Çalışmayan böbreği göbek deliğinden çıkardılar
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 26 yaşındaki Esra Şahin’in çalışmayan böbreğini göbek deliğinden çıkarıldı. Doç. Dr. Ateş, "Hastanın içinde el bombası vardı ve zaman ayarlıydı. Alıp dışarı attık" dedi

Antalya'da karnında ağrı hisseden Esra Şahin, hastaneye gitti. Burada sol böbreğinin çalışmadığı tespit edilen Şahin, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Doç. Dr. Mutlu Ateş’in gerçekleştirdiği ameliyatta, laparoskobik yöntem kullanıldı.

Çalışmayan böbreklerin genç hastalarda hipertansiyon, enfeksiyon bazen de ağrı şikayetlerine sebep olduğunu belirten Doç. Dr. Ateş, çalışmayan böbrekleri alma gereği duyduklarını söyledi.

'EL BOMBASINI ALIP DIŞARI ATTIK'

Sol böbreği çalışmayan Esra Şahin’in genç ve zayıf olması dolayısıyla göbekten girerek böbreği aldıklarını kaydeden Doç. Dr. Ateş, şöyle konuştu:

"Bu ameliyat yöntemiyle hasta kısa bir sürede kendine gelip normal hayatına dönebilecek. Ameliyat izi göbek deliğinde kaldığı için gözükmeyecek. 2-3 gün sonra hastayı taburcu ediyoruz. Bu hastanede ilk kez göbekten girilerek bu ameliyat gerçekleştirildi. Hasta tek böbrekle yaşamaya devam edecek. Hastanın içinde bir el bombası vardı ve zaman ayarlıydı. El bombasını alıp dışarı attık."

LAPAROSKOPİ NEDİR?

Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır.

Laporoskopi hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı kullanılan bir işlemdir. Tanı koymak için uygulanan laporoskopi ile cerrahi işlem gerçekleştirilemez ve yalnızca inceleme yapılarak hastanın şikâyetleri araştırılır.