Kış aylarına girilirken Türkiye’nin Ukrayna üzerinden gelen Rus gazını taşıyan Batı Hattı’ndaki sıkıntılar da aşılmış oldu. Kış aylarında yaşanması olası krizden de kurtulundu.

24 SAAT SÜRDÜ
Rusya adına Enerji Bakanı Aleksander Novak, Ukrayna adına enerji Bakanı Yuriy Prodan veAvrupa Birliğini temsilen görüşmelere katılan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Oettiner, dün gece yarısı basının karşısına çıkarak doğalgaz krizinin 2015 Mart ayına kadar çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

Varılan anlaşmaya göre Ukrayna, AB’nin garantörlüğünde Rusya’ya olan 5.3 milyar dolarlık doğalgaz borcunun 3.1 milyar dolarlık bölümünü yıl sonuna kadar ödemeyi kabul ediyor. Bu 3.1 milyar dolarlık borcun da 1.5 milyar doları hemen geri kalan 1.6 milyar doları ise yıl sonunda ödenecek. Borcun geride kalan 2.2 milyar dolarlık bölümü ise Stockholm’de devam eden tahkim mahkemesi kararı sonrasına bırakıldı.

FİYAT DEĞİŞMEDİ
Kasım ayından Mart 2015’e kadar geçerli olacak anlaşmaya göre Rus doğalgazının bin metreküpü için 385 dolar ödenecek ve anlaşma süresince Moskova fiyatta değişikliğe gidemeyecek. Rusya, kriz öncesinde Ukrayna’dan bin metreküp doğalgaz için 268.5 dolar talep ederken kriz sonrasında bu fiyatı 485 dolara yükseltmişti. Ukrayna’nın, Rus doğalgazından yararlanabilmek için her ay bir sonraki ayın ödemesini yapacak olması da anlaşmanın unsurları arasında yer alıyor. Anlaşmanın mali kapsamı 4.6 milyar dolar tutarında. AB ülkelerinin büyük bölümü Rus doğal gazı için bin metreküp başına 300-350 dolar arasında ödeme yapıyor.