Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Nörolog Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, inşaat işçilerinde 'Çalışan El Sendromu' hastalığını teşhis ettiğini ve tedavisiyle ilgili çalışmalar başlatacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, 2015 yılında ellerinde ağrı ve uyuşma şikayetiyle başvuran bir inşaat işçisini muayene etti. Sinir sıkışma olasılığı üzerine kesin tanı için EMG testi yaptıran Özdemir, ellere gelen duyu sinirlerinde etkilenme olduğunu belirledi.

Bir sonraki gün yine inşaat işçisi olduğunu belirten başka bir kişinin de benzer bir rahatsızlıkla hastaneye gelmesi üzerine Özdemir, bir takip listesi hazırlamaya başladı. Hastaneye aynı şikayetlerle gelen 10 hastanın kaydını alan uzman, yaptığı araştırmada bu rahatsızlıkla ilgili dünya genelinde bir bilgi ve bulguya rastlamadı.

Şikayetleri oluşturan hastalığın dünya tıp literatüründe rastlanmayan bir vaka olduğuna kanaat getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özdemir, buna 'Çalışan El Sendromu' (ÇES) ismini verdiğini anlatarak şunları söyledi:

"Ellerinde uyuşma ve ağrı şikayetiyle gelen inşaat işçisinin muayenesi normaldi. Sinir sıkışması olabileceğini düşündüm ve kesin tanı için elektrofizyolojik (EMG) yapılmasını istedim. Sonuç sinir sıkışması değildi. Fakat ellere gelen duyu sinirlerinde etkilenme mevcuttu. Ertesi gün başka bir inşaat işçisi aynı şikayetlerle başvurdu, onun da EMG'sinde aynı sonuçlar mevcuttu. Böyle 10'a kadar hastayı inceledikten sonra literatürü araştırdım. Hastalıkları kıyasladım. Nihai olarak literatürde böyle bir hastalık tanımlanmamış. Şimdi bu hastalığın tedavisine yöneleceğim."

“SİNİR SIKIŞMASI HASTALARI İLE KARIŞTIRILIYOR”

'Çalışan El Sendromu' hastalarının çalışmadıklarında ellerinde ağrı, hissizlik ve uyuşma gibi nöropatik şikayetler olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, bu hastaların çoğu zaman sinir sıkışması ve duyusal polinöropati hastaları ile karıştırıldığını anlattı. Hastalarda kas kuvvetsizliği görülmediğini ve derin tendon reflekslerinin normal olduğunu dile getiren Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:


Dr. Gökhan Özdemir hastasıyla birlikte.

“JAPONYA'DA YAPILACAK DÜNYA NÖROLOJİ KONGRESİ'NE DE KABUL EDİLDİ”

"Bu yüzden klinik ve elektrofizyolojik (EMG) olarak bu hastalıklardan ayırımları gerekir. Bu hastaların hepsi, en az bir yıl boyunca ellerini ağır işler için kullanmaktadırlar. Hastalığın belirlendiği kişilerin hepsi erkek ve inşaat gibi ağır bir iş sektöründe çalışanlardan oluşuyor. Bu hastalık ile ilgili tüm literatürde benim ve Atatürk Üniversitesi'nin ismi görülecek. Bu çalışma Science Citation Index'te (SCI) yer alan dergide yayımlandı. Uzun çalışmalar sonucu tespit ettiğim hastalık, Japonya'da yapılacak Dünya Nöroloji Kongresi'ne de kabul edildi. Dünya Nöroloji Kongresi'ne katılarak Çalışan El Sendromu hastalığını ve yaptığım çalışmayı anlatacağım."

Çalışan El Sendromu hastalığının literatüre yeni girdiğini belirten ve bundan sonraki dönemde tedavisi konusunda çalışacaklarını bildiren Dr. Özdemir, erkekler üzerinde yaptığı çalışmanın kadınlarda görülme olasılığı, genetik olup olmadığı konusunda da araştırmalar yapacağını sözlerine ekledi.