Futuristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Murat Şahin, tahminlere göre, uzayan insan ömrüyle birlikte 2100 yılına gelindiğinde bir ailede 8 kuşağın bir arada yaşayacağını belirterek, "Bizden büyükler ve bizim için kariyer değiştirmek önemli bir karardı ama uzayan ömre 2-3 kariyer sığdırılabilecek" dedi.

Dernek tarafından düzenlenecek 1 Mart Dünya Gelecek Günü Konferansı'na ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şahin, "İnsanlık hep geçmişle ilgili bir şeyleri bayram ilan ediyor oysa gelecek kritik, önemli bir konu" vurgusunu yaptı.

Son 7 yıl içinde dünyanın önde gelen futuristlerinin bir "Gelecek Günü" ilanı üzerinde düşündüğünü, tartıştığını belirten Şahin, Türkiye Futuristler Derneği'nin 2013 yılında bu konuda ön alarak "Dünya Gelecek Günü"nü kutlayan ilk örgüt olduğunu söyledi.

Bu yıl 3. kez kutlanacak günün temasının "gençliğin geleceği" olduğunu ifade eden Şahin, 1 Mart Pazar günü Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlenecek özel etkinliğin açılış konuşmasını da World Future Society'nin en genç ve ilk kadın başkanı unvanlarını taşıyan Amy Zalman'ın yapacağı bilgisini verdi.

"MİLENYUM KUŞAĞI"YLA KAVRAMLAR DEĞİŞİYOR

Şahin, Dünya Gelecek Günü etkinliğinin odağına "gençliği" koymalarının nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Bugüne kadar hayatı, siyaseti, eğitimi analiz edenler hep geçmişte neler olduğuna baktılar, bugünkü sinyalleri topladılar ve bir olası gelecek senaryosu konuştuk. Fakat 1980'lerden sonra doğan 'Y kuşağı', 'Milenyum kuşağı' dediğimiz kuşakla beraber bildiğimiz pek çok kavram değişiyor."

Değişen kavramların başında "mülkiyet"in geldiğini belirten Şahin, "Biz bir evimiz, bir arabamız, bankada birikimimiz olsun derdiyle yaşayan insanlardık. Bu kuşak ise 'Bütün bunlara ihtiyacım yok benim' diyor. 'İhtiyacım olduğu kadar bir ev, bir otomobil kiralarım, hobilerimle zevk aldığım ya da beslendiğim şeyler her neyse onlar ile iyi bir yaşam sürmeyi tercih ederim' diyor" şeklinde konuştu.

Dünyada ev, oda ve saatlik araba kiralayan iş modellerinin birkaç yılda milyarlarca dolarlık değerlere ulaştığına dikkati çeken Şahin, "Genç bir adam 'Ben haftada 6-7 saat otomobil kullanıyorum, bunun için niye senede şu kadar sigorta, vergi, otopark parası ödeyeyim, o parayla ihtiyacım olduğu kadar üstelik istediğim otomobili kiralayabilirim' diye düşünüyor" görüşünü dile getirdi.

"OKUL SİSTEMİNİ KABUL ETMİYORLAR"

Yeni kuşağın eğitime bakışının da değiştiğini belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün var olan okul sistemini kabul etmiyorlar. Gençler artık öğrenme sürecine dahil olmak, bunun da interaktif ve biraz da kişiye özel bir şey olmasını istiyor. Biri tahtaya çıksın, anlatsın, herkes onu yazsın, sonra da anlatılanlardan sınav yapılsın sistemi geçerli değil. Bugün Türkiye'de bile 6 yaşına kadar gelen çocuğun eline bir tablet, internete bağlanabilir bir cihaz geçme ihtimali çok yüksek. Bu çocuk bir sürü şeyi yapabilirken, okula başlatıyoruz, '3 sayfa yan çizgi çiz' diyoruz. Tabii ki kabul etmiyor.

Bilgiyle ilişkimiz değişiyor. Bugüne kadar bilgi bizden büyüklerin eriştiği, onların deneyimlerinin içinde saklı bir şey iken bugün internetteki bilgiye çok rahat erişebiliyoruz ve inanılmaz hızla bilgi üretebiliyoruz. Dünyada bugün 6 ayda, insanlık tarihi boyunca üretilen kadar bilgiyi üretiliyor."

Futuristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Murat Şahin, okulun yakın gelecekte şekil değiştireceğini belirterek, "Okula hiç gitmeyebiliriz. Sanal avatarlarımız olabilir ya da dünyanın 5-10 farklı yerindeki öğrencilerle bir sanal sınıfta ama evimizde oturarak ilkokulu, ortaokulu okuyor olabiliriz" diye konuştu.

Teknolojideki gelişmelerle uzayan insan ömrünün etkilerine de işaret eden Şahin, "2100 yılına geldiğimizde aynı aileden 8 kuşağın bir arada yaşayacağı tahmin ediliyor. Bugün doğan birisi 2100 senesinde 85 yaşında ve genç olacak. Ömür uzuyorsa, bu ömre birkaç kariyer sığdırabilirim düşüncesi çıkıyor. Bizden büyükler ve bizim için kariyer değiştirmek önemli bir konuydu, ama geldiğimiz noktada, uzayan ömre 2-3 kariyer sığdırılabilecek" görüşlerini dile getirdi.

"İZ BIRAKMADIĞIMIZ HİÇBİR YER YOK"

Gelecek senaryolarında yer verilen ve iktidar tarafından gözetlenme endişesinin varacağı son nokta olarak tasarlanan "Big Brother"ın bugünden gerçekleşmiş olduğunu belirten Şahin, "Bugün iz bırakmadığımız hiçbir yer yok. Telefon, kredi kartı, bankadan çektiğimiz ve harcadığımız para... Ne zaman evdeyiz, interneti ne zaman açtık, elektriği ne zaman açtık. Hep dijital sistemlere bağlı bunlar. İnsanın iz bırakmadan yaşaması neredeyse mümkün değil. Takip edilme konusunu bırakmalıyız. Bu takip iyi bir şey için mi kulanılıyor, nasıl kullanılması insanlığın iyiliğine olur, ona odaklanmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, kayıt altına alınan eylemlerin pek çok şekilde kullanılabileceğine dikkati çekerek, "Bankacılık sistemi bugün bilgiyi artık o kadar iyi kullanabiliyor ki bir karı-kocanın boşanma ihtimalini 18 ay önce görebiliyor. Bazen karı-koca bile bu sürecin onları boşanmaya götüreceğini bilmediği halde. Gelecekte, yaptıklarımızı bir algoritmayla analiz ederek, suça eğilimi tespit emek mümkün olabilir. Gerçek veriye dayanılan, algoritmanın hesap edip tehlikeyi gördüğü ve bizi uyardığı sistemler gündeme gelebilir" diye konuştu.

UZAY TURİZMİ BAŞLIYOR

Murat Şahin, çok yakın gelecekte dünyayı bekleyen en ilginç yeniliklerden birinin de uzay turizmi olacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"2018'de 13-15 bin kişinin turistik amaçlı uzay seyahati yapacağını düşünüyoruz. Bugün bile turizm dünyadaki en heyecan verici endüstrilerden birisi. 2 trilyon dolar kadar bir para konuşuluyor. 2020'de uzay turizminin yıllık geliri 650 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında bir yere gelecek. Böyle bir yaşamda kendimize mutlaka bir rol biçmeliyiz, hazırlıklı olmalıyız."

Gelecekle ilgili kötü senaryolarda bile olumlu yönler bulunabileceğine dikkati çeken Şahin, buna örnek olarak küresel ısınma ve iklim değişikliğini verdi. Şahin, söz gelimi Karadeniz'in de bundan sonra Akdeniz kadar popüler bir turizm destinasyonu olmasının beklendiğini aktardı.

DERNEK HAKKINDA

Futuristler Derneği 2005 yılında merkezi ABD'de bulunan World Future Society'nin Türkiye şubesi olarak kuruldu. Derneğin 4 bine yakın üyesi bulunuyor. Derneği yönetim kurulu Microsoft, Turkcell, Türk Telekom, Unilever, Coca-Cola gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerinden oluşuyor.