‘’AMACIM TOPLUMA MESAJ VERMEK”

Milli Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, istifa gerekçelerini açıkladı;

Denktaş: “İstifayı kabul ettim.. Benim için büyük üzüntü”

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, bakanlık görevinden istifa ettiğini, amacının topluma mesaj vermek olduğunu belirtti. Arabacıoğlu, istifa kararı ile birlikte, eğitimde yaşanan sorunlar ve çözümleri konusunda herkesin ciddi şekilde düşünmesi ve sistemdeki tıkanıklığın bir kez daha göz önüne serilerek tartışılması gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, dün DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile birlikte Parti Genel Merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, bakanlıktan istifa kararının nedenlerini açıkladı.
DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, da Arabacıoğlu’nun iki gün önce görevden istifa talebini ilettiğini, yapılan değerlendirme sonucu, ortaya koyduğu katkılara teşekkür ederek, istifasını kabul ettiğini kaydetti. Denktaş, istifanın kendisi için büyük bir üzüntü olduğunu, istifaya neden olan sorunların iyi anlaşılarak, mesaj çıkarılması gerektiğini belirtti.Denktaş, Milli Eğitim Bakanı’nın hafta sonu yapılacak değerlendirmenin ardından pazartesi günü atanacağını ifade etti.
Arabacıoğlu, istifasına yol açan nedenleri; “kadrolar”, “sistemdeki çarpık yapının, yapılan manipülasyonlardan dolayı asıl tartışılması ve üzerine gidilmesi gerekli olan hastalığın gizlenmesine sebep olması”, “eğitim modelinin sorgulanması”, “sendikal yaklaşım”, “çocukların eğitim değil eylem aracı olarak kullanılması”, “kazanılmış hak kavramı”, “Hala Sultan İlahiyat Koleji ve yurtlarla ilgili sorunlar”, “taşımacılık”, “hademe eksikliği ile ilgili dıştan hizmet alımı”, “kamudaki hantal yapıdan kaynaklanan ihale sistemindeki aksamalar” başlıkları altında açıkladı.

ARABACIOĞLU; “SİSTEM TIKANDI”
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da yaptığı konuşmada, “En zor dönemlerde bile en zor görevleri almaktan geri durmadım. Şimdi istifa ederek bu bahsetmiş olduğum zor görevlerden bir tanesini üstlenmiş oluyorum” dedi.İstifasının eğitime katkı olacağı inancını dile getiren Arabacıoğlu, sistemin tıkandığını, sorunların çoğunluğunun sistemden kaynaklandığını ifade etti.
Arabacıoğlu, “Bakanlık olarak öngördüğümüz sayıda kadroyu almış olsaydık, belki de eğitim sistemindeki sorunları konuşuyor olmazdık. Maalesef bakanlık yöneten değil, yönetilen duruma getirilmiştir” ifadelerini kullandı.
Arabacıoğlu, “Bakanlık olarak öngördüğümüz sayıda kadroyu almış olsaydık, belki de eğitim sistemindeki sorunları konuşuyor olmazdık. Maalesef bakanlık yöneten değil, yönetilen duruma getirilmiştir” diye konuştu.

“KADRO AÇIĞI VAR”
Kadro açığı bulunduğunu, Mesleki Teknik ve Orta Eğitimle ilgili 14, İlköğretimle ilgili 17 kadroya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Arabacıoğlu, bunun ülkede öğretmen açığı olduğu anlamına gelmediğini vurguladı.

“AKSAKLIKLARI GİZLEMEYE YÖNELİK HABERLER YAYINLANIYOR”
Eğitim yılı başlayacağı dönemde, sistemdeki aksaklıkları gizlemeye yönelik haberler yayınlandığını, ‘öğretmen kadrolarının boş, okulların darmadağın olduğu’ yönünde yayınlar yapıldığını söyleyen Arabacıoğlu, bunların asıl tartışılması gereken ana konuların gündemden uzaklaştırılıp üzerinin örtülmesine yol açtığını belirtti.

“BAZI LİSELER MERKEZİLEŞTİRİLMELİ”
Kolejlerin sorgulanması gerektiğine değinen Arabacıoğlu, kolejlerin UBP döneminde açıldığını, buna karşı olmadıklarını söyledi. Arabacıoğlu, “Kolejler açılırken, 5-10 yıl sonra nelere ihtiyacı olacağının da bilinmesi gerekirdi” dedi.
Liselerle ilgili sorunlar bulunduğunu söyleyen Arabacıoğlu, “Beş öğrencisi olan sınıflar var. Bunlarla ilgili düzenleme yapmak gerekir. Gerekirse bazı liseleri merkezileştirelim. Bunu gündeme getirdiğiniz zaman, ben bakanlık koltuğunda otursaydım, benim üzerime çok baskı gelecekti” diye konuştu.
Sendikalarla iyi diyalog kurmaya çalıştığını anlatan Arabacıoğlu, sendikalardan yeterli desteği görmediğini belirtti.

“ÇOCUKLAR EYLEM ARACI OLARAK KULLANILIYOR”
Öğrencilerin eğitim amaçlı değil, eylem amaçlı kullanılmaya çalışılmasından üzüntü duyduğunu söyleyen Arabacıoğlu, öğrencinin yerinin sınıf olduğunu vurguladı.
Arabacıoğlu, “Bazı okullarda bileşik sınıf uygulaması ve bazı okullarda da dersliklerin birleştirilmesi halinde çocukların okullara gönderilmemesi ile ilgili açıklamalar öğrencilerin araç olarak kullanıldığının kanıtıdır” dedi.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”
“Eşit işe eşit ücret” söylemine katıldığını belirten Arabacıoğlu, 2011 yılında yürürlüğe giren yasa kapsamında işe alınan öğretmenlerle, öncesinde işe alınan öğretmenler arasında motivasyon farklılığı olduğunu söyledi.

“BASKI OLMADI”
İlahiyat Koleji’ne atanacak öğretmenlerin Türkiye’den getirilmesi fikrine olumlu bakmadığı, bunun üzerine bazı çevrelerden baskıya maruz kaldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Arabacıoğlu, böyle bir baskı ve söylem olmadığını vurguladı.
Öğrenci taşımacılığının büyük bir sorun olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Arabacıoğlu, tüzükte değişiklik yaparak bir komisyon oluşturduklarını ancak buna rağmen sistemden kaynaklanan sorunların yaşanacağını söyledi.
Mustafa Arabacıoğlu, hademe eksikliğinden dolayı eylem yapılacağından bahsedildiğini söyleyerek, bazı okullarda kadrolarında hademe görülmesine rağmen aktif olarak iş yapan hademe sayısının az olduğunu vurguladı.
Bazı okullarda hademelerin, çeşitli dönemlerde bakanlar tarafından idari kadroya görevlendirildiğini söyleyen Arabacıoğlu, belli okullarda temizlik için hizmet satın alınması konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti.

Kaynak: Star Kıbrıs