CÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. TUNCAY DİLCİ, EBEVEYNLERE ÇOCUKLARIYLA HER GÜN BİR SÜRE MÜZİK DİNLEMELERİNİ ÖNERDİ

DİLCİ: "EBEVEYNLER BU UYGULAMAYI YAPTIKLARI TAKDİRDE ÇOCUKLARIYLA MÜZİK DİNLEMENİN, ONLARIN HEM SOSYAL GELİŞİMİNE HEM DUYGUSAL BAĞLILIĞINA HEM DE AKADEMİK BAŞARISINA OLUMLU YANSIDIĞINI GÖRECEKLER"

Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, ebeveynlere çocuklarıyla her gün bir süre müzik dinlemelerini önererek, "Ebeveynler bu uygulamayı yaptıkları takdirde çocuklarıyla müzik dinlemenin, onların hem sosyal gelişimine hem duygusal bağlılığına hem de akademik başarısına olumlu yansıdığını görecekler" dedi.

Dilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik ve ritmik davranışların çocukların gelişimine ve akademik başarıya etkisi üzerine araştırma yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda 12-14 yaş arası çocuklarla ilgili 6 ay gözlem ve uygulama yaptıklarını anlatan Dilci, çocuklara günün belli bir saati müzik dinletmenin, onların ritmik becerilerinin gelişmesini sağladığını, duygusal gelişimine olumlu etki ettiğini ve çocuğun sosyal uyum becerilerinde önemli artışlar olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Doç. Dr. Dilci, ailelerin, çocuğun müzik kulağına ve hangi tür müziklerden hoşlandığına dikkat ederek müzik dinletmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Anne ve babalar çocuğuyla müzik etkinliği paylaşırlarsa onun kişiliğine, sosyal uyumuna ve akademik başarısına katkı sunmuş olur" ifadesini kullandı.

Ebeveynlerin gün içerisinde belli saatleri çocuklarıyla müzik dinlemeleri için ayırmaları gerektiğini dile getiren Dilci, şunları söyledi:

"Araştırmada ilköğretim 5. sınıf ve ortaokul 1. sınıf arasında yoğunlaştık. Çalışmanın sonucunda çocukların akran grubu içerisinde, sosyal uyum problemlerinin giderilmesinde ve öz güven artışına bağlı akademik başarının artmasında müziğin olumlu etkide bulunduğunu gözlemledik. Ailelere önerimiz, çocuklarıyla her gün belli bir saat dinlendirici, eğlendirici içerikteki ve onların sevdikleri müzikleri dinlemeleri. Çocuklarının gelişim evrelerini de dikkate alarak, özellikle ergenlik dönemlerinde onları şiddetten uzak tutacak sakinleştirici müzik dinletmeliler. Türk hafif veya Türk pop müziği, ney sesi, çocuklarının sevdiği ve onların zevklerine uygun müzikleri dinletilebilir. Klasik müzik de bu anlamda bir dinlenme aracı olarak önerilebilir ancak bunların sıraları da iyi ayarlanmalı."

Doç. Dr. Tuncay Dilci, ailelere, çocuklarına gün içinde hangi saat diliminde, hangi müzik türünün dinletilmesi konusunda bilgi sahibi olmalarını önerdiklerini belirterek, "Bu anlamda aileler, bilgi edinmeli, araştırmalı, rastgele türü belli olmayan müzik türlerini çocuklarına dinletmemeli. Ebeveynler, bu uygulamayı yaptıkları takdirde çocuklarıyla müzik dinlemenin, onların hem sosyal gelişimine hem duygusal bağlılığına hem de akademik başarısına olumlu yansıdığını görecek" diye konuştu.

Müziğin yaşının olmadığını ve özellikle çocuklara anne karnından başlayarak müzik dinletilmesi gerektiğini vurgulayan Dilci, müzik dinlemenin ve müziğin türünün de insanın karakteriyle ilişkili olduğunu söyledi.

Dilci, doğru türde dinletilmeyen müziğin çocuğun gelecek yaşamında müzik tercihini, kişilik ve davranış özelliklerini etkileyebileceğini sözlerine ekledi.