Hristofyas “Kıbrıs Türkleşecek” diyen Başpiskopos ile fanatik Rum liderlerini topa tuttu

Rum lideri Dimitris Hristofyas, çözüm konusunda ortaya koyduğu belgeyi eleştiren ve bu belgenin kabul edilmesi halinde adanın Türkleşeceğini söyleyen Rum Başpiskoposu Hrisostomos ile fanatik Rum liderlerine sert yanıt verdi. Hristofyas “Şu anda zaten adanın bir bölümü Türkleşiyor” dedi.
   Fileleftheros, haberi “Kıbrıs Sorunu İçin Koltuk Savaşı... 2013’ü Daha Yakına Getiriyorlar” başlıklı haberinde hem Hristofyas’ıni hem de muhalefetin sözlerine yer verdi.
   Gazete, AKEL dışındaki bütün siyasi partilerin önceki günkü açıklamaları nedeniyle Hristofyas’ı; BM’ye verdiği çözüm taslağının içeriği ve Kıbrıs sorunundaki icraatları merkezli eleştiri bombardımanına tuttuğunu; yeni tur çatışmaların derininde ise Güney’de 2013’te yapılacak başkanlık seçimleri bulunduğunu yazdı.
   Habere göre Hristofyas dün Limasol’da yaptığı açıklamada, muhalefetin özellikle Türk vatandaşlarına yönelik 4 temel özgürlük konusunda kendisine yönelttiği eleştirileri “kabul edilemez” olarak niteledi.
   DİSİ ve EDEK’in, Rum Ulusal Konseyi’nin atıl hale geldiği söylemlerini de “bazıları koltuğa çıkmak arzularını milli çıkarların üzerinde tutuyor” sözüyle yorumlayan Hristofyas, kendisini eleştirenlere “millet babaları” nitelemesinde bulundu.

Basına sızdırdılar

   “Ulusal Konsey üyeleri belgeleri aldıkları gün bunları basına veremezler. Eleştiriler her türlü sınırı aşmıştır, etik açıdan da öz açısından da kabul edilemez ve birbirimize karşı saygısızlığımızı gösterir” diyen Hristofyas “Bazıları Kıbrıs Rum tarafının belgesini almayı bile beklemeden, Kıbrıs Türk liderliği tarafından şekillendirilen çarpıtılmış belgeyi basına verdi. Böyle şeyler ancak zarar verebilir” ifadesini kullandı.
   Hristofyas 4 temel özgürlükle ilgili belgenin Rum tarafının büyük başarısı olduğunu söyledi ve “bazılarının yorumladığı gibi, Türk vatandaşlarıyla değil, Kıbrıs vatandaşlarıyla alakalıdır” ifadesini kullandı, şöyle devam etti:
   “Türk vatandaşları ancak Avrupai şartlar altında Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olabilecekler. Özgürlükler, AB’nin Türk vatandaşlarıyla ilgili özgürlüklerle alakalıdır ve asla ihlal edilemezler, bu belgeye göre de ¼ oranı asla ihlal edilemez. Ancak 4 Yunan Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olursa bir Türk vatandaşı vatandaş olabilecek.”
   Hristofyas esas olanın; bütün “Kıbrıs vatandaşlarının”, kısa bir geçiş döneminin ardından, federasyon çerçevesinde yaşayacağı yeri serbestçe seçebilmesi, serbestçe seçeceği ekonomik, yatırım faaliyetinde bulunabilmesi, mesleğini icra edebilmesi; alım-satım yapabilmesi olduğuna işaret etti. Hristofyas bu noktada; iki bölgeli federasyonun altına imza atıldığı için bunlardan bazılarının, siyasi haklarını; o eyalette kullanmaması kısıtlaması olacağını vurguladı.

“Türkleşme şu anda oluyor”

   Kıbrıslı Rumların istediğinin bu olduğunu zannetmediğini söyleyen Hristofyas “Kıbrıslı Rumların istediği serbest dolaşmak; Cumhuriyet’in her köşesinde, herhangi bir yere yerleşmek; bütün faaliyetlerini ve bütün özgürlüklerini kullanmaktır ki bunu başardık” dedi. Hristofyas “Kıbrıslı Türk lider bu görüş birliğini kabulü ısrarla reddederken bunu tesadüfen mi yapıyor yoksa Kıbrıs Rum vatanseverliği mi yapıyor?” diye sordu.
   Konuşmasında ağırlıklı ve çapraz oya da değinen Hristofyas “Bu, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Muavininin iki toplum tarafından ayrı ayrı seçilmesine ilişkin 1960 Anayasasının bölücü maddesini ortadan kaldıran yeni bir şeydir. Burada kimin Başkan kimin Başkan Yardımcısı olacağına her Kıbrıslı karar verecek” ifadesini kullandı. Hristofyas “Sayın Eroğlu’nun bu meseleleri reddetmesi tesadüf mü? Asla değil; bunu da, hava sahasıyla ilgili neredeyse görüş birliğini de diğer şeyleri reddetmesi de tesadüf değil” diye ekledi.
   Dimitris Hristofyas, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu “çözüm çabalarını torpillemekle” suçladı ve “eski Kıbrıslı Türk lider Mehmet Ali Talat’la yapılan görüş birlikleri müzakerelerde Kıbrıs sorununun tam çözümünü daha da ileri götürseydi iyi olurdu” dedi.
   İcraatlarından dolayı “Kıbrıs’ın Türkleşeceğini” söyleyenlere de seslenen Hristofyas “Türkleşme şu anda oluyor, Kıbrıs sorunu çözülmeden zaman geçtikçe de bölgelerimizdeki Türkleşme kalıcılaşıyor. Kıbrıs’ın Türkleşmesini istemiyorsak, yaşayabilir, işleyebilir ve ilkelere dayalı bir çözümle durumu tersine çevirmeliyiz” ifadesini kullandı.

Anastasiadis: Tehlikeli tavizler vererek bizim tarafı kapana kıstırdı

   DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Hristofyas’ın “bazıları koltuğu milli çıkarların üzerinde tutuyor” sözü başta olmak üzere diğer eleştirilerine yanıt verirken “Başkan, kendini ne kadar siyasi yalnızlığa ittiğinin de, ülkeyi ne kadar ağır ve acılı çıkmazlara sürüklediğinin farkında değil” dedi.
   Asıl izlediği bocalamalar ve tutarsızlıklar politikası ile koltuğu bırakmak istemeyenin Hristofyas olduğunu söyleyen Anastasiadis “tehlikeli tavizler vererek bizim tarafı kapana kıstırdı” diye ekledi. Anastasiadis Hristofyas’ı; uzlaştığı görüş birliklerini ve verdiği taahhütlerin tamamını kendilerine sunmaya çağırdı.
   DİKO ise, Basın Sözcüsü Fotis Fotiu aracılığıyla Rum siyasi güçlerine birlik içerisinde olma çağrısında bulundu, “Aksi halde gerek Başkan Hristofyas’ın yanlış icraatları, gerek siyasi liderliğin geriye kalanının buna tepki gösterme şekli, Kıbrıs Rum tarafı adına Kıbrıs sorununun yöneticisi olarak şahsına olan güvenini haklı olarak ortadan kaldıracaktır” dedi.
   EDEK Sözcüsü Dimitris Papadakis ise, daha sert bir ifade kullanarak “Kimin kişisel hedeflerini veya ihtirasları uğruna milli çıkarları feda ettiğini herkes biliyor” dedi. Kendilerine verilen belgelerin, Rum Ulusal Konsey üyelerinin zamanında bilgilendirilmediğini gösterdiğini anlatan Papadakis 29 Ocak 2010’da kaydedilen, Türk vatandaşlarıyla ilgili görüş birliğinden tam iki yıl sonra haberimiz oldu” dedi.
   EURO.KO Hristofyas’ın vatanseverliğinden kuşku duymadığını ancak Kıbrıs sorununda 4 yıldır uyguladığı siyasetin Rum tarafını, ezeli güvenlik çizgilerinin gerisine sürüklediği görüşünü ortaya koydu.
   Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise Rum siyasi satranç tahtasında bir kez daha okun yaydan çıktığı görüşünü ortaya koydu.

kıbrısgazetesi