Seyirci Değil, Garantörüz

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs’taki mevcut durumun ilanihaye devam etmesine izin vermeyeceklerini söyledi

İlk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Eroğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Kıbrıs konusunda başından beri adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduklarına dikkat çekerek, “Önümüze adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki, öyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki, böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir' dedi. Kıbrıs'ta mevcut durumun ilanihaye devam etmesine izin verilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ada'nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak, kalıcı bir anlaşmaya bir an önce varılması müşterek hedefimizdir” ifadesini kullandı. Erdoğan bir soru üzerine de “Seyirci değil, garantörüz” dedi.

HAVAALANINDA DA KONUŞTU

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı olarak ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştireceği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, öncelikle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmelerinin olacağını, bunun yanında KKTC Meclis Başkanı ve hükümet yetkilileri bir araya geleceklerini ifade etti.

“TÜRK TARAFI UZLAŞMA YÖNÜNDEKİ İRADEYİ ORTAYA KOYDU”

Erdoğan, 11 Şubat 2014'te özellikle Kuzey Kıbrıs - Güney Kıbrıs arasındaki iki liderin ortak açıklamalarıyla yeniden başlayan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam eden görüşmelerin şu anda son aşamaya geldiğini aktararak, şöyle devam etti:

'Fakat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bugüne kadar adil, kapsamlı bir neticeyi özleyerek sürdürdüğü görüşmelerde Güney Kıbrıs ne yazık ki, bugüne kadar hiçbir zaman olumlu bir yaklaşımın içerisinde olmadı. Şu anda da bu Kıbrıs sorununun Türk tarafının gösterdiği iyi niyetle aynı şekilde Rum tarafının da iyi niyet göstermesi neticesinde bir çözüme kavuşması mümkün. Bizler özellikle bu konuda garantör bir ülke olarak Yunanistan'ın da bu işe çok daha sıcak, çok daha olumlu bir yaklaşım içerisinde olmasını bekliyoruz. Tabii adada 50. yılını geride bırakan sorunun mağduru olan malum Kıbrıs Türk halkıdır. Uzlaşma yönündeki irade her zaman yine onlar tarafından ortaya konmaktadır. Maalesef karşı taraf bu uzlaşma yönünde bir tavır ortaya koymamıştır. Uluslararası camianın bu konuda kararlı adımlar atmasını özellikle bekliyoruz. Ve bizler gerek hükümetimiz, gerek şahsım olarak bundan sonraki süreçte bütün görüşmelerimizde bunu, her zaman bizim değişmez bir maddemiz olarak bizim gündemimizde tutuyoruz, tutacağız.'

'KKTC'NİN ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELECEĞİNE DAİR İNANCIM TAMDIR'

KKTC'nin insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı, her geçen gün güçlenen ekonomik kalkınma ve refah seviyesiyle tüm Doğu Akdeniz bölgesi için bir örnek teşkil ettiğini ve her geçen gün güçlenerek de bu konumun bir süreklilik arz ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: 'Özellikle son 10 yılda Türkiye'deki gelişmeye paralel olarak yaşanan ekonomik kalkınma hamlesiyle ülkede kişi başına düşen gelirin önemli oranda artması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlama ve engellemelere rağmen Rum tarafıyla olan açığı kapatması bakımından mutluluk vericidir.

“KUZEY KIBRIS’TAKİ SOYDAŞLARIMIZ DAHA BÜYÜK GÜCE ULAŞACAKLAR”

Hele hele, şurada birkaç ay içerisinde Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a suyun denizin altında bağlanmasıyla, bir diğer adım inşallah elektriğin yine aynı şekilde bağlanmasıyla Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan tüm soydaşlarımız, kardeşlerimiz çok daha büyük bir güce ulaşacaklardır. Artık burada süre iyice daralmıştır. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bölgede önemli bir çekim merkezi haline geleceğine dair inancım tamdır. Cumhurbaşkanı olarak da bu konulardaki çalışmaları yakından takip ediyorum, etmeye devam edeceğim. Anavatan Türkiye'nin güvence ve desteğiyle Kıbrıs Türk halkının özgür yaşama iradesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin müreffeh geleceğinin teminatı olmaya devam edecektir. Bu ilk yolculuğumuz hayırlı olsun diyorum.


APRONA SINIRLI SAYIDA KİŞİ ALINDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyareti için, özel uçağı TC-TUR ile Ercan Havalimanı’na geldi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun davetlisi olarak saat 13.10’da İstanbul’dan Ada’ya gelen Erdoğan, Ercan’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu tarafından karşılandı. Karşılamada Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, bakanlar, üst düzey devlet ve hükümet yetkilileri de hazır bulundu. Aralarında milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de yer aldığı bir grup vatandaş da Erdoğan’ı bayraklarla karşıladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk yurt dışı ziyareti olan günübirlik KKTC ziyareti nedeniyle ülkede hareketli saatler yaşandı. Ercan Havalimanı da dün sıra dışı bir gün yaşadı.

BİR SAAT RÖTAR YAPTI

KKTC’ye Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni uçağı TC-TUR tescilli Airbus A330-200 Prestige ile gelen Erdoğan ve heyeti, Ercan Havaalanı’na 1 saatlik rötarla, saat 13.05’te indi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Ercan’da, bazı basın mensupları VIP binasına alınmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Protokol Dairesi Müdürü Laden Alper, Erdoğan’ı özel uçağının kapısında karşıladı. Uçakla VIP salonu arasına kırmızı halı serildi.

KONUŞMASI SIK SIK TEZAHÜRATLARLA BÖLÜNDÜ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra, Ercan'da kurulan platformda, karşılamaya gelenlere hitap etti. Recep Tayyip Erdoğan burada “Hoş Geldiniz Sayın Cumhurbaşkanı, Hoş Geldiniz Halkımızın Cumhurbaşkanı” “Dünya Durdu Türkiye Yürüyor, Türkiye ile KKTC Büyüyor” gibi pankartlarla karşılandı. Ayrıca Erdoğan’ın konuşması sırasında AK Parti pankartları ile KKTC ve TC bayrakları da açıldı. Konuşması sık sık “Dik Dur Eğilme Bu Millet Seninle” gibi tezahüratlarla bölünen Erdoğan, KKTC’de gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vatandaşlar hem konuşması, hem de Ercan’dan ayrıldığı sırada Erdoğan’a kırmızı karanfiller uzattı.


ERCAN’A PLATFORM KURULDU

İlk yurt dışı ziyaretinde Ercan’da tören kıtasıyla karşılanan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir süre VIP salonunda dinlendikten sonra dışarıya çıkarak kendisini karşılayanlarla el sıkıştı, ayaküstü sohbet etti. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu'na buketler takdim edildi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra, Ercan'da kurulan platformda, karşılamaya gelenlere hitap ettiler. Erdoğan’a, günübirlik ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Kızı Sümeyye Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve eşi Hülya Çavuşoğlu yanında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın ve Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri eşlik etti.

EROĞLU VE ERDOĞAN’IN HAVAALANINDAKİ KONUŞMALARI SIRASINDA SLOGANLAR ATILDI, SEVGİ GÖSTERİLERİ YAPILDI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ercan’da kurulan platformda Erdoğan’ı karşılamaya gelenlere hitap etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasında, Erdoğan ve heyetine “hoş geldiniz” diyerek, Erdoğan’ın Türkiye halkının seçtiği cumhurbaşkanı olarak ilk resmi ziyaretini KKTC’ye yaptığına dikkat çekti. Bu sırada slogan atanlara atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “sevgili kardeşlerim attığınız slogandan anlaşılıyor, siz mesajı aldınız. İnşallah başka taraflar da Sayın Cumhurbaşkanımızın ilk ziyaretini buraya yapmakla vermeye çalıştığı mesajı alırlar” dedi. Eroğlu, “İlginize, desteğinize ve sevginize teşekkür ediyorum” diyerek sözü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bıraktı.

ERDOĞAN: “DUYGUSAL VE ANLAMLI BİR BULUŞMA”

Sevgi gösterileri ve sloganlar arasında konuşmaya başlayan Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ziyaretini “duygusal ve anlamlı bir buluşma” diye niteledi. Erdoğan, “Duygusal ve anlamlı diyorum zira 10 Ağustos’ta yapılan Türkiye’de cumhurun Cumhurbaşkanı’nı seçtiği bu seçimde, her zaman olduğu gibi ilk ziyaretimi KKTC’ye yapmak suretiyle hamdolsun yolculuğumuzun resmi diplomatik ilişkiler sürecini de Kuzey Kıbrıs’tan başlatmış oluyoruz. Zira ana ile yavrunun buluşması ne kadar anlamlıysa buradaki buluşmamız da o kadar anlamlıdır” dedi. Recep Tayyip Erdoğan, yarın da Azerbaycan’a gideceğine işaret ederek, Azerbaycan ziyaretinin de yıllar yılı, gerek cumhurbaşkanı, gerek başbakan seçimlerinde, bir teamül olarak yerine getirdikleri görev olduğunu söyledi.

“DERTLEŞECEĞİZ”

KKTC’de Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu ve ana muhalefetle yapacağı görüşmelerde “Kuzey Kıbrıs’ın bugüne kadar samimi ve dik duruşunun uluslararası camiadaki yerini tekrar dertleşeceklerini” ifade eden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri, “Dik dur eğilme, bu millet seninle” sloganlarıyla karşılandı.

“2 AY İÇİNDE SU KUZEY KIBRIS’A ULAŞIYOR”

Recep Tayyip Erdoğan, “Gösterdiğiniz ilgiye nezakete şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi istiyorum: Hiçbir zaman Kuzey Kıbrıs’ı unutmamız söz konusu olamaz ve inşallah öyle zannediyorum ki 2 ay içinde artık Türkiye’den denizin altından su Kuzey Kıbrıs’a ulaşıyor” dedi.

“ELEKTRİK DE GELECEK…”

Barajların tamamlandığını, ardından da deniz altından elektriğin de geleceğini ve elektrik kesintisi diye bir şey kalmayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:“Ve şunu da söyleyeyim Güney Kıbrıs’ın da ihtiyacı olduğu zaman bizim bu attığımız adımlardan onlar inanıyorum ki barışın mesajını alacaklar.

“YUNANİSTAN DA GÖREVİNİ YAPMALI”

Tabi burada arzumuz şudur: Özellikle garantör ülkeler olarak Türkiye nasıl görevini yapıyorsa, aynı şekilde Yunanistan’ın da bu görevini yapmasıdır. Eğer bu görevler yerine getirilirse inanıyorum ki çok kısa zamanda Kıbrıs sorunu hal yoluna girmiş olur.” Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda halka aydınlık bir gelecek diledi. Erdoğan ve heyeti daha sonra Anıttepe’ye gitmek üzere Ercan’dan ayrıldı.



DENKTAŞ’IN KABRİNİ ZİYARET ETTİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adaya gelişinin ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrini ziyaret etti. Erdoğan’a Türkiye’den birlikte geldiği heyeti, TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile hükümeti temsilen Maliye Bakanı Zeren Mungan eşlik etti. Erdoğan, kendisini görmeye gelenlerin tezahürat, sevgi gösterileri ve “Seninle gurur duyuyoruz”, “Allah seni başımızdan eksik etmesin” sloganları arasında Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın anıt mezarına geldi. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anıt mezara çelenk sunmasının ardından, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türkiye ve KKTC Bayrakları göndere çekildi. Anıt özel defterini imzalayan Erdoğan, çıkışta kendisini karşılamaya gelenlerle sohbet etti, kendisine bir şey söylemek isteyenleri dinledi ve reddetmeyerek isteyenlerle bol bol fotoğraf çektirdi.

DR FAZIL KÜÇÜK’ÜN KABRİNİ ZİYARET ETTİ

İlk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiren TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havaalanı’ndan Anıttepe’ye geçti ve Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün kabrini ziyaret etti. Erdoğan’a Dr. Fazıl Küçük’ün kabrini ziyareti sırasında, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Zeren Mungan ve bazı yetkililer eşlik etti. Erdoğan’ın Kabre çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunup bayrakların göndere çekilmesinden sonra ise Erdoğan Özel Defteri imzaladı.

ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞINDA RESMİ TÖREN VE 21 PARE TOP ATIŞIYLA KARŞILANDI

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’na geldi. Erdoğan ve beraberindeki heyet Cumhurbaşkanlığında resmi tören ve 21 pare top atışıyla karşılandı.

Erdoğan, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, kendisini karşılayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte tören birliklerini selamladı. Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, GKK Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve bazı bakanlar karşıladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı girişinde çektirdikleri anı fotoğrafının ardından baş başa görüşmeye geçti. Görüşmeye Erdoğan ile Eroğlu’nun eşleri ve kızları da katıldı. Cumhurbaşkanlığındaki karşılama törenini, KKTC ve Türkiye'nin yanısıra Güney Kıbrıs'tan kalabalık bir basın takip etti.


EROĞLU, KKTC BAKANLAR KURULU'NU TC CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TAKDİM ETTİ

İlk resmi ziyaretini KKTC’ye yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı’nı ziyareti sırasında KKTC Bakanlar Kurulu üyeleri de takdim edildi. Cumhurbaşkanlığı’na gelişinde askeri törenle karşılanan Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile baş başa görüşmeye geçti. İki Cumhurbaşkanı, görüşmenin ardından öğle yemeğini birlikte aldı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, yemeğin ardından Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile bakanları konuk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim etti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nun takdim edilmesinin ardından saat 16.55’te ortak basın toplantısı düzenledi.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU İLE ERDOĞAN ORTAK BASIN TOPLANTISI YAPTI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta var olan gerçekler dikkate alınarak bir antlaşma yapmanın mümkün olduğunu belirterek, “Yeter ki Rum komşularımız Kıbrıs’ı 1974 öncesine geri götürebilecekleri hayalinden vazgeçsinler” dedi. Türk tarafının, Kıbrıs konusunun daha fazla gecikilmeden barışçı bir sonuca bağlanması noktasında kararlı olduğunu kaydeden Eroğlu, barışçı tutumuna rağmen Kıbrıs Türkü’nün ambargo ve izolasyon altında tutulmasının büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’i de eleştiren Eroğlu, “BM parametrelerime meydan okudu. Görüşmelerin devamı için bir takım ön koşullar ileri sürdü. Görüşme süreci başladı ama gidişat bizim beklediğimiz gibi değil” dedi.

“ULU AĞACIN DALLARIYIZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basında toplantısında yaptığı konuşmada, “samimi ve çok yararlı” bir görüşme yaptıklarını söyledi. Eroğlu, Erdoğan’ın ziyaretinin, “tarihsel süreç içindeki tüm barışçı çabalara destek veren taraf olmasına rağmen Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu çiğnemeyi marifet sayanlara bir mesaj” niteliğinde olduğunu belirtti. Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Türkiye’de önemli ve büyük adımlar atıldığına işaret eden Eroğlu, güçlü bir Türkiye’nin, güçlü bir KKTC anlamına geldiğini söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti: “Biz kökü tarihin derinliklerinde olan ulu bir ağacın dallarıyız. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında kardeşlik hukuku vardır. Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri kardeşlik ilişkileridir. Biz, tasada, sevinçte dün de birdik, bugün de biriz, yarın da bir olacağız. Kimsenin bu birliği bozmaya gücü yetmedi, yetmeyecek.”

“BATMAYAN BİR UÇAK GEMİSİ…”

Eroğlu, “Bir yabancı devlet adamının ifadesiyle, 'batmayan bir uçak gemisi' olan Kıbrıs bizim için bir vatandır ve biz de bu Ada’nın eşit sahipleri, eşit ortaklarıyız” dedi. Anavatan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz altından borularla su getirilmesi projesine de değinen Eroğlu, asrın projesinin, Erdoğan’ın kararlılığı ve direktifleri sayesinde hayalden gerçeğe dönüşmekte olduğunu söyledi.


ERDOĞAN: “MEVCUT FIRSAT PENCERESİNİN SONSUZA KADAR AÇIK KALAMAYACAĞI HERKES TARAFINDAN ARTIK İDRAK EDİLMELİDİR”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda başından beri adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduklarına dikkat çekerek, “Önümüze adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki, öyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki, böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir' dedi. Kıbrıs'ta mevcut durumun ilanihaye devam etmesine izin verilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ada'nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak, kalıcı bir anlaşmaya bir an önce varılması müşterek hedefimizdir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretimi KKTC’ye yaptığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı ile çalışma yemeğinde ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununu enine boyuna değerlendirdiklerini kaydetti.

“HEDEF BİR AN EVVEL EŞ ZAMANLI REFERANDUMLAR AŞAMASINA GELİNMESİ”

'Hedefimiz devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir' diyen Erdoğan, 'Garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan'ın da, aynen İngiltere'nin de ortaya koyması lazım. Bunların dışında garantör ülke veya garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenler de boşuna bu tür gayretlerin içerisine girmiş olurlar. Böyle bir şeye 'evet' dememiz de asla mümkün değildir' şeklinde konuştu.

“MEVCUT FIRSAT PENCERESİ SONSUZA KADAR AÇIK KALMAYACAK”

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle dedi: 'Temennimiz 2008'den beri devam eden bu son süreçte, bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi, zamanın boşa harcanmamasıdır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. BM sürecini zamana yayıp, Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur.'

“ELİMİZ HER ZAMAN KUZEY KIBRIS’IN ÜZERİNDE…”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki devletlik veya siyasi eşitliği barındırmayan bir antlaşmaya sıcak bakmalarının mümkün olmadığını vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin tribünde seyirci değil garantör ülke olduğunu vurgulayarak, ellerinin her zaman Kuzey Kıbrıs’ın üzerinde olduğunu ve her zaman söyleyecek sözlerinin bulunduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“TRİBÜNDE SEYİRCİ DEĞİL, GARANTÖRÜZ”

Basın toplantısında Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye’den, Kıbrıs sorununa çözüm bulma konusunda devamlı beklenti içerisinde olmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, 'Biz tribünde bir seyirci değiliz adı üzerinde garantör ülkeyiz. Garantör ülke olduğumuza göre Kuzey Kıbrıs'taki gelişmelerle ilgili her zaman elimiz Kuzey Kıbrıs'ın üzerindedir ve buraya yönelik söyleyecek sözlerimiz her zaman vardır ve bundan sonra da olacaktır' diye yanıtladı.

“SİYASİ EĞİTLİK İÇERMEYEN ANLAŞMAYI ASLA KABUL ETMEYİZ”

İki devletliği veya siyasi eşitliği içermeyen bir antlaşmaya sıcak bakmalarının mümkün olmadığını kaydeden Erdoğan, “Siz bizim arkamızdan gelin, biz sizin önünüzden gidelim!’ Böyle bir şeyi bize kimsenin dayatmaya hakkı yoktur. Böyle bir şeyi de kabul etmek asla mümkün değildir” dedi. Erdoğan, KKTC’nin gün geçtikçe güçlenmekte olduğunun da altını çizerek, “Yeter ki Kuzey Kıbrıs’taki kardeşlerim bu noktadaki güçlerini, birlik beraberlik içerisinde yürütsün. Kendi içerisinde çok basit çelişkilerle bir yara almasın” diye konuştu.

“BANA BÖYLE BİR MEKTUP ULAŞMADI”

Basında yer alan Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos aracılığıyla, Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde kendisine kutlama mesajı gönderdiği ve “sürece daha etkin katılmasını talep ettiği” yönündeki haberlerle ilgili sorular üzerine Erdoğan, “Bana böyle bir mektup ulaşmadı” dedi.

“HEP, VER AĞACININ ALTINDA BULUNDUNUZ”

İstanbul’da verdiği teoloji eğitiminin türü nedeniyle Rum Ortodoks Ruhban Okulu olarak bilinen Rum Ortodoks Okulu’nun açılmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine ise Erdoğan, Rum, Ermeni ve Musevi vakıflarına ait gayrı menkuller için bugüne kadar Türkiye devletinin 2.5 milyar dolar ödeme yaptığını, Ruhban Okulu’nu da teslim ettiklerini ancak bunun karşılığında Atina’daki iki caminin tadilatının yapımına müsaade edilmesini talep ettiklerini, aradan iki yıl geçmiş olmasına rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Batı Trakya’da Baş Müftü’nün söz konusu bölge halkı tarafından seçilmesi için düzenleme yapılmasını da talep ettiklerini, ancak bunun da yerine getirilmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ruhban Okulu’nu açmak zor değil ama bir de siz sözünüzde durun, siz hep ver ağacının altında bulundunuz orada büyüyorsunuz. Sizde hiç al yok” dedi.

“RUM YÖNETİMİ KENDİ SORUNLARINI HEP KENDİSİ Mİ YÜRÜTÜYOR”

Bir gazetecinin Kıbrıs Rum yönetiminin her zaman Türkiye’yi muhatap olarak gösterdiğine işaret etmesi üzerine Erdoğan, “Acaba Rum yönetimi kendi sorunlarını hep kendisi mi yürütüyor? Yunanistan’dan hiç işaret almıyor mu? Yunanistan’la hiç görüşmüyor mu? Amerika’yla, Almanya’yla hiç diyaloğu yok mu? Güney Rum yönetimi ile ilgili bize konuşan ya Almanya’dır ya Amerika’dır. Ya Almanya’nın, ya da Amerika’nın Dışişleri bakanıdır. Onlar bizimle gelip görüşüyorlar bu konuları” dedi. Sıkıntının yabancı ülkelerin Dışişleri ve Başbakanlarının kuzeye gelmemesinden kaynaklandığını anlatan Erdoğan, “Bize geliyorlar. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Biz onlara Gidin Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret edin, Kuzey Kıbrıs’la görüşün diyoruz” dedi.

“BİR TEMASINI KUZEY’DE, BİRİNİ GÜNEY’DE YAP”

Yabancı ülke yetkililerinin KKTC yetkilileri ile ara bölgede görüşmede ısrarcı olmasına da değinen Erdoğan, “Bir temasını Kuzey Kıbrıs’ta yap diğerini ise Güney Kıbrıs’ta yap. Niye ara bölge? Ne işe yarıyor bu ara bölge? Bu güne kadar hiçbir işe yaramadı. Temennim bundan sonra yarasın” diye konuştu.

“DOĞALGAZDA TÜM KIBRISLILARIN HAKKI VAR”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ada’nın Güney kıyısının açıklarında keşfedilen doğal gaz kaynaklarıyla ilgili olarak, “Bu bölgede çıkacak doğal gaz, petrol ne olursa olsun, tüm Kıbrıslıların burada hakkı vardır… Bu uluslararası kuraldır. Dolayısıyla gereği neyse, gereği için Barbaros da çalışır” dedi.

Kaynak: Star Kıbrıs