TC Başbaşbakan Davutoğlu Canlı Yayında

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Bugün DEAŞ'a karşı da PKK'ya karşı da DHKP/C'ye karşı yürüttüğümüz mücadelede hem yoğun halk desteği var hem de uluslararası bir destek var. Dolayısıyla bu mücadeleyi kesin neticeler alıncaya kadar sürdüreceğiz" dedi.

Davutoğlu, gazetecinin, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra bir açıklama yapılmadığını belirterek, toplantıda neler konuşulduğunu sorması üzerine, toplantının hemen sonrasında kendisinin katıldığı canlı yayın programı dolayısıyla açıklamayı bizzat kendisinin yapacağını belirterek, toplantıda, geçen hafta başlatılan operasyonları kapsamlı şekilde ele aldıklarını söyledi.

Genelkurmay İkinci Başkanı, MİT Müsteşarı, Dışişleri Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürünün, toplantıda sunum yaptığını anlatan Davutoğlu, "Bu çerçevede bakanlarımız, bu brifingleri aldıktan sonra hep beraber bundan sonra atılacak adımlar konusunda geniş bir değerlendirme yaptık. Dolayısıyla yoğun özellikle teröre karşı alacağımız önlemler bağlamında somut konuların görüşüldüğü bir Bakanlar Kurulunu gerçekleştirdik" diye konuştu.

Bundan sonra hangi adımların atılacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Davutoğlu, "Tabii bir kere bugünlere nasıl geldiğimizin doğru tahlilini yapmak lazım. Hedefleri doğru ortaya koymak lazım. Bu hedefleri ortaya koyup yöntem belirledikten sonra onda kararlı olmak lazım. Şu ana kadar sürdürdüğümüz yaklaşımı bundan sonra kararlı şekilde devam ettireceğiz ve Türkiye'nin kimden gelirse gelsin, hangi nitelikte olursa olsun hangi niyetlerle yapılmış olursa olsun bütün terör faaliyetleri karşısında Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını, huzurunu sağlayacak her türlü tedbiri almaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

"ABD İLE İŞBİRLİĞİ İMKANLARININ ŞARTLARININ OLUŞTUĞUNA KANAAT GETİRDİK"

ABD'nin, koalisyon ülkelerinin lideri olarak İncirlik Üssü'nü kullanma talebi ve Türkiye'nin de bu konuyla ilgili bazı hassasiyetleri anımsatılarak, "Bu hassasiyetlerin giderildiği açıklamalarını duyduk. İncirlik, kullanıma açıldı mı, kullanıyor mu koalisyon güçleri" şeklinde bir soru yöneltilmesi üzenine de Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu mutabakat, geçen hafta gerçekleşti. Tabi bu mutabakatla, yaşanan terör olayı karşısında bizim aldığımız operasyon kararı ve uygulamaları arasında irtibat yok. Aylardır süren bir müzakere vardı. Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetleri belli. DEAŞ'a karşı yürütülecek mücadelenin bir entegre stratejinin içinde doğru yere oturması, Suriye'nin geleceği konusunda da ortak bir perspektifi barındırmamız, yani eğer Suriye'de bu şartlar devam ederse, bugün DEAŞ örgütünü yok etsek dahi yarın başka örgütün çıkabileceği şartlar, varlığını sürdürmesi halinde kesin çözüme ulaşılmış olmaz. Yine Türkiye'nin en önemli meselesi, gelen mülteci akınlarını durması ve mümkünse gelen mültecilerin geri dönmesini sağlayacak güven ortamının oluşması. Yani DEAŞ yok edilse dahi Suriye rejimi, bu zulmü devam ettirdikçe dolayısıyla bunu da sağlamak mümkün değil.

Dolayısıyla ABD ile yaptığımız müzakerelerde hep bu konularda ortak zemin oluşturmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada, böyle zeminin oluştuğu kanaati hasıl oldu. Ki eğit donat faaliyetine başladık, Mayıs ayından itibaren. Orada bir çalışma yürüyor. Aynı şekilde bir hava koruma, güvenli alan konusunda belli ortak yöne doğru bir mutabakat sağlandı. Bunlarla bir araya getirildiğinde aradaki görüş ayrılıklarının giderildiği, işbirliği imkanının daha kolay olduğu, Türkiye'nin terör karşı mücadele iradesini açık bir şekilde gösterebildiği şartların oluştuğuna kanaat getirdik ve İncirlik Üssü'nün, gerekli olan o işbirliği imkanlarının şartlarının oluştuğuna kanaat getirdik. Önümüzdeki günlerde de yapılan askeri planlamalarda, siyasi irade tutumunu ortaya koymuştur, askerlerimiz arasında yapılacak görüşmelerde neye ihtiyaç hissediliyor, bu mücadele nasıl yürütülecek, hangi imkanlar sunulacak, bunlar kararlaştırılıp çalışmalara hemen başlanacak."