CUMHURBAŞKANI AKINCI'YI ANKARA ESENBOĞA HAVAALANINDA ERDOĞAN KARŞILAMAYACAK

Kıbrıs Manşet Özel Haber 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı ilk resmi ziyaretini Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak Ankara'ya yapacak. 06 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek ziyaretle ilgili çeşitli spekülasyonlar ve tahrik edici konuşmalar yapılıyor.

ERDOĞAN HAVAALANINA GELMEYECEK 

Uçakla Ankara'ya gidecek Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyeti, havaalanında TC Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan'ın karşılaması yolundaki söylemler ve bildiriler halk arasında da soru işaretleri yarattı. Gündemde olan bu konu üzerine gazeteniz Kıbrıs Manşet Ankara'da Cumhurbaşkanlığına yakın çevrelerden konuyu araştırdı. Araştırma sonucunda gazetemizin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyeti havaalanında TC Cumhurbaşkanı Erdoğan karşılamayacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I KİMLER ZİYARET ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı göreve geldikten sonra  Vatikan Devlet Başkanı Papa Fransuva , Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin , Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite , Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani , Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve son olarak Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ziyaret etti. Resmi olarak gerçekleşen ziyaretlerin tümü de üst düzeyde protokol kuralları çerçevesinde karşılama yapılırken misafirlerin hepsi de Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayında karşılandı. 

DEVLET BAŞKANLARI KARŞILAMA PROTOKOLÜ BU ŞEKİLDE 

TC Protokol Genel Müdürünün yapmış olduğu bir röpörtajda konu şu şekilde yer almıştır :

-Neden uçaktan inen yabancı konuğu bir manga asker karşılıyor?

-İhtiram mangası. Bu bir saygı göstergesi. Yüzyıllardır oluşmuş gelenek. Bütün dünyada yüzde 90 böyle. Askeri şeref kıtası çıkıyor veya manga çıkıyor duruma göre.

-Kime şeref kıtası, kime manga?

-Farkı şu. Esenboğa Havaalanı'nda yabancı cumhurbaşkanı uçaktan indiği zaman vip salonuna kadar yürüyor kırmızı halıda. Hava aydınlıksa on tane asker yani manga duruyor orada. Hava karardıktan sonra çıkmaz asker. Devlet başkanı da o manganın tam ortasına gelince duruyor, "merhaba asker" diyor. Önceden öğreniyor böyle söyleyeceğini. Biliyorsunuz askeri kıta daha geniş, dörtlü sıra halinde oluyor. O resmi karşılama töreninde. Esenboğa'daki uçaktan inince alanda yapılan karşılamada manga oluyor.

Bizim cumhurbaşkanımız Çankaya köşkünün bahçesinde resmi karşılama töreninde karşılıyor konuğunu.

-O zaman kıta oluyor.
Şimdi Çankaya Köşkü kullanılmadığından TC Cumhurbaşkanı Erdoğan konuklarını Cumhurbaşkanlığı Sarayında karşılıyor. Karşılamaya 16 Türk Devletini sembolize eden asker ve sancaklarla , atlı süvariler de dahil edilmiş durumdadır.

KRİZ ÇIĞIRTKANLIĞINA GEREK YOK 

Tüm bu araştırmalar sonucunda dik duruşlu Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı'yı havaalanında karşılanmazsa geri döner söylemleriyle tahrik etmenin yersiz olduğu , Türkiye Cumhuriyeti ve Dünya Devletleri karşılama protokolünde Konuk Devlet Başkanını Havaalanında karşılama diye bir protokol kuralı olmadığı , bu cihetle karşılamanın havaalanında bir kıta asker tarafından yapılacağı , protokole uygun karşılamanınsa Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılacağı anlaşılmaktadır. İki ülke arasında yaratılmak istenen krize bir bahane de Havaalanında karşılanmadı krizi eklenmemesi dileğiyle Cumhurbaşkanımız Sn. Mustafa Akıncı ve heyetine Kıbrıs Manşet ailesi olarak hayırlı yolculuklar dileriz.