Fırsat Penceresi Sonsuza Kadar Açık Kalmaz

Cumhurbaşkanlığı koltuğundaki ilk resmi ziyaretini KKTC'ye yapan Erdoğan, adada çözüm süreciyle ilgili vizyonunu kararlı sözlerle ortaya koydu: Adil olmayan bir projeyi kabul etmeyiz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kıbrıs meselesinde çözüm için net konuştu. "Çözüm için sabırla bekliyoruz ama sabrımızın da bir sonu var" dedi. Türkiye'nin çözüme tam destek verdiğini altını çizen Erdoğan, "Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağı herkes tarafından idrak edilmelidir" diye konuştu. Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında şu mesajları verdi :

SABRIN KARŞILIĞINI ALAMADIK:
Sabrının karşılığını şu ana kadar göremeyen Kuzey Kıbrıs Türk halkı var. Kararlılığımız aynen devam ediyor. Adil kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanayız dedik. Önümüze adil olmayan projelerle gelenler bilsin ki, böyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir.

ÇÖZÜME TAM DESTEK:
Adanın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü garanti altına alacak kalıcı bir anlaşmaya ulaşılması müşterek hedefimizdir. Kıbrıs'ta iki kesimlilik, siyasi eşitlik, eşit statüye haiz kurucu devleti içeren yeni ortaklık gibi BM parametreleri kapsamında çözüme tam destek veriyoruz. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağı herkes tarafından idrak edilmelidir. Uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur.

BARIŞ ELİ KARŞILIK BULSUN:
Bizler gerek Türkiye'de gerek KKTC'de pek çok hükümetin hayali olan KKTC'nin verimli topraklarına anavatandan şu anda hayat suyu getirilmesi çalışmalarını yapıyoruz. 2-3 ay içinde hayat suyu Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a ulaşmış olacak? Elektrik enerjisi ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Bu samimi arzumuz sadece kuzey tarafına değil adanın tamamına hayat verebilir. Yeter ki bizim uzattığımız barış eli karşı taraftan aynı şekilde karşılık bulsun.

TÜRKLER AZINLIK OLAMAZ:
Türkiye Kıbrıslı Türklerin bir Rum devletinde azınlık haline getirilmesine de asla izin vermeyecektir.

SABRIMIZ SONSUZ DEĞİL:
Adada statüko sürüp gidemez. Adil bir çözüm şart. Mevcut durumun devam etmesi mümkün değildir. Biz tribünde bir seyirci değiliz. Adı üzerinde garantör ülkeyiz. Kabul edilemez bazı şeyler vardır. Sabrımız sonsuz değil.

SİZ DE SÖZÜNÜZDE DURUN:
(Rum-Yunan tarafı) Ruhban Okulu'nu açmak çok zor değil ama bir de siz sözünüzde durun. Siz hep ver ağacının altında doğdunuz.

NEREYE GİTSE SEVGİ SELİ OLUŞTU
Erdoğan 'ın KKTC'ye adım atar atmaz konuşma yaptığı alana gelen vatandaşlar büyük sevgi gösterisinde bulundu. Konuşmasını "Mücahit Erdoğan", "Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde sloganlar keserken, "Milletin İradesi, Devletinin Başkanı Hoşgeldiniz", "Beraber Yürüyeceğiz Bu Yollarda Başkomutan Hoşgeldiniz", "Cumhurun Başkanı Halkımızın Lideri Hoşgeldiniz" şeklinde pankartlar dikkati çekti.

AYLAR SONRA SAĞANAK
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyaretine yağmur damgasını vurdu. Aylar sonra yağan yoğun sağanak, başkent Lefkoşa'da hayatı felç ederken, trafiği de durma noktasına getirdi. Yağmur nedeni ile kabir ziyaretleri kısa tutuldu.

DENKTAŞ'IN KABRİNİ ZİYARET
Erdoğan'ın KKTC'deki ilk durağı Kıbrıs Türk toplumu lideri Dr. Fazıl Küçük ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kabirleri oldu. Erdoğan, Boğaz Şehitliği'ni de ziyaret etti.