“Engelsiz Yaşam Evi”nin Temeli Atılıyor
Engelli çocukları olan ve onların geleceği adına ömür boyu endişe taşıyan aileler için büyük önem taşıyan proje hayat buluyor

Engelli çocuklarının gelecekleri için ömür boyu endişe taşıyan ve gün 24 saat çocuklarının tüm ihtiyaçlarını karşılayıp, yorgun düşen ailelere bir soluk getirecek “Engelsiz Yaşam Evi Projesi” hayata geçiriliyor.
Engeli olan çocuklarının geleceği ile ilgili endişe içinde yaşayan aileler, yataklı bakım sağlayacak ve onları kucaklayacak “Engelsiz Yaşam Evi” ile bu duygudan uzaklaşacak.
Aileler, engeli olan çocuklarını kendi belirledikleri süre ile Engelsiz Yaşam Evi’ne emanet edip, sosyal yaşamla buluşabilecek.
Projeyi KIBRIS’a anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “Engelsiz Yaşam Evi Projesi”nin temelinin eylülde atılacağı ve ilk etabının bir buçuk yılda tamamlanacağı müjdesini verdi.
KIBRIS ekibi ile Engelsiz Yaşam Evi’nin yapılacağı araziye giden Bakan Gürpınar, yıllardır hayalleri olan projeyi tanıttı.
Bakan Aziz Gürpınar, ülkemizde farklı gelişen bireylerin yatılı olarak kalabileceği bir merkezin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.
Gürpınar, “Özel gereksinimli çocuğu olan ailelerin kendilerinden sonra çocuklarına ne olacağı endişesi ise son derece haklı bir endişedir. Bu eksikliğin giderilmesi ve endişelerin ortadan kaldırılması için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde, duyarlılıkla hareket etmiş ve Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin hayata geçirilmesi için 2014 yılında somut adımlar atmıştır” dedi.

“Bir hayali gerçeğe dönüştürme projesidir”
Bakan Aziz Gürpınar, projenin uzun yıllardır süregelen bu sorunu ortadan kaldırmak ve bir hayali gerçeğe dönüştürme projesi olduğunu anlattı.
Gürpınar, “Yıllardır hep dillendirilen, engelli ailelerimize büyük acı veren bu sorunun aşılması için eksik olan şey kararlılık ve liderlikti. Bakanlığımız bunu gerçekleştirdi. Bu alandaki çabaları birleştirerek, projeyi gerçekleştirmek için somut bir organizasyon yaptı” dedi.

“Amaç, güvenle yaşayabilecekleri, iş
becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak”
Gürpınar, Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin amacının, farklı gelişen bireylerin güvenle yaşayabilecekleri, sosyal uyum becerilerini ve iş becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratmak olduğunu söyledi.
Gürpınar, “Yaratılacak olan güvenli çevrede, kültürel faaliyetlerde bulunmalarını sağlayarak topluma katılımlarını daha güçlü hale getirmektir. Yaşam Evi projesinin bir diğer amacı ise, bünyesindeki atölyeler sayesinde yaratacağı korumalı iş olanakları ile farklı gelişen bireylerin, iş ortamına katılımlarını destekleyerek, hem kendilerine güvenlerinin artmasını hem de toplum içerisinde üretken bireyler olarak yer almalarını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

18 dönümlük bir alana inşa edilecek
Bakan Aziz Gürpınar, sivil toplum örgütleri aracılığı ile Yüksek Mimar Tunç Adanır’ın projeyi hiçbir ücret almadan hazırladığını kaydetti.
Gürpınar, Ercan-Lefkoşa istikametindeki yolun, Değirmenlik kavşağını Lefkoşa yönünde geçtikten sonra güney kısmında bulunan arazinin, yaklaşık 18 dönümlük bir yer olduğunu anlattı.
İlk etapta 3 bin 500 metre karelik kapalı alanının inşa edileceğini belirten Gürpınar, Engelsiz Yaşam Evi’nin yaklaşık 6 bin metre kare kapalı alanının olacağını açıkladı.
Çok yönlü ve kapsamlı olan projenin, etap etap hayata geçirileceğini belirten Gürpınar, ilk etapta idari bölüm, atölyeler ve yatılı bölümlerin inşasının yapılacağını, daha sonra ise spor salonu ve diğer bölümlerin yapımı gerçekleştirileceğini anlattı.
Gürpınar, projenin ilk etabının yapımı için Eylül ayı içinde temel atma işlerinin gerçekleştirileceğini belirterek, projenin birinci etabının 1 buçuk yıl içinde tamamlanıp hizmete açılmasını öngördüklerini açıkladı.
Gürpınar, “Engelsiz Yaşam Evi’nde, bakacak kimsesi olmayan engelli bireylerin yatılı olarak kalması sağlanacak, aynı zamanda sadece gündüz hizmet almak isteyen engellilerimiz için de eğitim, beceri geliştirme ve rehabilitasyon hizmetleri sağlanacak. Yaşam Evi, aynı zamanda engelli çocuğu olan ailelerin dilerlerse çocuklarını kısa sürelerle bırakabilecekleri güvenli bir merkez olarak da hizmet verecektir. Amacımız, hem engelli çocuklarımızın becerilerini geliştirmek, güvenle ve huzur içinde barınabilecekleri bir mekan yaratmak, hem de ailelerimizin sıkıntı ve zorluklarını paylaşarak sosyal yaşama biraz daha fazla katılabilmelerine olanak sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Gürpınar, Engelsiz Yaşam Evi’nin zemin kattan oluşacağını ancak ihtiyaç hasıl olması durumunda mevcut binanın üzerine bir kat daha çıkılabileceğini anlattı.
Engelsiz Yaşam Evi’nin etrafında tarımsal alan oluşturulacağını belirten Gürpınar, sebze, meyvelerin üretilmesine engelli bireylerin katkı koyacağını anlattı.
Gürpınar, atölyelerde ve tarımsal alanlarda üretilen ürünlerin kermes ve pazar kurularak, satışa sunulacağını kaydetti.
Gürpınar, sürekli yataklı kalacak olan engelliler için çok yönlü faaliyetler planladıklarını anlattı.

48 yatak kapasitesi olacak
48 yatak kapasitesi olacak olan Engelsiz Yaşam Evi’nde 2 bin 40 metre kare idari bölüm ve atölyeler, bin metre kare 32 yatak kapasiteli 18 yaş üstü yatakhane binası, 570 metre kare 16 yatak kapasiteli 18 yaş altı yatakhane binası yer alacak.
Projede, bin 350 metre kare kapalı yüzme havuzu ve spor salonu binası, bin 615 metre kare idari ve eğitim binası oto-park alanı, 750 metre kare spor salonu oto-park alanı, 885 metre kare çocuk oyun parkı, bin 470 metre kare açık hava kermes alanı, bin 330 metre kare tarım alanı, 900 metre kare hayvanat bahçesi ve 725 metre kare açık hava spor alanları tasarlandı.

“Proje, toplumsal dayanışma ile işbirliğinin güzel bir örneği olarak hayata geçirilecek”
Aziz Gürpınar, Engelsiz Yaşam Evi projesinin, KKTC Bütçesi’nden ayrılan mali kaynağın yanı sıra, TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından sağlanan mali katkı ile finanse edildiğini belirtti.
Mimari projenin hazırlanmasında ve projenin çeşitli aşamalarında başta “Yaşam Evi Platformu” olmak üzere ilgili sivil toplum örgütlerinden katkı ve destek sağlanacağını belirten Gürpınar, “Proje, toplumsal dayanışma ile işbirliğinin güzel bir örneği olarak hayata geçirilecek” dedi.