Antalya'da Binlerce Balığın Öldüğü O Yere Giriş Yasaklandı!


Türkiye'nin en önemli rafting merkezi Köprüçay'da 4 Haziran'dan bu yana bilinmeyen nedenle binlerce balık ölümü yaşanıyor. Berrak suyunun rengi çamur rengine dönüşen ırmakta yüzmek, balık tutmak ve buradan tutulan balıkların satışı ve tüketimi yasaklandı.
Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri sınırındaki Köprüçay'da 4 Haziran'dan itibaren balık ölümleri yaşanmaya başladı. Köprüçay'ın doğduğu Isparta'nın Sütçüler İlçesi'ne bağlı Darıbükü Köyü'nde inşa edilen baraj ve devamındaki 3 HES projesiyle ilgili inşaat çalışmalarıyla ilgili olabileceği düşünülen balık ölümleri nedeniyle Türkiye'de rafting denilince akla ilk gelen bu ırmağa girmek, balık tutmak ve buradan tutulan balıkların satışı ve tüketimi ilçelerin toplum sağlığı merkezleri tarafından yasaklandı. Sütçüler'de Toroslar'dan doğup Akdeniz'e dökülen 183 kilometre uzunluğa sahip Köprüçay, Köprülü Kanyon olarak da bilinen alanıyla Türkiye ve dünyanın en önemli rafting merkezlerinden biri. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığı Köprüçay'da rafting dışında antik St. Paul Yolu da yerli ve yabancı doğa yürüyüş gruplarının büyük ilgisini görüyor.

NUMUNELER LABORATUVARA GÖNDERİLDİ
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, o bölgedeki siroz balığında ölüm olayları yaşandığını belirterek, ölüm nedenlerinin belirlenmesi için balık ve su numunelerinin incelenmesi için Kepez Su Ürünleri Araştırma Merkezi'ne gönderildiğini ve sonuçların beklendiğini söyledi. Demirtaş, ölüm nedenlerinin tek balık türünde görüldüğünü, bu nedenle balık hastalığı olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.



IRMAĞA GİRMEYİN, BALIKLARI TÜKETMEYİN
Bölgede ilgili birimler tarafından oluşturulan uzman ekiplerin araştırmaları da sürüyor. Bölgede halk ve turizm işletmeleri ırmağa girilmemesi, ırmaktan balık tutulmaması, tutulan balıkların satın alınmaması ve tüketilmemesi yönünde uyarılarda bulunuyor. Irmak boyunca tüm yerleşim merkezlerinde de vatandaşlar hoparlör sistemiyle uyarıldı. Uyarılarda özellikle siroz balıklarının kesinlikle alınmaması ve tutulmaması gerektiği vurgulandı.

CHP'Lİ VEKİL TBMM'DEN ARAŞTIRMA TALEP ETTİ
CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Serik ve Manavgat ilçeleri sınırlarından geçen ırmakta yaşanan balık ölümlerinin sebeplerinin araştırılması, ihmali bulunanların tespiti, doğal yaşamın korunması için Meclis araştırması talep etti. TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma talebinde Milletvekili Kara, Köprüçay'ın barındırdığı balık çeşitliliği ve etrafındaki bitki örtüsüyle eşsiz doğal güzelliklere sahip bir yaşam alanı olduğuna dikkat çekti. Tarımsal sulamanın yanı sıra, Türkiye'nin turizmdeki en önemli rafting merkezlerinin başında geldiğini de belirten Kara, 4 Haziran tarihinde başlayan ve sebebi bilinmeyen balık ölümlerinin vatandaşları ve bölgedeki turizm tesisleri işletmecilerini endişelendirdiğini kaydetti.

NEDENİ HES'LER VE DİNAMİT Mİ?
Yaşanan toplu balık ölümlerinin sebebinin araştırılması için su ve balıklardan alınan örneklerin henüz kamuoyuyla paylaşılmadığını belirten Kara, vatandaşların ırmağa girmemeleri konusunda yetkililer tarafından uyarıldığını ve uyarıcı tedbirler alındığını dile getirdi. Yaz aylarında serinlemek amacıyla bölgeye gelen bölge halkı, binlerce yerli ve yabancı turistin bu uyarılar sonucu tedirgin olduğuna dikkat çeken Kara, "Tarımsal sulama için kullanılan ırmak suyu yaşanan balık ölümleri nedeniyle üreticiyi de tedirgin etmektedir. Beşkonak Değirmenözü HES çalışmasıyla Beşkonak Sağırin mevkiinde yapılan yol çalışmasında kullanılan patlayıcıların balık ölümlerine yol açtığı, alınan numune sonuçlarının açıklanmama sebebinin de bu iddialar olduğu belirtilmektedir. Her ne sebeple olursa osun yaşanan doğa katliamının sonuçları kamuoyuyla paylaşılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.



İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Manavgat'a bağlı Beşkonak Köprüçayı'nda 4 Haziran'dan bugüne gerçekleşen balık ölümleriyle ilgili imza platformu change.org.tr aracılığıyla da imza kampanyası başlatıldı. Gülsüm Patırak tarafından başlatılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün muhatap alındığı kampanyada, balık ölümlerinin hâlâ devam ettiği belirtilerek, "Nedeni henüz bulunamadı. Bu kadar zor olmamalı. Nedeni ve çözümü bulunmalı, bu kampanyayı bunun için başlattım. Köprüçay Manavgat ve Serik halkı için çok kıymetli bir yer. Yüzlerce insanın ekmek kapısı. Tarihi, turistik olduğu kadar doğanın eşsiz güzelliğini sunuyor insanlığa hayvan ve bitkileriyle elbette. Bu görsel şölene balıklar da dahil. Lütfen kampanyayı imzalayarak destek olun, balıklar ölmesin. Kıyılara vurmasınlar, onların yeri su, su kıyısı değil" denildi.