İlk ve Ortaöğretim’de bugün başlayacak olan yarıyıl tatili, çocukların ders yükünden biraz da olsa uzaklaşarak, çeşitli kültür ve sanat atölyelerinin düzenlediği çalışmalara katılıp hem eğlenceli zaman geçirmeleri hem de yaratıcı yönlerini geliştirmeleri için biçilmiş kaftan. Velilerde ise, tatili çocukları için en verimli şekilde nasıl değerlendirecek telaşı başladı

UZMANLARDAN GÖRE


Uzmanlara göre, çocuğu kırık notlardan ötürü tehdit etmek, sevdiği şeylerden mahrum bırakmak, aşağılayıcı söz ve yaralayıcı ifadeler psikolojik olarak etkileyerek tepkili olmasına neden oluyor. Uzmanlar, “Öğrenciler için tatil yalnızca dinlenmek ve eğlenmek için değil, iyi vakit geçirirken bir yandan da öğrenmek amaçlı kullanılmalı” diyor.

VELİLERE ÖNERİLER

Önce kendi davranışlarınızı değerlendirin. Tatilde onunla oyun oynayıp, birlikte eğlenin. Çocuğunuzu spora ve sanatsal faaliyetlere yönlendirin. Onu övün, güveninizi belli edin. Çocuğun başarısını diğer arkadaşları ya da kardeşleriyle kıyaslamayın. Dersleri oyun eşliğinde yapın. Tehditkâr olmayın. İkinci dönem daha iyi olacak mesajı verin.

ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

Eğer sınavlara hazırlanıyorsanız öncelikle okuldan dolayı geride kaldığınız konuları tamamlayın.

Tatilde mutlaka birinci dönem gördüğünüz konuları kısa bir şekilde gözden geçirin ve her konu ile ilgili 15-20 soru çözerek iyi bir tekrar yapın. Tatilde kendinize bir çalışma programı hazırlayın ve her gün belirlediğiniz konular üzerine 2-3 saat tekrar yapın. Kendinize ders dışında zaman ayırın, arkadaşlarınızla birlikte sosyal faaliyetlerde bulunun.

Bilgisayar oyunlarına günde iki saatten fazla zaman ayırmayın. Günlük ders programınızı tamamladıktan sonra, mutlaka dışarı çıkıp temiz hava alın veya spor yapın. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacak sertifikalı seminer programlarına, bir günlük kurslara ve öğretici gezilere katılın.

UZMAN PSİKOLOGDAN TATİL ÖNERİLERİ


Karnenin sadece öğrencilere değil, aynı zamanda velilere de verildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gül, “Karnenin zayıf olması aslında çocuğun bir sorumluluğu değil, aynı zamanda ailenin de velilerin de sorumluluğudur.

Siz çocuğunuza nasıl davranıyorsanız, nasıl ilgileniyorsanız çocuğunuz da o kadar başarılı olur. Çocuklar arasında da kapasite farkı vardır. Bazı çocukların kapasitesi yüksek olabilir, matematik zekası yüksek olabilir, siz kendi çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslarsanız, bu sefer çocuğunuz aşağılık kompleksine girer ve bundan dolayı depresyon yaşar" dedi.

SİNEMA PROGRAMI YAPIN

Bu etkinlikleri kendinize de uygun bir zamana denk getirerek birlikte zaman geçirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza yıllar sonra bile gülümseyerek hatırlayabileceği keyifli zamanlar sunabildiğiniz gibi, aranızdaki bağın daha da güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

SPORA YÖNLENDİRİN

Spor, fiziksel sağlığa olan önemli faydalarının yanı sıra çocukların yaratıcılığını geliştiriyor ve sorumluluk duygusu kazanmalarına katkı sağlıyor. Sömestr tatili, çocuğunuzun spora başlatması için güzel bir fırsat olabilir.

Çocuğunuzun; yaşı, vücut gelişimi, en önemlisi de tercihlerini göz önünde bulundurarak kayak, paten gibi kış sporlara ya da bowling, basketbol veya yüzme gibi kapalı alanda yapabileceği spor dallarına yönlendirebilirsiniz.

EVDE OYNAYABİLECEĞİ BİR OYUN ALIN

Oyun, çocuklar için bir eğlence aracı değil, tamamen ihtiyaçtır. Bu nedenle oyun, tatilde onların başlıca etkinliği olur. Siz de çocuğunuza hem zihnini çalıştıracak, hem de zevk alacağı yeni bir oyun alıp, kendi başına ya da arkadaşlarıyla güzel zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Unutmayın ki çocukların arkadaşlarıyla karşılıklı alışveriş ve iletişime geçtiği bu oyunlar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyalleşmeleri için de son derece önemlidir.