Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB sürecinde yaşanan sıkıntıların bazı AB ülkelerinin Ankara Anlaşması'nın imzalandığı gündeki Türkiye resmine bakmasından kaynaklandığına dikkati çekerek "Bugünkü Türkiye'ye baktığınızda kişi başına gelir 11 bin 500 dolar. Türkiye'nin ticaret hacmi 300 milyar dolar. Turizm gelirleri 50 milyar dolar. 180 üniversiteden bahsediyoruz. Eğitim sisteminde 25 milyon kişiden bahsediyoruz. Türkiye artık öyle bir Türkiye değil" diye konuştu.

Bakan Bozkır, öğle yemeğinde AB Bakanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı çalışanlarıyla bir araya geldi.

Yemekte yaptığı konuşmada, yaklaşık 14 yıldır Türkiye'nin AB sürecinde görev aldığını dile getiren Bozkır, "Tekrar sizin aranıza dönmüş olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

Türkiye'nin AB'ye üye olmakla insani değerlere, demokrasiye, insan haklarına inanca ve günlük yaşamın her alanındaki standartların yükseldiği bir manzumeye üye olacağını ifade eden Bozkır, Türkiye'nin AB'ye üye olsun ya da olmasın AB standartlarına ulaştığı takdirde daha müreffeh, eğitim seviyesi, gıda güvenliği, çevre, eğitim, sağlık, iş dünyası, sosyal konularda daha yüksek standartlara sahip olacağını söyledi.

"Uzun ince bir yol diye 87 yılında rahmetli (Turgut) Özal'ın başlattığı bu süreçte, Türkiye gerçekten son dönemde, son 10 yılda çok mesafe kaydetti" ifadesini kullanan Bozkır, müzakere sürecinde atılan hiçbir adımın kolaylıkla atılmadığını, bunun da en yakın şahidinin kendisi olduğunu belirtti.

"Üyelik sürecindeki bugün yaşadığımız sıkıntılar aslında AB'nin bazı ülkelerinin hala başka bir resme bakıyor olmasından kaynaklanıyor" diyen Bozkır şöyle devam etti:

"Hangi resme bakıyorlar? Çoğu zaman Ankara Anlaşması'nı imzaladıkları Türkiye resmine bakıyorlar ve diyorlar ki: 'Böylesine çok büyük nüfuslu ama refah seviyesi düşük bir ülkeyi biz alacağız da ne yapacağız?' Ama bu doğru bir resim değil çünkü Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye, Ankara Anlaşması imzaladığı zaman (Türkiye'de) kişi başına milli gelir 320 dolar, Türkiye'de 7 tane üniversite var, çoğu da Ankara, İstanbul ve İzmir'de. Türkiye'nin turizm gelirleri 8 milyon dolar. Türkiye, 1 milyar dolar toplam ticaret hacmine sahip. Dört tane mal ihraç ediyor: Fındık, Tütün, Pamuk, İncir. Böyle bir Türkiye ve tabiatıyla öyle bir Türkiye için ne pahasına olursa olsun kırık adımlar atarak, AB'ye ne kadar yaklaşabilirsek yaklaşalım zihniyeti hakim ama bugünkü Türkiye'ye baktığınızda kişi başına gelir 11 bin 500 dolar. Türkiye'nin ticaret hacmi 300 milyar dolar. Turizm gelirleri 50 milyar dolar. 180 üniversiteden bahsediyoruz. Eğitim sisteminde 25 milyon kişiden bahsediyoruz. Türkiye artık öyle bir Türkiye değil."

Öte yandan Türkiye'nin siyasi kriterleri uygulamaya bugün başlıyor gibi bir kanaatin de var olduğuna dikkati çeken Bozkır, "Türkiye siyasi kriterleri yeterince yerine getirdiği için müzakerelere başlamış bir ülke" dedi.
Bakan Bozkır, "Zamanımız çok uzun değil, hakikaten AB sürecinde duraksama yaşadığımız bir dönemi süratle geride bıraktık, eski günlere tekrar dönme, artık Ankara-İstanbul arasında hızlı tren varken bizim banliyö trenine binme lüksümüz de yok. Hızlı trene bineceğiz ve kazasız belasız bu işi yürüteceğiz" diye konuştu.