Brent petrolün varil fiyatı, dün yaklaşık 3,5 ayın en düşük seviyesi olan 42,54 doları görmesi sonrasında bugün 43 dolar sınırında tutunmaya çalışıyor.

Brent petrolün varil fiyatı, arz ve talep piyasasına yönelik endişeler nedeniyle son dönemdeki sert düşüşünü sürdürürken, dünyanın önde gelen petrol şirketlerinin karları da azalmaya devam ediyor. İkinci çeyrek finansal sonuçlarındaki kar rakamlarına bakıldığında; Hollandalı Shell'de yüzde 72, Londra merkezli BP'de yüzde 45 ve Fransız Total'de yüzde 30 düşüş dikkati çekerken, bu durum petrol piyasasındaki volatiliteyi artırdı.

Brent petrolün varil fiyatı, dün 42,54 dolarla 18 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeyi görürken, günü de yüzde 1,8'lik azalışla 42,61 dolardan tamamladı.

Bugün ise 42,8-43,3 dolar bandında hareket eden Brent petrolün varil fiyatı, saat 11.00 itibarıyla 43 doların hemen altında işlem görüyor.

Analistler, düşen rafineri kar marjlarının petrol sektöründeki yatırımları olumsuz etkilediğini, arz fazlalığı ile düşük talebin ise endişeleri artırdığını belirterek, tüm bunların fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığını kaydediyor.

Teknik açıdan Brent petrolün varil fiyatı için 200 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 42,3 doların önemli destek konumunda bulunduğunu aktaran analistler, yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebilmek için 46 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğine işaret ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise dün yüzde 1,9'luk gerilemeyle 41,10 dolardan günü kapatması sonrasında bugün de düşüşünü 7'nci işlem gününe taşıyarak 40,76 doları gördü.