UBP’NİN CİNSİYET KOTASI

Ve sonunda partiler adaylarını belirlemeye başladı. Demokrat Parti, Yeniden Doğuş Partisi ve Toplumcu Demokrasi Partisi henüz adaylarını tam olarak açıklamasa da ülkenin en büyük partileri adaylarını Cumartesi günü üyelerinin seçimleri ile netleştirdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi, her ne kadar cinsiyet kotası olsa da kadını daha ön planda tutarak kontenjanlarını 2 kadın adaydan yana kullandı. Lefkoşa’da Sıla Usar’ı, Güzelyurt’ta ise Filiz Besim’i ön plana çıkardı. Mevcut vekil kadınları da yine ilk sıralara taşımayı başardı.

Ulusal Birlik Partisi ülkenin en köklü ve en büyük partilerinden birisi. Ama nedense kadının rölü geri planda olan bir parti misyonu üstleniyor. Cumartesi bir rekor kırarak yaklaşık 7300 üyesine oy kullandırmayı başarmış bir partide kadınların neden geri planda kaldığını anlamak mümkün değildir. Ulusal Birlik Partisi üyeleri tercihlerini kadından yana kullanmayarak, kadınları listenin sonunda bırakmıştır. Cinsiyet kotasının var olmasından dolayı son sıralara yerleşen kadınlar aslında gerçek sıralamaya girememiştir. Sırf cinsiyet kotasından son sıralara yerleşen kadınlar için bu günden sonra oy toplamak hiç de kolay değildir.

Kadınların oy almaması tamamen üyelerin tercih nedenidir. Kadınların ön planda olmaları istenmemiştir. Cinsiyet kotasının var olmasından kaynaklı bir algı ile ‘’nasıl olsa sıralamaya girer’’ zihniyeti ile kadınlara oy verilmemiştir.

Lefkoşa ilçesinde kadınlar son beşte, Güzelyurt ilçesinde son birde, İskele ilçesinde son ikide ve Girne’de son beşte yer almıştır. Tabi Lefke ilçesinde kadın çıkmadığı gibi Mağusa’da yine kontenjan hariç kadınlar son sıralarda yer bulmuştur...

Öncelikle Ulusal Birlik Partisi üyelerinin kadınları neden tercih etmediği sorgulanmalıdır. Madem ki cinsiyet kotası konmuştur peki partiler neden kadın adayları kontenjanlarla üst sıralardan çıkarmayı düşünmemiştir. Bu ülkenin meclisine artık kadınlar girmelidir. Kontenjanlar kadınlardan yana kullanılsaydı belki mecliste kadın sayısı artar ve örnek bir meclis profili sergilerdik. Ama malesef kadınlar her zaman olduğu gibi ikinci planda kalarak, tercih edilmiyor.

Cumartesi üyelerin tercihi ile kadınlar seçilmemiş ve mecburiyetten sıralamaya girmiştir. Yani düşünün sıralamaya girecek kadar oy alamıyorsunuz ama sırf cinsiyet kotası var diye sizden fazla oy alan bir adayın önüne geçebiliyorsunuz.

Bu durum bir kadın olarak beni rahatsız ederken sıralamaya mecburiyetten giren kadınları çok daha fazla rahatsız edecektir.

Bu bir yarıştır. İlk etabı tamamlanan yarışın esası şimdi başlamıştır.

Evet esas sınav şimdi başlıyor. Bir buçuk ay sonra örgütler değil halk oy verecektir. Siyasetin ustası olmuş isimlerle kadınların mücadele etmesi elbette ki kolay olmayacaktır. Ama gönül ister ki UBP kanadından da en az iki kadının mecliste yer almasıdır.