BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan oluşan BDP heyeti, son anda bir değişiklik olmazsa bugün Abdullah Öcalan'ı ziyaret etmek üzere İstanbul Ataköy Marina'dan imralı'ya hareket edecek. Dün İstanbul'a geçen heyet, Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'la bir toplantı yaptı. PKK yöneticileri Murat Karayılan, Mustafa Karasu ve Duran Kalkan'ın sürece ilişkin açıklamalarının bilgisayar çıktısını alan BDP'liler Öcalan'a iki de rapor götürecek. Belgelerden ilki Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun yayınladığı, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerini inceleyen bin 404 sayfalık rapor. Ekleriyle birlikte 5 bin sayfayı bulan raporda, PKK'nın kuruluş süreci ve sonrasındaki eylemler da anlatılıyor.  Öcalan'ın "Manifesto (Kürdistan Devriminin Yolu)" kitabından alıntı yapılan raporda, "Kürt sorununun daha da radikalleşmesinde, hatta iyice keskinleşip PKK terör örgütünün zemin kazanmasındaki diğer önemli faktör de askeri darbelerin ardından yönetime gelen darbe yöneticilerinin Kürt kimliğine karşı aldıkları tavır ve uygulamalardır" tespiti yapılıyor. 
BDP'nin imralıya götüreceği diğer belge ise TBMM tarafından hazırlanan "Karşılaştırmalı Anayasa Çalışması." Çalışma 21 bölümden oluşuyor. Bölümlerde Anayasaların Başlangıç Kısımları, Ülke Anayasalarında Vatandaşlık Tanımları, AB Ülkeleri - ABD ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında Azınlıkların Dil Hakları, ABD ve AB'ye Üye Ülkelerin Anayasalarında Egemenlik Kavramı gibi makaleler yer alıyor. 

BDP'lileri imralıı'da üst düzey iki MİT görevlisi karşılayacak. Görüşmede Öcalan, Buldan, Önder, Tan ve 2 MİT görevlisinden oluşacak 6 kişi yer alacak. Görüşmede  Öcalan'ın silahların bırakılmasıyla sonuçlanacak yol haritasını açıklaması bekleniyor. Öcalan,  Kandil'e, örgütün Avrupa yönetimine ve kamuoyuna açıklanmak üzere hazırladığı 3 mektubu da milletvekillerine verecek. 

'Sonuç alınıncaya kadar'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin Samanyolu TV'ye yaptığı açıklamada İmralı'ya gidecek BDP'li 3 isimle ilgili olarak "Katkı sunabilecek isimlerden olması tercihiydi hükümetin. Netice itibariyle BDP'nin gönderdiği son isimler bu anlamda pozitif olarak algılandı. Kimse buradan sihirli bir değnek beklemesin bu bir süreçtir" dedi. Sürecin sadece BDP milletvekillerinin gidiş gelişiyle de yürümediğini söyleyen Ergin şöyle dedi: 
"Olayın bir ucunda da devletin istihbarat kurumu var. İstihbarat kurumunun da belli temasları var. Bu temaslar sonucunda gelinen noktanın, bu sorunu sonlandırabilecek tarafların bu sürece dahlini sağlayacak görev ifa etmesi beklenir, BDP heyetinden giden arkadaşlarımızdan." 
İkinci heyet sonrasında da heyet gidişlerinin sürebileceğini de ifade eden Bakan Ergin "Bir sonuç alınıncaya kadar bu temaslar sürecektir" dedi.