KUZEY KIBRIS’A 5 DİASPORA MİLLETVEKİLİ 

 KONSEYİN HAZIRLADIĞI ÇÖZÜM ÖNERİSİNE GÖRE 2 MİLLETVEKİLİ İNGİLTERE VE BÖLGE ÜLKELERDEN, 2 MİLLETVEKİLİ TÜRKİYE VE BÖLGE ÜLKELERDEN 1 MİLLETVEKİLİ DE AVUSTRALYA VE BÖLGE ÜLKELERDEN OLACAK.

 

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi bünyesinde kurulan “Yurt Dışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi” 23 Haziran 2015 tarihinde Güney Londra Catford’da, 24 Haziran 2015 tarihinde de Kuzey Londra Haringay’de “ Seçme Seçilme Hakları İçin Çözüm Modeli” konulu bir bilgilendirme konferansı düzenledi.

 

Konferansta İngiltere, Türkiye ve Avustralyadaki tüm Kıbrıs Türk Dernekleri tarafından da desteklenen “YURT DIŞINDA YAŞAYAN KIBRISLILARIN SEÇME SEÇİLME HAKLARINI KULLANABİLMELERİ İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ “ Hukukçu Osman KASAPOĞLU tarafından dinleyicilere sunuldu.

 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

 

Konsey Başkanı Çetin Ramadan ve Komite Başkanı, Leyla Kemal, konferanslara başlamadan önce yaptıkları giriş konuşmalarında; “41 Yıldır bir devlet çatısı altında yaşayan 300 bin Kıbrıs Türkü, Kıbrıs dışında yaşayan yaklaşık 600 bin civarındaki Kıbrıs Vatandaşını söz konusu çözüm önerisini de dikkate alarak kucaklamak ve bu devletin Council of Turkish Cypriot Associations (UK) İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi eşit haklara sahip vatandaşları olarak onların da temsilcileri vasıtasıyla ülke parlamentosunda temsiliyetlerini esas alan yeni yasal düzenlemeleri yapmak zorunda olduklarını vurgulayarak Seçme ve Seçilme hakkının hiçbir şekilde ŞARTLILIK İLKESINE DAYANDIRILAMAZ dedi.

 

Konsey ve ekibi tum bilgileri Somut bir sekilde kaynaklarla bir araya toplayip KKTC HUkumeti ve Kibrisli Turk Diasporasinin arasinda YAPICI bir dialog kurmayi hedeflemistir. 1- Yok olmaya terkedilmis cocuklarimiz kimliklerini kazanmali, 2- KKTC ye yatirim yapmaktan vazgecen halk yatirim yapacak is sahalari cogalacak. KKTC Avrupa standartlarini Rum tarafindan once yakalayacak. Avrupada bu standarti yakalamayan bir tek Rum tarafi ve Iskocya, birakiniz Avrupayi 28 Afrika ulkesi bunu uyguluyor. Bizlerin de afrikalilar kadar degerimiz olsun istiyoruz.

 

Konuşmacı , Osman Kasapoğlu anayasal bir hak olan seçme ve seçilme talebinin Kıbrıs’taki yasama organı tarafından yurt dışında yaşayan vatandaşlara iadesi için, bir çözüm önerisi oluşturma çalışmalarının 9 yıldan beridir devam ettiğini ancak bu yıl çok daha genel bir birliktelik sağlanarak, yurt dışında en fazla Kıbrıs’lı Türkün yaşadığı İngiltere, Türkiye ve Avustralya’daki Türk Derneklerinin de bir çatı altında (İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Öncülüğünde) birleşerek daha yüksek bir ses çıkarma yönünde karar aldıklarını açıkladı. Bu karar doğrultusunda 18-28 Temmuz 2015 tarihlerinde Sidney ve Melbourne da, 5-15 Ağustos 2015 tarihlerinde de Türkiye’de; Ankara, İstanbul, Bursa, Mersin ve İzmir’de bilgilendirme konferanslarını tamamlayarak, 25-30 Eylül 2015 tarihlerinde de Kıbrıs’taki büyük buluşmayı gerçekleştirerek, yurt dışındaki Genel Talebi bir talep bildirisi şeklinde KKTC Parlamentosuna ve yasama ile Yürütme organlarının temsilcisi olan Cumhurbaşkanı ve Hükümet Başkanına sunacaklarını açıkladı.

 

Kasapoğlu, konuşmasında; “Çözüm önerisi ile, seçme ve seçilme hakkını kullanabilmek için yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin hangi formatta oy kullanıp, aday olabileceği ile ilgili bir dizi çalışmalar yaparak, tanınmamış bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları için uygulanabilir en gerçekçi modeli oluşturduklarını ifade etti.

 

ÇÖZÜM ÖNERİSİNİN MODEL ALINDIĞI ÜLKELER İTALYA VE ESTONYA

 

Kıbrıs’ta 5 seçim çevresinden 50 milletvekili seçildiğini ve bunların kendi bölgelerinin milletvekilleri olarak parlamentoda seçim bölgelerini temsil ettiklerini ifade eden konuşmacı Kasapoğlu, değişen ve gelişen dünyada 115 ülkenin yurt dışındaki vatandaşlarına seçme seçilme hakkı kullandırarak esas anavatanlarının parlamentosunda temsiliyetlerini mümkün kılmakta olduklarını ve anayasaya göre hem bir hak hem de bir ödev olan “seçme ve seçilme haklarını”kullanabilmeleri için yasal düzenlemelerini tamamlayarak uygulamaya başladıklarını anlattı.

 

Komitenin hazırladığı çözüm önerisine göre ; İngiltere, Türkiye , Avustralya ve civar bölgelerde oturan KKTC Vatandaşları , yine bu bölgelerde yaşayan ve ister Kıbrıstaki siyasal partilerden ve isterlerse bağımsız olarak aday olacak olanlar arasından 2 + 2+1 (5) milletvekilini seçerek KKTC Cumhuriyet Meclisine göndereceklerdir.

 

Bu seçimlerin yapılmasında en büyük sorunun söz konusu ülkelerde sandık kurmak olduğunu anlatan Kasapoğlu KKTC nin tanınmamışlığı sebebi ile Türkiye dışındaki ülkelerde sandık kurulmasının mümkün olamayacağının bilindiğini ve buna bir alternatif çözüm bulduklarını ifade etti.
 

2005 Yılında Estonya internetle seçim oylamasını gerçekleştiren ilk ülke olmuştur. Estonya’nın bu oylama yönteminin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için en uygun oy kullanma yöntemi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, Kıbrıs’taki otoritenin gerçek anlamda bu çözüm önerisi değerlendirmesini ve son şekli de verildikten sonra yurt dışında yaşayan yüzbinlerce Kıbrıs Türkü tüm ülke sorunlarının çözümünde aynı frekanstan ses vermeye başlanılması gerektiğini söyledi.

 

Konuşmacı Kasapoğlu; Yurt dışında yaşayan vatandaşların temsilcileri aracılığı ile Anavatanları Kıbrıs’ta temsil edilmelerinin, KKTC Anayasasında hem bir hak , hem de bir vatandaşlık ödevi olduğunu, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kararları ve Avrupa Adalet Divanı Kararları ( ABAD ) ile de tüm dünya ve AB. Ülkelerince teyit edilen vatandaşlık haklarının en önemli ilke olduğunu söyledi.

 

19.30 da başlayan konferanslar, 22.30 civarında sona erdi. İlk bir saat çözüm önerilerinin anlatılması , daha sonraki 2 saat ise soruların cevaplanması ve sohbetle tamamlandı.