DÜNYADA ELEKTRONİK VE SOSYAL MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN DESTEKLENMESİ, GELİŞTİRİLMESİ VE OTO KONTROLÜN SAĞLANMASI İÇİN ÜST ÇATI OLARAK ADLANDIRILAN "DÜNYA ELEKTRONİK (E) BASIN KONSEYİ BİRLİĞİ"NİN BİR YIL SÜREN KURULUŞ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Dünyada elektronik ve sosyal medya özgürlüğünün desteklenmesi, geliştirilmesi ve oto kontrolün sağlanması için üst çatı olarak adlandırılan "Dünya Elektronik (E) Basın Konseyi Birliği"nin bir yıl süren kuruluş çalışmaları tamamlandı.

Dünya E Basın Konseyi Birliği'nin kuruluşuyla ilgili yazılı açıklama yapan gazeteci-yazar Hasan Taşkın, Birliğin oluşturulması için bir yıldır sürdürülen çalışmaları tamamladıklarını ve 8'i yabancı 16 kişilik kurucunun imzası ile evrakları İçişleri Bakanlığı'na sunduklarını belirtti.

Taşkın, kurucular arasında ulusal ve uluslararası alanda kendini kanıtlamış gazeteciler, yazarlar, araştırmacı ve iletişimciler, bilişim uzmanları, internetten etkili haber yayını yapan kurum sahipleri ile girişimcilerin bulunduğuna değinerek, "Amerika, İngiltere, Belçika, Kosova, KKTC'den kurucularımız var. Daha önce bu tür sivil toplum örgütleri Amerika'da ya da Avrupa'da kurulurdu. Türkiye'nin de artık bu tür sivil toplum örgütlerini kurmasının zamanı geldiğini düşündük. Bugün Türkiye, bu alanda dünyanın ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz 'Dünya E Basın Konseyi Birliği'ni kurmaya karar vermiştir" ifadesini kullandı.

Öncelikle yurt dışındaki kurucu üyelerin ülkelerinde temsilcilikler açılacağını, daha sonra dünya geneline yayılmayı planladıklarını aktaran Taşkın, şunları kaydetti:

"Dünya, ifade özgürlüğüne önem veriyor. Ancak bu özgürlüğün bir başkasının hakkını ihlal etmeyecek şekilde olması da gerekiyor. Doğru ve tarafsız olarak etik sınırlarını sivil toplum örgütleri olarak ortaya koymak gerekir. Basın meslek ilkeleri gibi ilkeleri oluşturarak özgürlüğün önünü açmak ve yanlışlar ile kişisel hakları denetim altına almayı amaçladık. Elektronik medya özgürlüğünün sınırları aştığını düşünürsek, gazeteciler, editörler, sosyal medya yazarları veya yayın sahiplerinden çok kamuyu ilgilendiren konularda bilgi edinme hakkı tüm vatandaşlara aittir. Doğru bilgi edinme noktasında da kamunun bu hakkını koruyacağımızı düşündük. Özgür ve sorumlu elektronik medya kurumlarını korumak, geliştirmek, bağımsız elektronik basını ve benzeri organları, dünya medya kuruluşları bildirgesindeki esaslara bağlı kalarak medyanın özgürlüğünü, sorumluluğunu, hesap sorulabilirliğini güvence altına alan kuruluşları desteklemek istedik. Tüm bu amaçlar için bu yapıyı kurmaya karar verdik."

Dünya E Basın Konseyi Birliği'nin bünyesinde Dünya E Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun oluşturulacağını ve bu yapının komisyonlar kurarak çalışmalarına başlayacağını ifade eden Taşkın, bu statüyü benimseyen ve internet kullanan herkesin üye olabileceğini ve Birlik çatısı altında hizmet verebileceğini belirtti.