Kıbrıs Türk siyasetinin en büyük kronik rahatsızlıklarından biridir,  koltuğa oturmadan önce yerden yere vurup ahlak dersi vererek eleştirmek, hatta toplumsal linç başlatmak ve koltuğa da oturunca gideni aratmak.

Örnek mi?

Cumhurbaşkanlığı makamına oturmuş, Kıbrıs Türk siyaseti kanaat önderleri arasında yaşanan tartışmalar ortada.

Rauf Raif Denktaş ve Mehmet Ali Talat arasında yaşanan Başkanlık sistemi tartışmaları, mesela.

Mesela , erdem ve siyasi ahlak dersine dönüştürülen  Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı arasında yaşanan meşhur “örtülü ödenek” tartışmaları.

Tarih, 15 Nisan 2015.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine saatler kala, İnönü meydanında son mitinge çıkan Mustafa Akıncı , Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Derviş Eroğlu’nu hedef gösteriyor ve şöyle haykırıyor Saray’a karşı kürsüden :

“Eroğlu öyle bir panik içinde ki örtülü ödeneği bile yetmedi. Nereden para bulacağını şaşırdı. O kendini kurtarmaya uğraşıyor. Onun yöntemi paralarla iş görmek. Bizler her şeyi kuruş kuruş açıklayacağız. Bu meydanda olan sizler, gönüllü katkılarınızla Akıncı’nın seçim bütçesini kuruş kuruş oluşturdunuz.

Miting konuşmasının devamını merak edenler baksınlar, “Cevap Akıncı” sloganıyla 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimleri boyunca propaganda yapılan resmi mustafaakinci.com sitesine.

Tarih, 10 Ağustos 2015.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinin 100’üncü günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında “örtülü ödenek” konusuyla ilgili bir soru sorulması üzerine, “yılsonunda bunu halk ile paylaşacağını” açıkladı.

2,5 saat süren 100’ncü gün basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın başka hangi konularda neler söylediğini merak edenler baksınlar, KKTC Cumhurbaşkanlığı resmi web sitesi içerisinde yer alan şu uzantıya ; https://www.kktcb.org/tr/simdi-hem-kullanicinin-hem-de-eski-mal-sahibinin-haklari-esitlendi-4679

Tarih, 28 Şubat 2018.

Cumhurbaşkanlığı’nın 33 milyon 487 bin 300 TL olarak öngörülen bütçesi komitede oy birliğiyle kabul edildi.

KKTC’nin 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Meclis Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki görüşmelere katılan Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın örtülü ödeneği kullanmayacağı yönündeki sözünden herhangi bir geri adım atmak niyetinde olmadığını ifade ettiler.

Açıklamalar gazetelerde “Örtülü Ödenek Kullanılmayacak” başlığı ile haber oldu.

Tarih, 2 Mart 2018.

KKTC 2017  bütçesinde Cumhurbaşkanı’nın bir milyon 200 bin TL olan ‘örtülü ödeneği’, 2018’de 100 bin lira artırılarak bir milyon 300 bine çıkarıldı.

“Cevap Akıncı” sloganı ile 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden başarılı çıkan Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığında doldurduğu ilk 100 gün ile ilgili düzenlediği basın toplantısında söylediği “örtülü ödenek” ile ilgili yılsonu yapacağını taahhüt ettiği açıklamanın üzerinden yaklaşık 1760 gün geçti.

Cumhurbaşkanları tarafından amacına uygun olarak örtülü ödeneklerin kullanılmasında bir yanlış yok elbette.

Ama karşıyım ve kullanmayacağım, kullananları da toplum gözünde şaibeli duruma düşüreceğim dememişsen, elbette.

“Örtülü Ödenek” meselesinde yanlış olan, kendisinden önce Devletin en üst makamında oturanlara karşı acımasızca eleştiriler yapanların, etik ve siyasi ahlak dersi ile toplumsal linç girişimi başlatanların, Saray’a yerleşince ve Cumhurbaşkanlığı makamına oturunca yaptıkları ile Kıbrıs Türk’ünü ahmak yerine koymasındadır.

Bunun da başka bir izahatı yoktur, olamaz.

Örtülü ödenek ile ilgili Cumhurbaşkanları, kimseye hesap verme veya açıklama yapmak zorunda değildir, elbette.

Yasanın tanıdığı bir haktır, hak olmasına da, eğer örtülü ödeneği kullanan önceki Cumhurbaşkanlarına etik ve siyasi ahlak dersi vererek büyük konuşmalar yapanların da bu yasal hakkın arkasına saklanmaları da Kıbrıs Türküne karşı hakarettir.

KKTC 2020 Bütçesinin yüzde 78.68’ini devlet çalışanlarının maaş ödemeleri oluşturması üzerine “aslan payı” yine memurlarda diyenlerin bir de “örtülü ödenek” ve  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da bakmaları gerekir.

Açıklamalı ve cevap vermelidir, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, örtülü ödeneği kullandıysa nerelere kullandı.

Amacına uygun da kullanıldıysa, örtülü ödenek ile ilgili önceki yüksek perdeden yaptığı konuşmalar bir nebze unutulur, alkışlanır Mustafa Akıncı.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin eli kulağındayken örtülü ödenek ile ilgili tüm soruların karşılığı Saray’da.

Ve “Cevap Akıncı” sloganı ve örtülü ödenek meselesi üzerinden erdem ile siyasi ahlak dersi vererek 2015 seçimlerini kazanan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da artık örtülü ödenek ile ilgili bir açıklama yapması, bir cevap vermesinin de zamanı geldi.

 Çünkü, “Cevap Akıncı’da…”

Ve örtülü ödenek ile ilgili süreçte son durum ; “Akıncı, hala Cevap Yok.”