Güney Kıbrıs’ta “Paskalya Yortusu” tatili nedeniyle dün çok sayıda Kıbrıslı Rum, süpermarketlere akın ederek yiyecek depoladı.

Güneyde bugünden itibaren dört gün “Paskalya Yortusu” nedeniyle tatili olması, en fazla süpermarketlerin işine yaradı. Birçok süpermarket ve kasaplar, kilolarca et ürünü sattı.

Tatil nedeniyle süpermarketlerde araç park yerleri de dolup taşarken, birçok dükkan dün erken kepenk kapattı.



Et ürünlerine akın ettiler

“Paskalya Yortusu” nedeniyle bir ay et ürünlerinden yemeyen ve sadece sebze türü yiyeceklerle beslenen Kıbrıslı Rumlar, bir ayın acısını çıkarmak için dün süpermarketlere ve kasaplara akın etti.

Özellikle birçok büyük süpermarkette et reyonlarının önü dolup taştı. Süpermarket arabalarını tıka basa dolduran Kıbrıslı Rumlar özellikle, bira, meyve suyu, et ürünleri ve içki satın aldı.

Evlere özel paskalya çörekleri yapılacak

Bugün, “Paskalya Günü” için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılacak. Haşlanmış yumurtalar boyanacak, mumlar yakılacak ve dualar okunacak.

Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenecek. Alay, kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa’nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.



Paskalya yortusu nedir?

Paskalya Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayramıdır. İsa’nın çarmıha gerildikten sonraki 3’üncü günde dirilişi kutlanır. Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Pazar günü kutlanan ‘Paskalya Günü’ ise, ‘Kıyam Yortusu’, ‘Diriliş Pazarı’ ya da ‘Diriliş Günü’ olarak da adlandırılır.

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan ‘Paskalya Tavşanı’ ve ‘Paskalya Yumurtası’ hediye etmesidir.

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (Büyük Perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (Kutsal Hafta) kapsar. ‘Paskalya Günü’nde (Diriliş Günü) sona erer. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da ‘Paskalya’ kavramı içine girer.

‘Katolik Kiliseleri’nde, ‘Paskalya Gecesi’ ayininde yeni ateş kutsanır, ‘Paskalya Mumu’ yakılır; Kitabı Mukaddes’ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır. Hıristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, Paskalya gününde yapılırdı.
  

KIBRIS