PKK Irak'ta köy bastı: 5 ölü, onlarca yaralı
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı el-Nuceyfi, PKK'nın bazı köylere baskın düzenleyerek 5 kişiyi öldürdüğünü, onlarca kişiyi yaraladığını ileri sürdü.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame el-Nuceyfi, terör örgütü PKK militanlarının, Musul'a bağlı Sincar ile Rabia bölgeleri arasındaki köylere baskın düzenleyerek 5 kişiyi öldürdüğünü, onlarca kişiyi yaraladığını ileri sürdü.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı ofisinden yapılan açıklamada sözlerine yer verilen Nuceyfi, "Bana gelen bilgilere göre PKK, Sincar ile Rabia bölgesi arasındaki Umu-l Habari ve Umu-l Sebaya ve El-Cahiş aşiretinin yaşadığı üçüncü bir köye silahlı baskın düzenleyerek, 5 kişiyi öldürdü onlarcasını da yaralı bıraktı. Örgüte bağlı militanlar ayrıca çok sayıda evi yaktı ve hayvanları telef etti" iddiasında bulundu.

Baskının "barbarca" olduğunu ifade eden Nuceyfi, "Yapılan kanlı baskının hiçbir hukuki dayanağı ve şeriyeti yoktur. Tam tersine tüm insani değerleri zayıflatmaktadır" ifadesini kullandı.

Nuceyfi, IKBY hükümetinin konuyla ilgili acil inceleme ve araştırma başlatmasını, baskında yer alanların tutuklanıp cezalandırılmasını ve bu tür vakaların tekrar yaşanmaması için tedbir alınmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi'nin Musul Valisi Esil el-Nuceyfi'ye de IKBY'deki güvenlik yetkilileriyle konuyu görüşmesi için talimat verdiği belirtildi. Açıklamaya göre, Esil el-Nuceyfi, olayın araştırılması için Kürt yetkililerle görüştü.

PKK, daha önce Sincar ilçesi ile Süleymaniye ilinde kanton ilan edilmesi gerektiğini gündeme getirmiş, bu söylem Irak'taki Kürtler tarafından sert şekilde eleştirilmişti. Örgüt ardından Şengal'de bir toplantı yaparak Ezidi bölgelerinde kanton ilan edildiği ve bazı kişilerin meclis üyeleri olarak seçildiği iddiasında bulunmuştu.

Mesut Barzani'nin başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisinden (KDP) yapılan açıklamada, PKK'nın, Şengal'de kanton ilan etme girişiminin, IKBY'nın yasalarına ve halkın iradesine saygısızlık olduğu belirtilmişti.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "PKK, Irak'ta Sincar bölgesinde mücadele ediyor ama Irak'ın sınır bütünlüğü için ya da Peşmerge, Bağdat'ı sevdiği için değil, o bölgeyi ele geçirmek için mücadele ediyor. PYD, YPG, PKK hep birlikte Kobani bölgesinde Suriye'nin belli bir bölgesini ele geçirmek, bölmek için mücadele ediyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.