ADA ÜLKESİYİZ AMA BALIK FAKİRİYİZ.

Sosyal Demokrat Parti İskele İlçe Başkanı Sefa Kar tarafından basın bildirisi yayınlandı. Su Ürünleri Mühendisi olan SDP İskele İlçe Başkanı Sefa Kar bir ada ülkesi olarak balık fakiri olduğumuzu belirtti. Denize kıyısı olan ülkelerden ve balık ekonomilerinden de bahseden Kar, Kıbrıs'ın balıktan neden faydalanamadığı, ekonomiye neden katkısının yeterli olmadığı konulara da değindi. 

Su Ürünleri Mühendisi SDP İskele İlçe Başkanı Sefa Kar'ın imzasıyla yayınlanan basın bildirisinin tam metni şu şekildedir :

Ada ülkesi olan KKTC’de maalesef bugüne kadar Balıkçılık konusunda hiçbir hükümet ne yatırım yaptı ne de bu işle uğraşan kesimlere destek oldu.Göz göre göre Adamızın yakınlarına kadar gelerek milyon dolar değerinde balık avlayarak giden balık tekneleri vardır.Bu konuda bile önlem alınmıyor.Büyük paraların ülke ekonomimize kazandırılması gerekirken yıllardır bu konuda hiçbir girişimde bulunulmadı.Bu konuda yaptığımız araştırmada Mersin balıkları (Acipenseriformes) ılıman deniz ve göllerin 150 m. ‘ye kadar olan sahillerinde ve bunlara bağlı nehirlerde yaşayan oldukça sevimli balıklardır.Dünyada yaklaşık 27 türü bulunmakta olup,türkiyede ise dört türü bulunmaktadır.

Kuşkusuz ki mersin balığı denilince akla ‘havyar’ gelir.Mersin balığını değerli kılan ve oldukça ekonomik bir öneme sahip olan mersin balığının yumurtası (havyar) dünya piyasasında kilosu 5 - 10 bin dolara satılmaktadır.

Ne yazık ki mersin balıklarının nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Gerek bilinçsiz bir şekilde avlanması ve gerekse biyolojik olarak geç cinsi olgunluğa erişmesi ( ortalama 10 yıl) buna en büyük etkenler arasında gösterilir. Biyolojik olarak oldukça uzun ömürlü yaşayan bu sevimli balıklar anadrom ( yaşamının büyük evresini denizlerde,üremek maksadı ile tatlısu ya göç eden balıklar ) balıklar katagorisine girmektedir.

Bir dişi mersin balığından sağlıklı bir şekilde ortalama 150.000 ile 350.000 adet yumurta elde edebiliriz. Bu oran diğer yapay yetiştiriciliği yapılan türlere göre oldukça fazladır.

Mersin balığı üretim ve besiciliğinde dünya ülkelerinden rusya ve iran ön sıralarda yer almaktadır.

Bugün türkiye ye baktığımız zaman özellikle karadeniz bölgesindeki yerel işletmeler mersin balığı için atağa kalkmış olduklarını gözlemliyoruz.

Sosyal demokrat parti olarak hedeflerimiz arasında üretiminden yetiştiriciliğine kadar bu değerli balığı önemsiyor ve projelerimiz arasında ilk sıralara alıyoruz.Anavatanımızdan gelen su ile üretim tesileri projeleri oluşturarak devlet üretim çiftlikleri kurmak bunun yanı sıra bu tür alanda çalışan müteşebbislere teşvik vermeyi, su ürünleri politikamızda hedeflemekteyiz.

Bunun yanı sıra ülkemizde balıkçılık enstitüsü oluşturmak ve böylelikle bilimsel çalışmalara başlamak yanı sıra su ürünleri istatistiksel verilerini çıkartarak profosyonel adımlar atmayı hedefliyoruz.

Sonuç olarak, bu alanda veya başka alanlarda proje üretmenin,kalifiyeli elaman yetiştirmenin ve istihdam oranına katkıda bulunmanın ülkemize artı sağlayacağında hiç kuşku yoktur.