TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, CUMHURİYET GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ DÜNDAR VE ANKARA TEMSİLCİ GÜL HAKKINDA VERİLEN TUTUKLAMA KARARI İLE İLGİLİ HSYK'YA BAŞVURDU

BAŞVURU DİLEKÇESİNDE, İSTANBUL 7. SULH CEZA HÂKİMLİĞİ GÖREVİNDE BULUNAN YAVUZ İLE İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCI VEKİLLİĞİ GÖREVİNİ YÜRÜTEN FİDAN HAKKINDA ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILMASI TALEP EDİLDİ

Ankara, 27 Kasım 15 : Türkiye Barolar Birliği (TBB), İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği görevinde bulunan Hakim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talebiyle HSYK'ya başvurdu.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu imzalı başvuru dilekçesinde, ceza yargılama hukuku uyarınca, "tutuklamanın bir ceza olmayıp sadece delillerin karartılması veya şüphelilerin kaçması somut tehlikesi varsa uygulanması gereken bir tedbir" olduğu hatırlatıldı.

Tutuklanan gazetecilerin kaçma ihtimalinin bulunmadığı vurgulanan dilekçede, "Hal böyleyken Hâkim İsmail Yavuz'un verdiği tutuklama kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu'na, Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne açıkça aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Dündar ve Gül'ün tutuklanması ve soruşturulmasının, Türk demokrasisine ağır zarar verdiği, tutuklamanın haberin içeriğine ilişkin siyasi iktidar temsilcilerinin yaptığı yalanlamalarla da önemli bir çelişkiye düştüğü savunulan dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Elbette mahkemeler yanlış karar verebilirler. Kanun yolları ve yüksek mahkemeler, bu hataları düzeltmek için vardır. Fakat bir hâkimin ve bir Cumhuriyet Savcısının hukuk kurallarını bile bile çiğnemesi kabul edilemez. Bu sebeple, Anayasayı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ancak kasıtlı bir davranışla izah edilebilecek şekilde ihlal ederek keyfi işlem yapan Hâkim İsmail Yavuz ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği görevini yürüten İrfan Fidan hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması için gereken işlemlerin yapılması hususunu takdirlerinize sunarım."

(AA/RU/ÖK)