Türkiye’nin Tek Çıkış Yolu AB’dir
Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, “Ümidimiz, Türkiye’nin artık Kıbrıs sorununa; işgale ve kolonizasyona son verecek bir çözüm bulunmasına katkı koymasıdır” dedi



Rum Yönetimi’nin, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Ankara’dan gelecek ilk işaretleri beklemekte olduğu bildirildi.
Fileleftheros “Lefkoşa Dinlemede... Hükümet Erdoğan’ın Seçilmesinin Ardından İlk İşaretleri Bekliyor... Rompuy ve Barroso’dan Kıbrıs Sorunu Tadında Kutlama” başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde, Kıbrıs sorununun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyasında hiç yer almadığını ve Ankara’nın da öncelikleri arasında görünmediğini belirterek, Rum Yönetiminin, seçimi kazanan Erdoğan’ın vereceği ilk işaretleri not etmek istediğini yazdı.
Gazete, seçim sonucunu değerlendirirken, Türkiye’deki seçimden çıkan sonucun Türk halkını ilgilendiren bir konu olduğunu, kendilerinin bu sonuca saygı duyduklarını söyleyen Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in “Ümidimiz, Türkiye’nin artık nihayet Kıbrıs sorununa; işgale ve kolonizasyona son verecek bir çözüm bulunmasına katkı koymasıdır” dediğini yazdı.
Gazeteye göre “Türkiye’nin bugüne kadar bölgede güttüğü politikanın çıkmaza dayandığını, Türkiye için tek çıkış yolunun Avrupa Birliği olduğunu” da savunan Hristodulidis, “Avrupa perspektifinin yolunu, insan haklarına saygı göstermesi ve AB’ne olan Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmesi açacak. Aksi halde Avrupa’dan uzak Türkiye gerek ülkenin demokratikleşme süreci gerekse bölgeyle ilişkileri konusunda gerilemeler ve çok ciddi zorluklarla karşı karşıya kalacak. Bunun bedelini de Türk halkı ödeyecek” dedi.
Gazete Avrupa Konseyi Başkanı Hermen Van Rompuy ve Komisyon Başkanı Jose Manouel Barroso’nun Erdoğan’a gönderdikleri tebrik mesajlarının içeriğine yer vererek Erdoğan’dan Kıbrıs ve Kürt sorunlarının çözüm prosedürlerine devam etmesini istediklerini yazdı.
Gazete Pazar günkü seçimlerin galibi Erdoğan’a KKTC’den gönderilen tebrik mesajlarını ise “Hepsinin Tayip İçin İyi Bir Sözü Var... ‘İyi İlişki’ Mesajları” başlığıyla okurlarına aktardı.
Simerini “Lefkoşa Umuyor... Sözcü Türkiye’nin Barışçıl Çözüme Katkı Yapmasını Umuyoruz Diyor... Brüksel Erdoğan’ı Kıbrıs Sorununun Çözüm Prosedürüne ve Kürt Sorununa ‘Desteğini Sürdürmeye’ Çağırıyor... ‘Seçim Gözlemcileri Medya Tarafından Erdoğan’a İltimas Gösterildiğini ve Yasada Sorunlar Görüyor” başlık ve spotlarını kullandı.

Haciyannis: Herkes Erdoğan’a çalıştı
Gazete Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yerinde izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin Türk medyasının cumhurbaşkanı adaylarına eşit davranmadığını saptadıklarını ileri sürdü.
Gazeteye göre AGİT gözlemcilerinden biri olan Rum Milletvekili Kiriakos Haciyannis, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, bazı seçim merkezlerinde yaşanan küçük olaylar haricinde seçimlerin normal seyretmiş olmasına karşın seçim yasasının Avrupa demokratik standartlarına uygun olmadığını savundu ve şunları söyledi.
“Özellikle Tayyip Erdoğan’ı öne çıkararak adaylara eşit davranmayan medya kurulu düzeniyle ilgili bir dizi sorun saptadık. Bütün yönetim, devlet, iktidar partisi lehine çalıştı. Biz eleştirimizi sistem üzerinde yoğunlaştırdık. Yüksek Seçim Kurulu kararları konusunda, şikâyette bulunulabilinecek olmasına karşın ceza olmayan bir yasa o kadar da demokratik olamaz. Yasada, sistemde büyük boşluklar var ve hepsinin üzerinde de medyanın Erdoğan lehinde çalıştığını tespit ettik. AGİT gözlemcilik heyeti çerçevesinde gerek adaylarla gerek onları destekleyen siyasi parti temsilcileriyle, medya ve Yüksek Seçim Kurulu ile temaslarda bulunduk.”
Diğer seçim gözlemcilerinin de açıklamalarında Haciyannis’inkine benzer tespitlerden söz ettiklerini savunan gazete, “farklı siyasi tutumları temsil eden her üç adayın da kampanyalarını serbestçe yapabilmelerine karşın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlık konumunu kullanarak rakiplerine karşı avantaj sağladığını, kampanyaların medya tarafından izlenmesinde de eşitsizlikler olduğunu söylediler. YSK da kampanya dönemi boyunca iktidar partisinin adayına iltimaslı davrandı” ifadelerine yer verdi.
Politis “Çözüm Sinyali... Brüksel Kıbrıs Sorunu ve Kürt Sorununda Hareketler Umuyor... Hükümet Sözcüsü Türkiye İçin Çıkış Yolunun AB Olduğunu Değerlendiriyor... İzliyor ve Umuyor... Haciyannis’e Göre Medya Kontrol Altında... Hepsi Erdoğan’a Çalıştı” başlık ve spotlarını kullandı.
Gazeteler Cumhurbaşkanlığını Erdoğan’ın kazanmasıyla ilgili Türkiye kaynaklı haber ve yorumlarını okurlarına çeşitli başlıklarla aktardılar.
Simerini “Türk Lider Ülkeyi Yeniden İslam Yoluna Sokmak İstiyor... Muhteşem Tayyip... Batı Medyası Recep Tayyip Erdoğan’ı Kemal’den Sonra Türkiye Tarihindeki En Güçlü Siyaset Adamı Olarak Nitelendiriyor”
Alithia “Erdoğan Cumhurbaşkanlığında Türkiye Nereye Gidecek?... Abdullah Gül’den Partiye Geri Döneceği Bomba Açıklaması – AKP’nin Yeni Başkanı Ayın 27’sinde Seçilecek”
Haravgi “’Yeni Dönem’ İlan Etti... Başbakan ‘Aramakta Olan’ Erdoğan Egemen Olarak ‘Birleştirici’... Kıbrıs Hükümeti Erdoğan’dan Umuyor... Türk Medyasından Objektif Olmayan Takip... Bütün Dünyadan Erdoğan’a Tebrik... Rompuy ve Barroso ‘Kıbrıs Sorununun Çözümüne Desteğini Sürdürmeye’ Çağırdı”
Fileleftheros “Halife Halifelik Makamına... Erdoğan’ın Sonraki Hedefi Cumhurbaşkanı’nın Yetkilerini Güçlendirmek... Görevinin, İslam’ı Türkiye’nin Kalbine Yerleştirmek Olduğunu Düşünüyor... Şimdi De Recep Erdoğan’ın Lutfuyla Başbakanlık Seçimi... Medya Adaylara Eşit Davranmadı... Haciyannis: ‘Yasa Avrupa Demokratik Standartlarına Uygun Değil”.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi