BAKAN BOZKIR: "KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK, SURİYE MESELESİ VE UKRAYNA KRİZİNİ ÇÖZMEKTEN DAHA KOLAY''

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır,Roma ziyaretinin ikinci gününde, İtalya'nın önde gelen düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IAI) tarafından düzenlenen "Türkiye Avrupa'da. Zorluklar ve Fırsatlar" konulu seminerde, "kıbrıs sorununu çözmek, suriye meselesi ve ukrayna krizini çözmekten daha kolay” dedi.

Türkiye'nin, Kıbrıs sorunu ve AB üyeliğini ikiz kardeş olarak gördüğünü ifade eden Bozkır, "Çünkü her ikisinin de 50 yıllık geçmişleri var. Birlikte geliştiler. Türkiye bu sorunu çözmeyi çok istekli. Daha önce de iki tarafın uzlaştığı parametreler var. Dolayısıyla Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesi ve Ukrayna krizini çözmekten daha kolay. Berlin Duvarı'nın çöküşünün 25. yılını kutlarken, adanın başkentinin halen bir duvarla ayrılmış olması üzücü" diye konuştu.

Adada 2004 yılında gündeme gelen Annan Planı sırasında çözüm için olumlu bir hava yakalandığını anımsatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Kıbrıs sorununu çözersek Türkiye'nin AB ile müzakerelerdeki 14 başlığının da önü açılacak. Bu sorun 50 yıllık bir geçmişe sahip, çözülürse diğer krizler için de örnek olur" dedi.

Bozkır, Türkiye'nin Kıbrıs'a en yakın anakara olduğuna dikkati çekti ve Kıbrıs çevresindeki doğal kaynakların adaya ait olduğunu vurguladı.

Yunanistan ile ilişkilerle ilgili olarak Bakan Bozkır, refah seviyesi yüksek bir Yunanistan'ın Türkiye'nin de çıkarına olacağını söyledi.