BELEDİYE YIKMADI !! PARASINI ÖDEDİ !!! 

Gönyeli Belediye Başkanı Benli’nin önceki gün basına servis ettiği, “kaçak bina yıkıldı” haberinin gerçeği yansıtmadığı, belediyenin bina sahibine 60 bin sterlin ödediği ortaya çıktı.

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin önceki gün tüm basına servis ettirdiği “kaçak bina yıkıldı” haberinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Gazetemize gelen ihbar sonucunda yapılan araştırma neticesinde, yıkılan villanın kaçak olmadığı mahkeme kararıyla da netleşti.

 

Belediyeden yanıltıcı haber

Gönyeli Belediyesi basın servisi tarafından önceki gün basın kuruluşlarına toptan haber servisi yapıldı. “İmara aykırı villa yıkıldı” başlığıyla verilen haberde şu cümlelere yer verildi: “Gönyeli Belediyesi, ‘Kentimi Çarpıtma, İzinsiz Yapılaşmaya Göz Yumma’ sloganıyla etkinleştirdiği denetimler sonucu, Aşıklar Tepesi olarak bilinen bölgede yasal prosedürlerin dışında olduğu saptanan villayı yıktı.”

 

Binaya 20 Mart 2014 tarihinde inşaat izni verildi

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli de, önceki gün gerçekleştirilen yıkımla ilgili olarak, “kaçak yapılaşmaya karşı kararlı tutumumuzu sadece sözde değil özde de gösteriyoruz” derken, bunun doğru olmadığı, bu binanın yapılan denetimlerde kaçak olmadığının belirlendiği, konunun altı yıldır mahkemede olduğu ortaya çıktı. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir vatandaş, davacının Ahmet Benli (Gönyeli Belediyesi) aleyhine açtığı davanın kazanılmasıyla, Gönyeli Belediyesi’nin 20 Mart 2014 tarihinde bu inşaata izin verdiğini söyledi.

 

Gönyeli Belediyesi 60 bin sterlin verdi

Ahmet Benli’nin sırf binayı yıkmak adına bina sahibi müteahhide 60 bin sterlin (232.000 TL) teklif ettiği ve anlaşma yaptığı, bu anlaşmanın da belediyede olduğu öğrenildi. Ayrıca, bu anlaşmadan önce konunun Belediye Meclisi’ne yansıdığı ve 60 bin sterlin verilmesi konusunda meclis kararı olduğu bilgisine ulaşıldı.  Anlaşmanın ardından da Ahmet Benli’nin bu parayı bina sahibine verdiği ortaya çıktı. Böylelikle binanın kaçak olmadığı, belediyenin önce inşaat ruhsatı verdiği, daha sonra sırf Ahmet Benli’nin bu binayı yıkma adına bina sahibine 60 bin sterlin teklif ettiği öğrenildi.

 

Halkın cebinden 300 bin liraya yakın para çıktı

 Mahkeme kararına rağmen kaçak olmayan bir bina için Ahmet Benli neden halkın parası olan 60 bin sterlini (232.000 TL) sokağa attığı, altı yıl süren ve en az 50 bin lirayı bulan mahkeme masrafları da hesap edildiğinde, toplamda 300 bin liraya yaklaşan bir meblağın halkın cebinden çıktığı iddia edildi.

 

YİM kararı: “Belediye inşaat izni vermemekle ihmal yaptı”

Bina sahibinin avukatı Betül Cıyaslıoğlu’nun Yüksek İdare Mahkemesi’nde birleştirilmiş olarak 122/2009 ve 148/2010 sayı ile “Anayasanın 152. Maddesi çerçevesinde dava açtığı öğrenildi. Davalı olarak Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin yanında, yardımcısı, meclis üyeleri ile birlikte “Gönyeli şehri Türk hemşerileri” ibaresi yer aldı.

 

Mahkeme “belediyenin ihmali” var dedi

YİM 27 Eylül 2012 tarihinde verdiği kararda, “148/2010 sayılı davada davalının (Gönyeli Belediyesi, Başkanı Ahmet Benli) davacının (Celal Alpcan) 20.09.2010 tarihli dilekçesine (inşaat izni ile ilgili) cevap vermemekle ihmalde bulunduğu, keza bina inşaat izni vermemekle ihmalde bulunduğu hususunda hüküm verilir” dedi. Üç yargıç tarafından verilen bu karar uymayan Gönyeli Belediyesi ve başkanı Ahmet Benli hakkında davacı Celal Alpcan avukatı Betül Cıyaslıoğlu aracılığıyla ikinci bir dava açarak hükme uymadığını iddia etti.

 

Anlaşmalı yıkım

Haberal Kıbrıslı’ya konuşan kişi şunları söyledi:

“İnşaat izninin ardından, dediğini yaptırmak için uğraşan Ahmet Benli’nin karşı tarafa bir teklif götürdüğü ve binayı yıkmak için 60 bin sterlin teklif ettiği öğrenildi. Karşı tarafın bu teklifi kabul etmesiyle konu Gönyeli Belediye Meclisi’ne getirildi ve meclise katılan 11 üyenin imzalarıyla bu 60 bin sterlinin binanın yıkılması karşılığında verileceğine yönelik bir sözleşme hazırlandı. Bu sözleşmenin imzalanması ve paranın da verilmesiyle, kaçak olmayan bina Ahmet Benli’nin basına ‘imara aykırı bina’ diye yıkıldı. ‘Kaçak’ diye lanse edilen bir bina, belediye tarafından 60 bin sterlin ödenmesiyle tarihe geçecek.”

 

Ahmet Benli ve Celal Alpcan konuşmadı

Konunun muhataplarından Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli kendisiyle görüşmek isteyen Haberal Kıbrıslı muhabiriyle, sağlık sorununu gerekçe göstererek görüşmedi. Benli daha sonra kendisiyle yapılan telefon görüşmesinde, telefonla demeç vermek istemediğini, bir başka gün muhabirle yüz yüze görüşebileceğini belirterek, “Haberi yapın isterseniz, daha sonra gelin görüşelim” dedi.

Davacı Celal Alpcan da, “Ben konuştum. Bu aşamada bir şey söylemek istemiyorum” sözleriyle Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin görüşme talebini geri çevirdi.

Kaynak : Haberal Kıbrıslı