RUMLAR ÇEŞİTLİ AB TALİMATLARINI YERİNE GETİRMEMEKTEN MAHKEMEDE YA DA UYARILAR ALIYOR

Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa yasalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı Güney Kıbrıs da dahil bazı AB üyesi devletler aleyhinde hukuki süreçler başlattı.

Politis gazetesi “AB Bizi Mahkemeye Sürüklüyor” başlığıyla verdiği haberinde Avrupa Komisyonu’nun dün, atıkların sağlıklı gömülmesine ilişkin talimatın kusurlu uygulanmasından dolayı Güney Kıbrıs aleyhinde Avrupa Mahkemesine başvurduğunu yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’taki, çeşitli sağlıklı gömü alanlarının, talimatları ihlal edecek şekilde faaliyet gösterdiği saptandığını kaydetti.

Avrupa Komisyonu’nun dün, yenilenebilir enerji kaynaklarının, ulusal hukukun bünyesine dahil edilmemesi nedeniyle Güney Kıbrıs aleyhinde mahkeme öncesindeki sürecin ikinci ve son aşamasını başlattığını da belirten gazete, İrlanda, Malta ve Slovenya ile birlikte Güney Kıbrıs’ın, talimatı ulusal yasalarına dahil etmesi için gerekli olan önlemler konusunda Komite’ye bilgi vermediğinin belirtildiğini kaydetti.

Habere göre bu üye devletler iki ay içerisinde yasal sorumluluklarını yerine getirmezlerse, Komite’nin onları Avrupa Birliği’nin mahkemesine havale etme kararı alması muhtemel.

Yukarıdaki meselelerin yanı sıra Avrupa Komisyonu’nun, hayvanlara iyi muamele yapılması konusundaki AB talimatını uygulanmamasından dolayı Güney Kıbrıs’a karşı  mahkeme öncesi süreci başlattığını duyurduğunu aktaran gazete, Güney Kıbrıs’ ve diğer AB üyesi dokuz devletin,  yumurta tavuklarının uygun olmayan ortamlarda barındırılmasını yasaklanmasını yasalara bağlayan talimatı doğru uygulamayan 10 AB üyesi devlete, gerekçeli görüş gönderdiğini aktardı.

Gazete, ayrıca Güney Kıbrıs’ın kaçak göçmenler konusunda da Avrupa Komisyonu’ndan uyarı aldığını yazdı.

Alithia gazetesine göre Avrupa Komisyonu, kaçak göçmenlerden yararlanan işverenlere karşı yaptırımları belirleyen AB kanunlarını uygulamamasından ötürü Güney Kıbrıs’a mahkeme süreci öncesindeki ikinci aşamayı harekete geçirdiğini yazdı. 

Güney Kıbrıs’ın, 2011 Temmuza kadar bu talimatla ilgili düzenlemeleri yapması gerektiğinden söz eden gazete, 2011 Eylül ayında Güney Kıbrıs’a bir uyarı mektubu gönderildiğini, ancak buna yanıt verilmediğini belirterek, sonuç olarak Avrupa Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’tan AB yasalarına uymasını istediği gerekçeli görüş gönderdiğini belirtti.

Gazete Avrupa Komisyonun, sürüş ehliyetleriyle ilgili AB talimatını ulusal yasalara nakletmemesi nedeniyle de Güney Kıbrıs’ı Avrupa Mahkemesi’ne havale ettiğini belirtti.

Haberde ayrıca Avrupa Komisyonunun, geçici iç kurumları aracılığıyla yerleştirilen çalışanların koşullarını belirleyen AB’nin yeni yasasını ulusal hukuklarına dahil etmelerini isteyerek Güney Kıbrıs ve İsveç aleyhinde, mahkemeden önceki sürecin son aşamasını harekete geçirdiği de belirtildi.