya'da yapılan açık arttırmada 640 bin dolara alıcı bulmuştu.


Ted Perry, açık arttırmaya çıkarılan Apple 1 bilgisayarı, para ödemeden, elindeki başka bilgisayar parçalarıyla takas ederek, 1979 ya da 1980 yılında ikinci el olarak aldığını söylüyor.Okul psikoloğu olarak özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarla çalışırken, duyma engelli bir çocuğun, dönemin otomatik yazı makinelerinden ne kadar fazla yararlandığını farkeden Perry, piyasaya çıkan ilk bilgisayarları kullanarak programlamayı öğrenmiş.


Daha sonra Steve Wozniak'la temasa geçen Perry, öğrencilerine interaktif dersler hazırlayabilmek için Apple'ın 'program koduna' ulaşmış.Satışa çıkarılan Apple 1'de sadece ana kartın orijinal olduğu, Perry'nin bir klavye ve o dönemde bellek olarak kullanılan bir kasetçalar eklenmiş.Christie's tarafından internet üzerinden yapılan açık arttırma 9 Temmuz'da sona erecek.