RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI, RUSYA'YA AİT SAVAŞ UÇAĞININ TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL ETMESİNİN "OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI" NEDENİYLE GERÇEKLEŞTİĞİNİ İDDİA ETTİ

 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'ya ait savaş uçağının Türk hava sahasını "olumsuz hava koşulları" nedeniyle ihlal ettiğini ileri sürdü.

Konaşenkov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "3 Ekim'de planlı uçuşunu tamamlayan S-30 tipi Rus savaş uçağı, Himeymim hava üssüne dönmek için dağlık alanda manevra yaparken bir kaç saniyeliğine Türk hava sahasına girdi. Himeymim üssü, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor ve piste iniş bazı hava koşullarında kuzey istikametinden gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin "olumsuz hava koşulları" nedeniyle gerçekleştiğini iddia eden Konaşenkov, olayın arkasında herhangi bir komplo teorisinin aranmaması gerektiğini savundu.

Konaşenkov, 4 Ekim'de Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği üzerinden Türkiye'ye gerekli açıklamaların iletildiğini belirterek, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti.

Öte yandan Konaşenkov, Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra eden iki adet F-16 uçağının, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmesine ilişkin, "Bunun Rus hava filosuyla ilişkisi yok. Himeymim üssünde bu tip uçağımız bulunmuyor" dedi.

TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL EDEN RUS UÇAĞI F-16'LAR TARAFINDAN ÖNLENDİ

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya ait bir savaş uçağının 3 Ekim Cumartesi saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiğini bildirmişti. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, bölgede devriye uçuşu yapan iki Türk F-16 uçağının önlemesi üzerine Rus uçağının Türk hava sahasını terk ettiği belirtilmişti. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı ve söz konusu ihlalin kuvvetle protesto edildiği vurgulanan açıklamada bu tür bir ihlalin tekrarlanmamasının talep edildiği, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya'nın sorumlu olacağının iletildiği ifade edilmişti.

NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, müttefiklerin, Rus uçağının Türk hava sahasının ihlalini sert bir dille protesto ettiği, NATO'nun hava sahasına yönelik ihlalleri ve baskınları kınadığı bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Türkiye'nin, hava sahasını ihlal eden Rus uçağını vurma olasılığının bulunduğunu belirterek, "Bu konuda çok endişeliyiz. Bu tam da uyarıda bulunduğumuz türden bir şey" demişti.