AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. KARHAN:  "KEÇİBOYNUZU AKDENİZ BÖLGESİ İÇİN PETROL GİBİDİR. MUTLAKA EKONOMİYE KAZANDIRILMALIDIR"

 Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karhan, keçiboynuzunun Akdeniz bölgesi için "petrol" kadar önemli olduğunu ve mutlaka ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de bu konuda yapılacak çalışmalarla yıllık 15 bin ton olan toplam üretim miktarının 400-500 bin tona çıkabileceğini tahmin ediyorum" dedi.

Prof. Dr. Karhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baklagiller familyasından keçiboynuzunun Akdeniz ikliminin hakim olduğu topraklarda yetişen bir bitki olduğunu kaydetti. Türkiye'de keçiboynuzunun Hatay Samandağ'dan İzmir Urla'ya kadar geniş bir alanda yetişebildiğini anlatan Karhan, bitkinin bölgedeki yayılımının tamamen doğal yollarla olduğunun altını çizdi.

Dünyada yılda ortalama 315 bin ton keçiboynuzu üretimi yapıldığına değinen Karhan, ilk sırada İspanya'nın geldiğini vurguladı. Türkiye'nin keçiboynuzu üretiminde İspanya, İtalya, Portekiz, Fas, Yunanistan ve Kıbrıs'ın ardından geldiğine dikkati çeken Karhan, "Türkiye'de yıllık 15 bin tonun üzerinde keçiboynuzu üretiliyor" diye konuştu.

Karhan, keçiboynuzunun tohumundan posasına çok farklı alanlarda kullanılabildiğini, bu bakımdan "mezbahaneye giren bir koyuna" benzediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Karhan, şöyle konuştu:

"Yani keçiboynuzu hiçbir şekilde boşa gitmez. Meyvesini alırsınız, tohumundan zamk üretilir. Örneğin ketçaba kıvamını bu verir. İlaç kapsülleri, reçel, marmelat, jöle üretiminde, kağıt endüstrisinde yapıştırıcı, dondurma mikslerinde kıvam artırıcı olarak kullanılır. Stabilitesi yüksek değerli bir zamktır. Posasından hayvan yemi ve gübrede yararlanırsınız. Kabuğundan şekerini ayırabilirsiniz, Toplam kuru maddesinin en az yüzde 50'si şekerdir. Bu oran şeker pancarında en fazla yüzde 25'e kadar çıkar. Keçiboynuzundan alkol ve biyoyakıt da üretebilirsiniz."

"İSTENİRSE YILLIK ÜRETİM 500 BİN TONA ÇIKAR"

Karhan, kuraklığa, aşırı soğuk ve sıcağa dayanıklı bir bitki olan keçiboynuzunun yapısı gereği orman yangınlarına karşı da dayanıklı bir tür olduğunu vurguladı. Yangınlarla mücadelede var olan ağaç türlerinin arasına keçiboynuzu ağaçlarının serpiştirilmesinin yanan alan miktarını azaltacağını belirten Karhan, bu konudaki bilgilerini Orman ve Su İşleri Bakanlığına sunduklarına değindi.

Ormanlara dikilecek keçiboynuzu fidanlarının yöre çiftçisine ekonomik katkı sağlayacağının altını çizen Karhan, şunları söyledi:

"Keçiboynuzu Akdeniz bölgesi için petrol gibidir. Mutlaka ekonomiye kazandırılmalıdır. Türkiye'de bu konuda yapılacak çalışmalarla yıllık 15 bin olan toplam üretim miktarının 400-500 bin tona çıkabileceğini tahmin ediyorum. Çünkü bir ağaçtan 30 kilo civarında ürün alırsınız. Ayrıca bu bitki gübreleme, ilaç ve su istemez. Yani bakım masrafı da yoktur."