Taksim Hyatt Otel'de Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, TBF Asbaşkanları Dinçer Çetintaş, Akın Suel, Ali Osman Tobay, TBF Yönetim Kurulu Üyeleri Harun Erdenay, Ahmet Ağırman, Genel Sekreter Ali Özsoy, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş, Uluslararası İlişkiler Direktörü Emir Turam, Disiplin Kurulu Başkan Vekili Feridun Öztop, davetliler ile çok sayıda basın mensubunun katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

TANJEVİC: "HEDEFİMİZ BELLİ"

Basın toplantısına tek başına konuşan Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, milli takımlarda alınan başarılara değinerek, "Milli takımlar düzeyinde iki tane büyük organizasyonu başarıyla tamamladık. Bunlardan bir tanesi Akdeniz Oyunları'ydı. Ülkemizin çok önem verdiği ve başarılı bir şekilde tamamladığı bu organizasyonda takım sporlarında tek altın madalyayı Erkek Basketbol Milli Takımı kazandı. Sayın Bakan Suat Kılıç'ın koyduğu hedef doğrultusunda çalışmaları başlatmıştık. Beko Basketbol Ligi'nde finallerin devam ediyor olması nedeniyle son 1 güne kadar o takımlardan hiçbir oyuncuyu kampa davet edemedik. Çeyrek finallerde de böyle olmuştu. Akdeniz Oyunları'na katıldığımız genç ve yetenekli kadro Afrika Şampiyonu Tunus'u ve Sırbistan gibi güçlü bir takımı devirerek altın madalyaya ulaştı. Teknik kadroyu ve sporcuları bir kez daha kutluyorum" dedi.

Daha sonra A Milli Kadın Takımımızın, Fransa'da düzenlenen Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nda aldığı başarıya da değinen Demirel, "Akdeniz Oyunları'nda kadın basketbolu sadece 5 takımın başvurması nedeniyle düzenlenmedi. Biz de bütün konsantrasyonumuzu Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'na yönelttik. Bu organizasyonda Kadın Basketbol Milli Takımımız çok başarılı maçlar çıkarttı. İstikrarlı ve sonuca giden bir basketbolla bizleri mutlu ettiler ve bronz madalya kazandılar. İlk 5 maçı galibiyetle kapattıktan sonra sadece final oynayan İspanya ve Fransa'ya kaybettik. 2011 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'yla başlayan yükseliş ve orada kazandığımız gümüş madalyadan sonra Ankara'da düzenlediğimiz Olimpiyat Elemeleri'ni namağlup kapatarak 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na tarihimizde ilk kez katıldık. Olimpiyat maçlarında ilk maçtan itibaren yükselen bir grafik çizdik. Kaybettiğimiz Rusya maçının son topuna kadar coşku ve mücadele gücüyle çok başarılı bir derece elde ettiğini hatırlıyorsunuz. Bu sene de yine bütün kadroyu bir arada tutarak Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'na katılıp bronz madalya kazandık. Önümüzdeki sene ülkemizde düzenlenecek 2014 Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası için hem dünya basketbol otoritelerine ve Türk basketbolseverlere çok önemli bir mesaj verdik. Gelecek sene yakaladığımız bu başarı serisini neden bir altınla tamamlamayalım? Böyle bir rüyamız var. Gelecek sene ekim ayının başında umarım bunu gerçekleştiririz" diye konuştu.

"FİNAL OYNAMAK İSTİYORUZ"

TBF Başkanı Turgay Demirel, 2014 Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nın çok başarılı geçeceğini belirterek "2001 yılında başladığımız organizasyon serimizi 2014'deki Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası'yla tamamlamış olacağız. Federasyon olarak bu kadar sürede bütün organizasyonları tamamlamamızla tarihe geçtik. Türkiye Basketbol Federasyonu olarak tüm çalışmalarımızı stratejik plan doğrultusunda götürüyoruz. Kadın basketboluna hizmet eden teknik kadrolara, idarecilere ve oyunculara teşekkür ediyorum. Onların başlattığı çalışmalar olmasaydı bu noktaya gelemezdik. İyi bir iş çıkarıldı. Başta Ceyhun Yıldızoğlu ve Canan Erdoğan olmak üzere bütün sporcuları ve teknik kadroyu bir kez daha kutluyorum. Rusya gibi tarihinde birçok şampiyonluk bulunan bir takımın ilk turda elendiğini düşünürseniz Kadın Milli Takımımızın kazandığı başarıyı taktir edeceksiniz" dedi.
Samsun'da Ümit Kızlar Avrupa Şampiyonası'nın yarın başlayacağını da hatırlatan Demirel, "Aynı Mersin'de olduğu gibi yeni ve çok güzel bir salonda şampiyonayı düzenliyoruz. Geçen sene bu şampiyonada tek mağlubiyetle Avrupa üçüncüsü olmuştuk. Yine geçen seneki şampiyonada kadromuzda yer alan 9 oyuncunun yaşı 19'du. Buradaki hedefimiz elbette daha yüksek. Final oynamayı arzu ediyoruz. Kadın basketbolun geleceği için önemli bir organizasyon olacak" şeklinde konuştu.

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın Eylül ayında Slovenya'da düzenlenecek Avrupa Basketbol Şampiyonası'na katılımına değinen Demirel, "Geçen sene eleme maçlarını genç bir kadroyla tamamlamıştık. Katılma hakkını elde ettik. Türkiye'nin Avrupa Basketbol Şampiyonası dışında kalması 1993 yılından beri hiç olmadı ve de olmayacak. İstikrarlı bir biçimde derece alamadığımız da bir gerçek. Bunun nedenleri var ve bunları biliyoruz. Çok iddialı olarak hem madalya almak hem de Dünya Şampiyonası'na katılma hakkı elde etmek istiyoruz. Teknik yapılanmayla ilgili şubat sonuna kadar karara varacağımızı söylemiştik. Böyle bir düşüncemiz vardı ama bunu gerçekleştiremedik. Takımın başına en doğru yapılanmayı getirmek için çalışmalarımızı ciddiyetle sürdürdük. Dünyanın en önemli antrenörleriyle görüştük. Türkiye'deki çok başarılı antrenörleri de değerlendirmede tuttuk. Messina ile yaptığımız görüşmeler neredeyse tamamlanmasına karşın kendisi kontratı final four sonrasına bırakmak istedi. Nisan sonu gibi son kez buluştuk. Orada görüşmeler sürerken bir NBA takımından ciddi bir teklif geldi. Bunun üzerine kontratına NBA'e gitme maddesi koydurmak istedi. Messina olimpiyatlara bir takım götürmek ve başarılı olmak gibi bir hedefi olduğundan bahsetti. Biz de kendi fikirlerimizi sunduk. Birbirimizi daha net anladık. Ancak NBA için çıkış izni isteyince bir riskle karşı karşıya kaldık. Daha takımı çalıştırmadan gitme gibi bir riski vardı. Bu nedenle görüşmelerimiz tıkandı ve karşılıklı olarak iyi niyetle geri çekildik" ifadelerini kullandı.

TAKIM TANJEVIC'E EMANET

Turgay Demirel son olarak A Milli Erkek Takım'ın teknik yapılanmasını açıkladı; "Yaptığımız değerlendirme sonucu Avrupa Basketbol Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası için Türk basketboluna uzun süredir hizmet eden Bogdan Tanjevic ile devam etme kararı aldık. Tanjevic'in yardımcılıklarını Nihat İziç, Ertuğrul Erdoğan ve Ömer Uğurata yapacak. Bizi istediğimiz hedeflere götüreceğine inanıyorum. Türk basketboluna hayırlı olmasını diliyorum. Oyuncu kadrosunu önümüzdeki hafta açıklayacağız. FIBA ve NBA arasında yapılan anlaşma gereği NBA'den gelen oyuncuların ileri tarihte çalışmalara katılması söz konusu olacak" diyerek sözlerini tamamladı.


Erboy: "Bu kadar kıymetli Türk antrenörümüz varken, çok eleştirilen ve oldukça da yıpranan yabancı isimlerin devreye sokulması bizleri yaralamıştır"

Basketbol Adamları Derneği Başkanı Avin Erboy, "Bu kadar kıymetli Türk antrenörümüz varken, çok eleştirilen ve oldukça da yıpranan yabancı isimlerin devreye sokulmasını bizleri yaralamıştır" dedi. Erboy, dernek yönetim kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, Slovenya'da yapılacak Erkekler Avrupa Şampiyonası'na katılacak A Milli Takımı'nın teknik kadrosunun açıklandığını, Akdeniz Oyunları'ndaki ekibin tekrar göreve getirildiğini belirtti. Milli takımların başında Türk antrenörlerini görmek istediklerini kaydeden Erboy, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizdeki Türk antrenörlerden Ergin Ataman, Erman Kunter, Orhun Ene, Ufuk Sarıca ve Oktay Mahmuti çalıştırdıkları kulüp takımlarında kendilerini fazlasıyla kanıtlamış, Avrupa çapında isimlerdir. Bugün Türk milletine Milli takımımız için bir aday isim sorulsa veya böyle bir anket yapılacak olsa çıkacak isim yukarıda saydığım Türk antrenörler arasından olurdu. Durum bu aşamadayken başka arayışlarda bulunmak bizlere manidar geldi. Bu kadar kıymetli Türk antrenörümüz varken, çok eleştirilen ve oldukça da yıpranan yabancı isimlerin devreye sokulması bizleri yaralamıştır. Maden devam edilecekti, o zaman neden kamuoyu meşgul edildi. Bunun haklı bir sebebi varsa da açıklanmalıdır.

Bu aşamadan sonra karara saygı duymak ve şartlar ne olursa olsun şampiyonaya katılacak A milli takımımızın başarısı için elimizden gelen her şeyi de yapmaya hazırız. Başarılı olmaları da en büyük dileğimiz ve isteğimizdir. Bu milli takım bizim milli takımımızdır. Karara saygı duyuyor ve teknik ekibi kutlar, görevlerinde başarılar dileriz."