BAŞBAKAN ERDOĞAN:

"GEÇEN 40 YIL ZARFINDA DEMOKRASİSİ, HUKUK DÜZENİ VE KURUMLARI İLE ÖRNEK BİR DEVLET KURAN KIBRIS TÜRK HALKI'NIN ESENLİĞİ VE REFAHI İÇİN ANAVATAN TÜRKİYE DE TARİHTEN BUGÜNLERE GELEN SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİYLE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEK VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'NİN HER ALANDA DAHA DA GELİŞİP GÜÇLENMESİ İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYİ SÜRDÜRECEKTİR"

"KIBRIS'TA İKİ HALKIN SİYASİ EŞİTLİĞİNE VE KARŞILIKLI MUTABAKATA DAYALI KALICI BİR SİYASİ ÇÖZÜM İSTİYOR, KIBRISLI TÜRK KARDEŞLERİMİZLE BİRLİKTE BU KONUDA BİR ADIM ÖNDE OLMA ANLAYIŞIMIZI MUHAFAZA EDİYORUZ"

"BM HİMAYESİNDE 11 ŞUBAT 2014'DE YENİDEN BAŞLAYAN MÜZAKERE SÜRECİNİN EN KISA SÜREDE SONUÇLANDIRILARAK, REFERANDUMLARIN DÜZENLENMESİYLE ADİL VE KALICI ÇÖZÜME VARILMASINI BEKLİYORUZ. RUM TARAFININ DA BU KONUDA SİZİNLE AYNI ANLAYIŞI BENİMSEMESİ HALİNDE, YARIM ASRI GEÇMİŞ BULUNAN KIBRIS MESELESİNİN KAPSAMLI BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI MÜMKÜNDÜR"

"ÇÖZÜM KONUSUNDA SAMİMİ İRADESİNİ ORTAYA KOYAN KIBRIS TÜRKÜ'NÜN MARUZ BIRAKILDIĞI VE HİÇBİR MEŞRU TEMELİ BULUNMAYAN HAKSIZ KISITLAMALARA SON VERİLMESİ VE KIBRIS TÜRK HALKI'NIN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN MAĞDURU HALİNE GETİRİLMEMESİ DE HAKKANİYETİN GEREĞİDİR"

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen 40 yıl zarfında demokrasisi, hukuk düzeni ve kurumları ile örnek bir devlet kuran Kıbrıs Türk Halkı'nın esenliği ve refahı için Anavatan Türkiye'nin de tarihten bugünlere gelen sorumluluğunun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her alanda daha da gelişip güçlenmesi için her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40. yıldönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na mektup gönderdi.

Erdoğan, kurucu ve ortağı olduğu devletten dışlanan Kıbrıs Türkü'nü hedef alan baskı, terör ve insanlık dışı sindirme hareketlerine son veren Barış Harekatı'nın, Kıbrıs Türk halkının geleceğe umut ve güvenle bakmasını sağladığını ve Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın temelini attığını belirtti.

Yıllarca özgürlüğü kısıtlanmasına karşın, barışa bağlılığını her vesileyle kanıtlayan ve sarsılmaz bir direnme iradesi sergileyen Kıbrıs Türkü'nün hürriyetini teminat altına alan Türkiye'nin uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri uyarınca gerçekleştirdiği 20 Temmuz Barış Harekatı'nın 40. yıldönümünün kutlandığı bu anlamlı günde Kıbrıslı Türklerle birlikte olma imkanını bulamadığını kaydeden Erdoğan, törenlere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın katıldığını hatırlattı.

Kıbrıs Türkü'nün geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de her türlü güçlüğü aşabilecek irade ve kararlılığa sahip bulunduğuna emin olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Geçen 40 yıl zarfında demokrasisi, hukuk düzeni ve kurumları ile örnek bir devlet kuran Kıbrıs Türk Halkı'nın esenliği ve refahı için Anavatan Türkiye de tarihten bugünlere gelen sorumluluğunun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya devam edecek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her alanda daha da gelişip güçlenmesi için her türlü desteği vermeyi sürdürecektir. Kıbrıs Türkü'nün, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi altında aydınlık yarınlara güvenle ilerleyeceği hususunda inancım tamdır.

Kıbrıs'ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı kalıcı bir siyasi çözüm istiyor, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle birlikte bu konuda bir adım önde olma anlayışımızı muhafaza ediyoruz. BM himayesinde 11 Şubat 2014 tarihinde yeniden başlayan müzakere sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılarak, referandumların düzenlenmesiyle adil ve kalıcı çözüme varılmasını bekliyoruz. Rum tarafının da bu konuda sizinle aynı anlayışı benimsemesi halinde, yarım asrı geçmiş bulunan Kıbrıs meselesinin kapsamlı bir çözüme kavuşturulması mümkündür. Çözüm konusunda samimi iradesini ortaya koyan Kıbrıs Türkü'nün maruz bırakıldığı ve hiçbir meşru temeli bulunmayan haksız kısıtlamalara son verilmesi ve Kıbrıs Türk Halkı'nın çözümsüzlüğün mağduru haline getirilmemesi de hakkaniyetin gereğidir."

Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her alanda gelişip güçlenmesine de büyük önem atfettiğini vurgulayan Erdoğan, önümüzdeki dönemde de müşterek hedeflere ulaşmak için kararlı adımlarla birlikte ilerlemeye devam edileceğini bildirdi.

Erdoğan mektubunda, "Bu duygu ve düşüncelerle, sizin ve değerli şahsınızda Kıbrıslı Türk kardeşlerimin 40. yıldönümünü idrak ettikleri 20 Temmuz Barış ve Özgürlük bayramlarını içtenlikle kutluyor, Kıbrıs Türk Halkı için canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygı ve şükranla anıyor, ebedi kardeşlerimiz Kıbrıs Türk Halkı'na refah, esenlik ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum" ifadelerine yer verdi.