Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından 16 Şubat 2013 gecesi Lefkoşa’da gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen 9 kilo 378 gram 600 miligram hintkeneviri türü uyuşturucuyla ilgili olarak yargılanan üç sanığın kararı 3 Ekim 2013 tarihinde açıklanacak. KKTC tarihinde ilk kez bu kadar çok uyuşturucu maddeyle ilgili olarak bir karar açıklanacak olması kararın merakla beklenmesine neden oldu.


    Başkan Bahar Saner, Kıdemli Yargıç Nuvit Gazi ve Yargıç Musa Avcıoğlu’ndan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti’nin baktığı ve  iddia makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil’in yürüttüğü davada, “kanunsuz uyuşturucu madde “hintkeneviri” ithali ve tasarrufu” Reşit Durkal , Tarhan Düşkün ile Hasan Kızılkaya sanık olarak yargılanıyor.


  
Olay nasıl olmuştu

   Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler 16 Şubat 2012 tarihinde saat 21.30 sıralarında Hoca Hakkı Efendi Sokak Ortaköy Lefkoşa’da gerçekleştirilen operasyonda sanık 1 Reşit Durkal’ın kullanımındaki GM 379 plakalı aracın bagaj bölümünde büyük boy valiz içerisinde yaklaşık 9 kilo hintkeneviri türü uyuşturucu madde bulunarak emare olarak alındı.

   Operasyon sırasında olay mahallinden kaçmaya çalışan sanık Reşit Durkal ise havaya ateş edilip makul güç kullanılmak suretiyle yakalandı.
   17 Şubat 2012 tarihinde sanık Durkal’ın Lefkoşa’daki ikametgahında mahkeme emriyle yapılan aramada, yatak odasında ahşap dolap içerisindeki ceketin cebinde yaklaşık 8 gram ağırlığındaki hintkeneviri türü uyuşturucu madde bulunurken, daha sonra konu araçta yapılan detaylı aramada şoför koltuğu altına gizlenmiş yaklaşık 30 gram daha hintkeneviri emarelere eklendi.


  Sanık Raşit Dural, daha sonra bir gönüllü ifade vererek, konu uyuşturucu maddeyi Hasan Kızılkaya ve Tarhan Düşkün’le birlikte Hatay’dan alıp, 9 Suriyeli mültecinin de içinde bulunduğu Mehmetali Kızılkaya’ya ait sürat teknesiyle getirdiklerini beyan etti. Bunun üzerine, Kızılkaya kardeşler ve Tarhan Düşkün gözaltına alındı. Ancak, daha sonra Mehmetali Kızılkaya’nın konu uyuşturucuyla bağlantısı olmadığı tespit edilerek serbest bırakıldı.

KKTC’de tarihinde bir ilk

   Ülkemizdeki ağır ceza mahkemelerinde bugüne kadar bu kadar fazla miktarda uyuşturucuyla ilgili karar verilmemesi, gözleri bu karara çevirdi.

   Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemeleri özellikle uyuşturucu madde ithal ve tasarruf suçlarıyla ilgili yargılanan sanıklara ibret verici cezalar vermekten kaçınmıyor. Ağır Ceza Mahkemelerinin özelikle son yıllarda Hintkeneviri türü uyuşturucu madde ithal ve tasarruf suçlarına verdiği bazı cezalar şöyle;

   Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi 2009 yılında, Fayez Alkhleif isimli sanığı, 2 kilo 952 gram 20 miligram ağırlığındaki hintkeneviri türü uyuşturucu maddeyi izinsiz ithal ve tasarruf ettiği ve Bafra’dan KKTC’ye izinsiz girdiği için 6 yıl hapse mahkum etti.

   Girne Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, Girne’de 2009 Aralık tarihinde gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen yarım kilodan fazla hintkeneviri türü uyuşturucu maddeyle ilgili yargılanan Timuçin Zorluoğlu’nu ve Fuat Gürtunalı’yı 4’er yıl, İhsan Tekin Kırdan’ı ise 3 yıl hapse mahkum etti.

    Girne Ağır Ceza Mahkemesi 2010 yılında, Girne ve Güzelyurt’ta gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçen 3 kilo 475 gram ağırlığındaki hintkeneviriyle ilgili yargıladığı Nijeryalı Ehis Methew’i dün 6 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı.


    Girne Turizm Limanı’ndan, 21 Eylül 2012 tarihinde ülkeye giriş yapmak isterken, ‘Üzüm’ isimli narkotik köpeğinin tepki vermesi üzerine bavulunda 3 kilo 969 gram hintkeneviri türü kanunsuz uyuşturucu madde bulunan Ahmad Alhassoun, Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz aylarda yargılandı ve 7 yıl hapse mahkum edildi.

KIBRIS