KÖŞEMDEN

Ah FIFA, Vah KOP, Vah SERTOĞLU

Necmi Belge

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 15 Kasım 1983’de kurulmasının ardından, dünyadan dışlanmışlığının üstünden tam 31 yıl geçmesine rağmen, devam eden bu dışlanmışlığın acısını her alanda olduğu gibi sporda da yaşamaya devam ediyoruz.

Bu dışlanmışlığın en son acı örneği, geçtiğimiz hafta Ankara Osmanlı Stadı’nda oynanan Türkiye U 21 Milli takımının, Güney Kıbrıs ile temsil edilen ve Kıbrıslı Rumlar tarafından gaspedilen Kıbrıs Cumhuriyeti U21 Milli takımı arasında oynan maç oldu.

Kıbrıs Rumlarının tedhiş örgütü olan, 01 Nisan 1955’de Kıbrıs’ı Yunanistan ilhak etmek için kurulan EOKA’yı baz olarak alsak bile, 61 yıldır mücadele ettiğimiz Kıbrıslı Rumların bu gaspı 61 yıldır devam etmekte.

Siz bakmayın, başta GAÜ Çetinkaya olmak üzere 1934’de kurulan Kıbrıs Futbol Federasyonu(KOP)a Kıbrıslı Türk kulüplerin üye olmasına. Bu kulüplerimiz 20 Temmuz 1974’e kadar yabancı, 15 Kasım 1983’e kadar Türk takımları ile yaptıkları birkaç özel maç hariç, gerek UEFA, gerekse FİFA’nın hiçbir ciddi organizasyonuna katılamadı.

Bunu takiben, 15 Kasım 1983’de kurulan ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, hiçbir uluslararası kuruluşun tanımadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu dışlanmışlığın üzerine adeta tuz-biber ekti.

Tüm, bu olumsuzluklara rağmen, Kıbrıs’ın bir şekilde yani iki toplumlu, iki oluştucu devletli Federal Kıbrıs görüşmeleri devam ederken, buna paralel olarak, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Kıbrıs(Rum) Futbol Federasyonu(KOP) arasında FIFA gözetiminde yapılan görüşmelerde Kıbrıs’ta futbolun birleştirilmesi konusunda çözüm arandı.

Bu konunda, en son örnek 2013 yılında Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu ile KOP başkanı Kostakis Koutsongomis arasında iki yıl süren görüşmeler oldu. FIFA gözetiminde yapılan bu görüşmelerde tam sona yaklaşıldığı denirken, KOP başkanı Koutsongomis’in Rum statükocularından ve APOEL, Anorthosis ve Apollon gibi faşist kulüplerden baskı görmesi ile kıvırması bir oldu.

Gerekçeleri ise, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun gerek İngiliz Müstemleke yönetiminde, gerekse Kıbrıs Cumhuriyeti’nde resmi kaydı olmaması olarak gösterildi.

Kuşkusuz, FIFA’da bu olaya müdahil olmak istemeyince, Kıbrıslı Türklerin uluslarası tanınmışlığı Kıyamete kaldı.