Kıbrıs’ta Mükemmel Bir Tatil

Çalışan veya çalışmayan pek çok insan, bütün yılın yorgunluğunu atmak ve keyifli vakit geçirmek için tatil günlerinin başlamasını iple çekiyor. Ülkemiz tatil yapmak için bulunabilecek en güzel ülkelerden bir tanesi. Pek çok turist de bizim ülkemizdeki denizin ve güneşin tadını çıkarmak için turistlik bölgelere akın ediyor. Peki bu yaz Kıbrıs Tatili yamaya ne dersiniz ?  Muhteşem denizi, lüks otelleri, kaliteli hizmet ve  eğlenceleri ile sizlere farklı bir tatil deneyimi yaşatacak olan Kıbrıs Tatili için sizlere bir kaç hatırlatmada bulunmak istedik. Kıbrıs Tatilinizi en uygun fiyatlı nasıl yapabilirsiniz ? Kıbrıs Tatili için önceden yapmanız gerekenler, uçak bileti ne zaman alınır gibi konularda sizleri bilgilendireceğiz.

Kıbrıs Tatili

Kıbrıs tatili yapacaksanız önemli olan nereye gideceğiniz ya da nasıl gideceğiniz değildir. Kıbrıs Tatilinde önemli olan hangi otelde kalacağınızdır. Kıbrıs’a gitmek için öncelikle uygun fiyatlı uçak bileti almanız gerekir. Ardından da pek çok firmanın farklı alternatiflerini değerlendirerek, en iyi oteli en uygun fiyata satın almanız gerekmekte. Kıbrıs Tatili için bir diğer önemli konu ise, erken rezervasyon. Erken Rezervasyon size pek çok avantajı ve indirimi de beraberinde getirecektir. Kıbrıs’ta hem kaliteli hem de uygun fiyatlı tatil yapabilmek mümkündür. Bunun da en önemli şartı biraz önce de belirttiğimiz gibi erken rezervasyondur. Kıbrıs casino otelleri ile ünlüdür bildiğiniz gibi. Ama eğlence hayatı sadece gece ile sınır değildir. Kıbrıs’ta eğlence anlayışı 24 saattir.

Uçak Ne Zaman Alınmalıdır ?

Kıbrıs Tatili yapacaksanız, uçak biletini de erken rezervasyon ile almanız tatil maliyetinizi oldukça düşürecektir. Çünkü, Kıbrıs Tatili size uygun fiyatlı bir maliyette olsa da en az tatil masrafı kadar uçak bileti masrafı yapabilirsiniz. Erken rezervasyon yaptırmadığınız takdirde. Bu sebeple, uçak biletini ne kadar erken alırsanız, o kadar uygun fiyatlı bilet bulmanız mümkün.

Kıbrıs’ta Ne Yenir Ne İçilir?



Kıbrıs… Yavru Vatan. Pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan bu güzel diyarda elde ettiği birikimleri sayesinde muhteşem bir mutfak kültürü oluşmuştur. Eğer siz de Kıbrıs tatili düşünüyorsanız, Kıbrıs’ta ne yenir, ne içilir konulu makalemizi sonuna kadar okumanızı öneririz. Kıbrıs Mutfağı, et deniz ürünler, meyve ve sebze çeşitleri ile oldukça zengindir.

Tüm besinler günlük taze olarak tüketilir. Akşam yemeklerinde, ana yemekten önce, yirmiye yakın aperatif çeşidi ile, hem gözünüze hem de midenize hitap eder.  Kıbrıs Mutfağında, meze çeşitleri de oldukça zengindir. Humus, cacık,fava, yoğurt, çeşitli turşular ve salatalar gerçekten de insanın iştahını kabartacak türden.  Mezeler ve ara sıcaklardan sonra nefis sıcak spesiyallerin de tadına bakmanızı öneririz.

Kıbrıs Mutfağı Kültürü


Tüm ülkelerin ve hatta tüm yörelerin kendine ait bir mutfak kültürü vardır. Kıbrıs’ın mutfak kültürü de son derece zengin ve güzeldir. Muhteşem mezelerin yanı sıra,  Izgara hellim, köfte, şiş kebap, şeftali kebabı, pirzola gibi ızgaralar ve fırın kebabı, küp kebabı, kolokas, molohiya, börek, bumbar, patates köftesi ve kabak çiçeği dolması gibi muhteşem lezzetleri ile damaklarda iz bırakır. Teze deniz ürünleri de Kıbrıs mutfak kültüründe özel bir yere sahiptir.

Kıbrıs’ta Ne İçilir ?

Kıbrıs’ta da tıpkı ülkemizdeki gibi ayrı bir rakı kültürü vardır. Rakı dışında, Brandi, Zivaniya ve şarap en çok tercih edilen içecekler arasında yer almaktadır. Ayrıca, akşam yemeğinin ardından macun adı verilen bir çeşit tatlı ile Türk Kahvesi içilir. Sabah kahvaltılarında ise, yerel meyveler, ile yoğurt bal karışımı tüketilir.

Kıbrıs Macunu

Kıbrıs’ta hemen hemen her meyvenin macunu yapılmaktadır. Öncelikle macunu yapılack olan meyve ayıklanıp yıkanır. Ardından kireçte bekletilerek, acısı yok edilir. Ardından şekerli yoğun şerbetler içinde pişilir. Bu macunlardan bazıları taze olarak servis edilirken, bazıları da konserve yapılarak bekletilir. Genellikle reçel veya marmelat kıvamında olan bu macunlar, yaz aylarında, buz üzerinde servis yapılır.

Kıbrıs’a Gitmek İçin 50 Neden

Bir kere gitmekle tanıyamayacağınız toprakların adı olan Kıbrıs;

Eğer konu Kıbrıs ise söyleyecek çok şeyimiz var. Kıbrıs’a gitmek için sizlere tam 50 neden sıraladık. Aslında bu sayı çok daha fazla artabilir ama biz belli başlı güzelliklerini sizlere aktararak gitmediğiniz sürede neler kaçırdığınızı daha iyi görmenizi istedik.

O halde bu yazıyı okuduktan sonra Kıbrıs’a gitmemek için hiçbir nedeniniz olmayacak. Doğası ile manzarası ile sunulan imkanları ile ve dahası ile bu yıl gidilecek yerlerin en başına Kıbrıs’ı koymalısınız. Bir kez gitmek ile bitiremeyeceğiniz tüm güzellikleri ile Kıbrıs sizleri bekliyor.

Kıbrıs, güzellikleri ile her mevsimde görünebilecek harika bir ada olarak sizleri bekliyor. Sizlerde daha fazla beklemeyin ve şimdiden yerinizi ayırtarak hem güzel bir tatil yapın hem de yepyeni ve harika yerler görmenin mutluluğunu yaşayın.

Bu nedenler arasında bizim için en önemli 50 maddeyi hazırladık:

1 – Lala Mustafa Paşa Camii (St. Nicholas Katedrali) ve Cümbez Ağacı

Kıbrıs’ın yaklaşık 300 yıl boyunca Lüzinyan’ların hakimiyeti altında bulunduğu dönemde, 1298 – 1312 yıllarında inşa edilen St. Nicholas Katedrali, Akdeniz’de bulunan en göz alıcı gotik mimarilerden birisidir. O dönemde Lüzinyan Kralları’nın taç giyme törenleri, Kıbrıs Kralları olarak Lefkoşa’daki St.Sophia Katedralin’de, ardından ise Kudüs’ün Kralları olarak Gazimağusa’daki görkemli St.Nicholas Katedralinde gerçekleşmekteydi. Yapı, Kıbrıs’ın hakimiyetini Osmanlı’ya geçtiği dönemde 1571 yılında, ek bir minare ile camiye çevrilmesinin ardından, ibadethane olarak kullanılmaya başlandı ve ismi “Lala Mustafa Paşa Camii” olarak değiştirildi.

Katedralin girişinde bulunan heybetli Cümbez Ağacı, adanın en eski ağacı olma özelliğini taşımaktadır. Şu anda 15 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde olan ağacın, katedral inşa edilmeye başlanırken 1298 yılında dikildiği bilinmektedir. Bu eşsiz tarihi ve doğa harikası ikiliyi, Gazimağusa’nın surlar içi bölgesinde kolaylıkla bulabilir ve ziyaret edebilirsiniz.

2 – Büyük Han

Lefkoşa’nın ve hatta adanın en önemli Osmanlı mimarilerinden biri olan Büyük Han , 1572 – 1579 yıllarında iki katlı olarak, Bursa’da ki Koza Han örnek alınarak inşa edilmiştir. Han’ın toplamda 68 odası bulunmaktadır. O dönemde alt kattaki odalar ticaret amaçlı alışveriş yerleri olarak kullanılırken, üst kattaki odalar ise kervansaray görevini görmekteydi. Günümüzde turistik gezme yeri haline gelen ve çeşitli eğlencelerin gerçekleştirildiği bu mekanda, aynı zamanda içerisinde hediyelik eşyaların ve el yapımı ürünleri satıldığı dükkanlar mevcuttur. Lefkoşa’nın surlar içi bölgesinde yer alan Büyük Han’ı ziyaret ederken, bir yandan Kıbrıs el yapımı hediyelik ürünleri satın alabilir, bir yandan gözalıcı bu tarihi mekanda öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz.

3 – Girne Limanı

Girne denildiğinde ilk akla gelen tarihi Girne Limanı, at nalı şeklinde ki yapısıyla şehrin merkezinde yer konumlanmaktadır. Renkli kayıkların ve yatların demir attığı liman, yerli halkın ve turistlerin gözde uğrak yerlerinden birisidir. Liman, geçmişten günümüze kadar ticaret merkezi olarak kullanılmaktadır. Limanın çevresinde bulunan Girne Kalesi, oteller, kumarhaneler, eğlence mekanları ve restorantlar ile bütün gününüzü burada geçirmekten kendinizi alıkoyamayacaksınız.

4 – Tarihi Lefkoşa Evleri

Lefkoşa Surlar içi bölgesi, Lüzinyan dönemini yansıtan iyi korunmuş yapılardan oluşmaktadır. Özellikle cumba pencereli, tek veya çift katlı olan yassı kemerli, tahta saçaklı tarihi evler, Arap Ahmet ve Samanbahçe’nın dar yollu mahallelerinde yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır. Rengarenk pencereli evlerin görüntüsü karşısında, bu mahalleden hiç çıkmak istemeyeceksiniz.

5 – Kantara Kalesi

Deniz seviyesi yüksekliği 700 metre olan Kantara Kalesi, Girne Dağlarında en doğuda bulunan kale olma özelliği taşımaktadır. Kalenin Bizanslar döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir, ancak yazılı kayıtlarda kale ilk olarak Aslan Kalpli Richard 1191’de adayı hakimiyetine aldığı dönemde geçmektedir. Kıyı şeridine, Mesarya Ovasına ve Karpaz Yarımadasına hakim olma özelliği ile büyük stratejik avantaja sahip olan tarihi kaleyi ziyaret ederken, bir yandan kalenin aşağısında bulunan piknik alanında, Kuzey Kıbrıs’a vuran sıcacık güneşin altında hafif ılık bir dağ esintisi eşliğinde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

6 – Girne Kapısı

Lefkoşa’ da surların kuzeyinde bulunan Girne Kapısı, Venedikliler döneminde şehri korumak için Lefkoşa etrafında inşa edilen üç kapıdan birisidir. İlk yapıldığında kapıya ünlü Venedikli mimar Proveditore Fransesca Barbaro’nun ismi verilmiş ve ismi ‘The Del Proveditore Gate’ olmuştur. Kapı 1821 yılında Osmanlılar tarafından onarılmış ve yapının üstüne kubbe ilave edilmiştir. Lefkoşa’da merkezden Surlariçi bölgesine geçerken hemen karşınızda görebileceğiniz Girne Kapısı, Venedikliler zamanında, surlardan içeriye geçiş amaçlı kullanılmaktaydı ve geçiş için gündüzleri açılıp geceleri kapatılmaktaydı.Günümüzde ise kapı, Turizm Bilgi Ofisi olarak kullanılmaktadır.

7 – Girne Kalesi ve Batık Gemi Müzesi

Girne’nin semboli olan ve Kıbrıs’ın en şaşırtıcı tarihi yapılarından biri olan Girne Kalesi, kare gibi planlanan yapısıyla günümüze dek birçok değişiklik geçirmiştir. Aslen 7. yy’da Bizanslar tarafından yapılan kale, tarihte Osmanlı ve Lüzinyanlar gibi birçok medeniyet tarafında kullanılmıştır. Kalenin içinde aynı zamanda kilise, lahit ve müzede bulunmaktadır. Kalenin müzesinde bulunan, batık geminin M.Ö. 3. yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Gemi aynı zamanda denizden çıkarılıp tamir edilen en eski ticaret gemisi olma özelliğini taşımaktadır. Özel koşullar altında saklanan bu batık gemiyi, cam pencereler ardından inceleyebilir ve denizden çıkarılışıyla ilgili çeşitli kaynakları müzede bulabilirsiniz.

8 – Salamis Antik Şehri ( Salamis Harabeleri)

Gazimağusa’dan kuzeyinde bulunan antik şehir, ilk olarak Bronz Çağ’ında Tefkros tarafından bulunmuştur. Antik şehre ait, ilk bulgular, M.Ö. 11. yy’a işaret etmektedir. Antik şehir, 1952 – 1974 yıllarında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkmıştır ve Kuzey Kıbrıs’ın en önemli turistik ziyaret noktalarından birisi haline gelmiştir. İncil’de de adı geçen Salamis Antik Şehrinde Roma dönemini yansıtan, Gymnassium kalıntıları, banyo odalarını, forumu ve Salamis tiyatrosunu görme şansınız bulunmaktadır. Gazimağusa şehir merkezine, çok kısa mesafede bulunan harabeleri kolaylıkla gezebilir ve aynı zamanda yıllın belli zamanlarında harabelerde yer alan tiyatroda yapılan eşsiz seslerin yankılandığı konserlere katılabilirsiniz.

9 – SelimiyeCamii(St.Sofia Katedrali)

Lefkoşa’nın surlar içi bölgesinde yer alan St.Sofia Katedrali, Kıbrıs’ın en önemli gotik yapılarından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Yapımına 1208 yılında başlanmış ve 1326 yılında tamamen bitirilip, ibadete açılmıştır. Lüzinyan Kralları, Kıbrıs’ın Kralı unvanıyla burada taç giymekteydi. Osmanlı döneminde katedrale iki minare eklenerek camiye çevrilmiştir, ve “Selimiye Camii” ismini almıştır.

Birçok Lüzinyan soylusu ve krallarının gömülü olduğu St.Sofia, günümüzde ibadethane olarak kullanılmaktadır.

10 – Othello Kulesi

Gazimağusa’da Surlar içinde yer alan, ana girişinde St. Mark’ın kanatlı aslan kabartması bulunan Othello Kule’si, 14. yy’da Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiştir. Kulenin şu anda ki ismi, ada İngiliz Sömürgesi altındayken konulmuştur. Shakespeare’in ünlü oyununun bir kısmı, Kıbrıs’ın liman şehirlerinden birinde konu olarak geçmektedir ve kulenin isminin oyundaki baş kahramandan aldığı düşünülmektedir.

11 – Soli Antik Kenti

Soli Antik Şehri, Lefke deniz kıyısında yer almaktadır. Kıbrıs’ın 10 krallığından biri olan Soli, arap akınları sonrasında yağmalanmıştır. İçerisinde tiyatro ve Kıbrıs’ta ilk inşa edilen kiliserden biri olan Soli Basilica da bu antik şehirde bulunmaktadır. Lefke’den geçerken bu tarihi bölgeyi ve antik şehre uğramadan geçmeyin.

12 – Vuni Sarayı

Vuni Sarayı, M.Ö. 500 yılında Soli kentini korumak için inşa edilmiştir. M.Ö. 380 yılındaki yangına kadar, Soli halkının yaşam yeri iken, yangın sonrası terk edilmiştir. Üç ana bölümü olan sarayın, 137 odası bulunmaktaydı ve etrafı surlarla çevreli bir tepe üzerinde kurulmuştur.

13 – Saint Hilarion Kalesi

Saint Hilarion Kalesi, Beşparmak dağlarının batısında, denizden 700 metre yükseklikte yer almaktadır ve Beşparmak dağlarında yer alan üç kaleden birisidir. 10.yy’da manastır ve kilise kaleye eklenmiş olup, ismini Kudüs’den göç eden ve ölmeden önce son zamanlarına burada dua ederek geçiren keşişten almıştır. Söylentiye göre, ünlü yapımcı Walt Disney, St.Hilarion’dan etkilenip,’ Pamuk Prenses ve 7 Cüceler’ çizgi filminin geçtiği yeri bu kaleden ilham alarak yapmıştır. Sizlerde adayı ziyarete geldiğinizde St. Hilarion Kalesine uğramadan geçmeyin, Walt Disney’e ilham olan bu tarihi yapı belki size de yaratıcı fikirler sunar.

14 – St. Mamas Kilisesi ve Manastırı

St. Mamas Manastırı, Güzelyurt’ta Bizanslar döneminde manastır ve kilise olarak beraber inşa edilmiştir. Kilise tarihi hakkında birçok hikaye bulunmaktadır . Bu hikayelerden birinde anlatılana göre, kilise ve manastır aziz olduğuna inanılan Mamas isminde kentin dışında yaşayan kişi anısına yapılmıştır. Roma işgali altında bulanan Güzelyurt’ta o dönemde vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktaydı ve fakir olsada Mamas’da bu kurala tabi idi. Fakir Mamas, hükümete parası olmadığını ve giyicek üzerindekiler başka birşeyi dahi olmadığını, yiyeceklerini ise komşularının yardımı ile karşıladığını söyler, ancak hükümet bu durumu kabul etmez ve cezalandırmak için şehre getirilmesi emredilir. Şehre doğru gelirken Mamas, yolda bir kuzuya saldırmakta olan bir aslana rastlar ve hiç duraksamadan kuzuyu aslandan kurtarır ve kendisine hiçbirşey olmaz. Şehre getirildiğinde, durumu öğrenen hükümet yetkilileri, aslanın Mamas’a bir şey yapmadığını öğrenince şaşırır ve onun bir aziz olduğuna inanırlar, ardındansa cezadan muaf ederler. Gotik ve Bizans mimarisine dayalı olarak yapılan yapı günümüze kadar birçok değişiklik yaşamış ve şu anda ikon müzesi olarak kullanılmaktadır. Farklı hikayeye konu olan St. Mamas, günümüzde aynı zamanda vergi kaçıranların aziz koruyucu olarak da isimlendirilmektedir.

15 – Hz. Ömer Türbesi

Girne’nin 4 km doğusunda yer alan, Hz. Ömer Türbesi, 7. ve 10. yy tarihleri arasında ki arap akınlarına dayanmaktadır. Kayalık arazide bulunan türbe, günümüzde adada yaşayan Müslümanlar için en önemli dini ziyaret yerlerinden biridir. 1963 Rum Saldıraları döneminde, türbe binası çok fazla zarar görmüş ve o dönemde Rumlar tarafından yasak bölge ilan edilmiştir. 1974 yılında düşen yıldırım sebebiyle de yapı belli bölgelerden yıkıma uğramış, ardından yapılan restorasyonlar ise başarısız olmuştur.

16 – St.Barnabas Manastırı ve İkon Müzesi

St. Barnabas Manastırı, Salamis’te yaşayan Kudüs’e eğitim için giden ve orada Hristiyanlık dinini seçen, Yahudi bir ailenin çocuğu olan St.Barnabas anısına yapılmıştır. St. Barnabas, adaya döndüğünde tüm adaya St. Paul ile beraber Hristiyanlığı yaymak için birçok vaaz da bulunmuştur. Kilise, avlu ve bir zamanlar papazların yaşadığı odaları barındıran manastırda, St. Barnabas’ın mabeti bulunmaktadır. St. Barnabas aynı zamanda Kıbrıs Ortodoks Kilise’sinin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Manastır günümüzde ikon ve arkeoloji müzesi olarak kullanılmaktadır. Heryıl Hristiyanlar tarafından 11 Haziran, Aziz Barnabas Günü olarak kutlanmaktadır ve zaman zaman bu manastırda ayinler düzenlemektedir.

17 – Derviş Paşa Konağı

Derviş Paşa Konağı 19. yy’da iki katlı klasik Osmanlı konağı olarak inşa edilmiş olup, bir zamanlar Kıbrıs’ın ilk gazetelerinden biri olan Zaman gazetesinin sahibi Derviş Paşa’ya aittir. Lefkoşa surlar içi bölgesinde, tarihi yapısını en iyi koruyan yerleşim yerlerinden biri olan Arap Ahmet Mahallesinde yer alan konak, 1988 yılında Etnografya Müzesi olarak halka açılmıştır. Konak hem Osmanlı yapısıyla hem de müze olması sebebi ile yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Mimari yapısıyla Lefkoşa’da örnek bir Osmanlı konağı teşkil etmektedir.

18 – Bufavento Kalesi

Aşağı ve yukarı kale olmak üzere, iki ayrı bölümden oluşan kale, Beşparmak Dağlarında Girne’nin doğusunda konumlanmıştır. Beşparmak dağlarında bulunan diğer iki kaleden(batıda St.Hilarion Kalesi, doğuda Kantara Kalesi) en yüksek olanıdır. Konumu sebebiyle sarp ve keskin rüzgarlara ev sahipliği yapmaktadır ve ismini latince “rüzgara kafa tutan” anlamına gelen Bufavento’dan almaktadır. Kale hakkında oldukça ilginç hikayeler yer almaktadır. Bunlardan en ilginci ise kalenin 101 odaya sahip olduğu ancak bunlardan bir tanesinin kayıp şekilde olduğu ve içerisinde gizlenmiş define olduğudur. Güneye bakınca Lefkoşa’nın eşsiz panoramik manzarası ile karşılacağınız kaleyi ziyaret ederken kim bilir belki de kayıp defineyi siz bulursunuz..

19 – Mevlevi Tekke Müzesi

Kıbrıs’ta bulunan en önemli ve tarihi yapılardan biri olan Mevlevi Tekke Müzesi, Lefkoşa’da Girne Kapısının güneyinde yer almaktadır. Mevleviliğin adaya, Osmanlı fethi ile geldiği düşünülmektedir.

Günümüzde müze olarak kullanılan tekkede, yalnızca 6 tanesinin kimliği tespit edilebilen16 ileri gelen Mevlevi’lerin mezarı bulunmaktadır.

20 – Bellapais Manastırı

Beşparmak Dağları eteklerinde bulunan manastır, Girne’nin 10dk uzaklığında, doğusunda yer almaktadır. Hayret verici manzarası, eşsiz gothik mimarisiyle dünyanın her yerinden ziyaretçileri ağırlamaktadır. Manastır aynı zamanda Meşhur İngiliz yazar Lawrence Durell’e ilham vermiştir. Durell “Kıbrıs’ın Acı Limonları” isimli kitabını 1953 – 1956 yıllarında Bellapais köyünde yaşarken yazmıştır. Kitabında manastıra olan hayranlığından oldukça bahseden Durell’in, Bellapais köyünde yaşadığı evde ziyaretçilerin uğrak yerlerindendir. İçerisinde hem tarihi hemde yeşil bir doğa barındran manastır, görüntüsü ve ihtişamı ile yılın her dönemi göz doldurmaktadır. Manastır zaman zaman müzik dinletilerine, konserlere ve festivallere ev sahipliği yapmaktadır.Bu ihtişamlı tarihi yapıyı ve sanatı buluşturan etkinliklerden birine katılmanızı mutlaka tavsiye ederiz.

21 – Altın Kumsal

Karpaz bölgesinde yer alan mükemmel bir güzelliğe, dinginliğe ve huzura sahip olan Altın Kumsal, Akdeniz Denizi’nde bulunan el değmemiş kumsallardan biridir. Karpaz Yarımada’sınca 2 km uzunluğunda olan, açık mavi renkte denize sahip Altın Kumsal, ismini altın renkli kuma sahip olmasından alır. Altın Kumsal da altın renkli incecik kumda yürümenin mutluluğunu, doğa harikası kumsalda yüzme şansını ve sıcacık Akdeniz güneşini teninizde hissetme deneyimini mutlaka yaşamalısınız.

Altın Kumsal Kıbrıs

22 – Beşparmak Dağları Zirvesi

Beşparmak Dağları, 160km uzunluğunca, Kıbrıs’ın kuzey kıyı şeridinde Girne Dağları’nın bir kısmını oluşturmaktadır. Beşparmak ismini, Girne’nin doğusunda yer alan dağın bir parçasının görüntüsünün beş parmağa benzemesi sebebiyle almaktadır. Beşparmak Dağları hakkında bir çok efsane yer almaktadır. Bunlardan en ünlüsü ise iki genç adamın aşık oldukları aynı kız uğruna ölümüne dövüşmesini konu alır. Biri iyi biri kötü kalpli olan iki adam, sevdikleri uğruna bataklık kenarında dövüşürken, iyi olan adam kötü olan adamı sonunda bataklığa doğru sürükleyerek öldürür, ancak kendide aldığı yaralar sebebiyle bataklığa düşer ve bir eli hariç tüm vücudu bataklığa gömülür. Ardından bataklık kurur, dağ olur ve iyi kalpli gencin bir elinin parmakları dışarda taşlanır. Dağın adına bu görüntüden sebep Beşparmak dağı verilir. Arabanız ile Girne Dağlarında yapacağınız turda, güzelliğin ölümler getirebileceğini hatırlatan Beşparmak dağını görebilirsiniz.

Kıbrıs konumu sebebiyle, Avrupa ve Afrika göçmen kuşlarının göç bölgesinde yer almaktadır. Göçmen kuşların varlığına ek olarak, ada Kıbrıs Kuyrukkakanı ve Kıbrıs Bülbülü gibi çeşitli endemik kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu türler yıllarca Kıbrıs’ın hava ve doğa koşullarına adapte oldukları için, kendi türlerine has özellikler dışında, adaya özgü özellikleride bulunmaktadır. Göçmen ve endemik kuşları avlamanın yasak olduğu Kuzey Kıbrıs’da, ormanlık arazide, yeşillik bölgelerde kimi zaman da şehirde gezerken bu kuşları gözlemleme şansı yakalayabilirsiniz.

24 – Deniz Kaplumbağları (caretta caretta)

Kıbrıs adası 100 milyonlarca yıldır, caretta caretta ve yeşil kaplumbağa türlerinin uğrak bölgesi olmuştur. Bu büyüleyici canlılar, Kıbrıs’ın kuzey şeridinde bulunan Ronnas, Alagadi ve Altın kumsalı kıyılarına her yıl yumurtlamak için gelmektedir. Halk ve çeşitli kuruluşlar tarafından kaplumbağaların yumurtlama dönemleri öncesi ve yavruların yumurtalarından çıktığı zamanlarda, kumsalların temizlenmesiyle ilgili, yavru kaplumbağaların denize sağlıklı şekilde ulaşmasını sağlamak amaçlı çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmektedir. Sizlerde yılın belli zamanlarında gerçekleşen bu tür projelere katılabilir ve minik kaplumbağalara yaşam alanı oluşturmakta fayda sağlayabilirsiniz.

25 – Endemik Bitkiler

Ziyaretçilerini hayrete düşüren 1900 farklı bitki türü, Kıbrıs’ın ılıman bitki örtüsünde bulunmaktadır. Adada yaklaşık 1600 türün hemen hemen hepsi Kuzey Kıbrıs bölgesinde bulunmaktadır. 120 farklı bitki çeşidi ise sadece Kıbrıs adasına has bulunmakta olup, Brossica Hilarionis, Dianthus Cyprius ve Silene Fraudatrix ve yaklaşık 19 tür daha sadece Kuzey Kıbrıs’ta görülen ender bitkilerdendir. Kıbrıs Lalesi ve Kıbrıs Ofrisi ikilisi ise, adada yaygınca görülen 40 tür bitki çeşidindendir. Farklı bitki örtüsüyle genelde yıl boyunca sıcak – ılıman havaya sahip olan ada, kendi doğa mucizelerini karşımıza rengarenk farklı endemik bitkileriyle çıkarmaktadır.

26 – Karpaz Eşekleri

Kıbrıs adasına özgü hayvanlardan biri olan ve adanın ilgi çeken simgelerinden biri olan Karpaz Eşeği, genellikle sürü halinde gezer ve kendilerine ait vahşi doğal ortamda yaşamaktadırlar. Karpaz yarımadasında anayol mevkiinde ilerlerken, özellikle Dipkarpaz köyünde ve Zafer Burnu civarında devlet tarafından koruma altında tutulan ve doğal ortamlarında yaşayan eşeklerle karşılaşmak, oldukça muhtemel bir durumdur. Bu durumda eşeklere zarar vermeden yolda ilerleyebilmeniz için, yanınızda ekmek gibi yiyecekler bulundurmanız ve yolunuzu kesmeleri durumunda zararsız olan eşekleri bu yiyeceklerle beslemeniz önerilir.

27 – Anıt Zeytin Ağaçları

Güzelyurt – Kalkanlı bölgesinde koruma altında bulunan yaklaşık 2000 adet devasa anıt zeytin ağaçları 500 ila 800 yaş civarındadırlar. Bilimadamlarının açıklamalarına göre bu durum, Kıbrıs’ın bir zamanlar tüm Akdeniz’e zeytin dağıtımı görevini üstlendiğinin kanıtıdır. Güzelyurt, Kalkanlı bölgesinde bu ağaçlıkların olduğu yerde her yıl çeşitli festivaller düzenlenir, adına özel yarış koşuları yapılır ve zeytin şölenleri gerçekleştirilir. Arabanızla ile bu bölgeden geçerken, bu tarihi yeşilliği ve canlılığı ziyaret etmeniz ve çeşitli lezzette olan zeytinleri tatmanızı öneririz.

28 – Karpaz Yarımadası

Anadolu’ya uzanan sivri ve uzun yarımada şeklinde olan Karpaz, tarihi ve doğal güzelliği ile Kıbrıs’ın en bozulmamış bölgesidir. Karpaz, Kuzey Kıbrıs’ın ulusal parkı olma rolünü, içerdiği antik şehirler, manastırlar ve çeşitli farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmasıyla üstlenmektedir. Aynı zamanda ismine has eşekleri barındıran Karpaz’ın en ünlü tarihi yapısı, içinde şifalı çeşmesi bulunan Apostolos Andreas

Manastırı’dır. Manastır her yıl özellikle Hristiyanlık dinene mensup kişiler tarafından ziyaret edilmektedir. Kişiler ziyarete geldiğinde şifalı çeşmeden su içerek hastalıklarından kurtulacaklarına inanırlar.

29 – Baf Sakızı

Kıbrıs’ın geleneksel Baf Sakızı, menengiç ağaçlarının(pistacia) gövdesinden çıkarılmaktadır. Sakız fildişi renginde olup, çok sert olmasıyla ünlüdür. Sakız paketleri genelde ince kağıt ambalajlara sarılı şekilde satılmaktadır. Eski popülaritesini kaybetsede, marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz Baf sakızı yerli halkın ve turistlerin favori yiyeceklerindendir.

30 – Hellim

Hellim, genellikle koyun ya da keçi sütünden elde edilen geleneksel bir Kıbrıs peyniridir. Bu lezzetli beyaz peynir kahvaltılarda, ızgara ya da tavada kızartılarak oldukça tüketilmektedir. Hellim aynı zamanda geleneksel bir hamur işlerinde de kullanılmaktadır; rendelenmiş hellim kuru nane ile harmanlanarak makarnaların üzerine sos olarak tüketilmektedir. Adada hellim geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir, çeşitli firmalar ve köylerde yaşayanlar tarafından oldukça yaygın olarak üretim yapılmaktadır. Adada kahvaltıların vazgeçilmez lezzetli olan ve çeşitli seçenekleriyle satışa sunulan hellimler, aynı zamanda yurt dışına ihraç edilip, adaya büyük gelir sağlamaktadır.

31 – Geleneksel Fırın Kebabı

Kıbrıs’ın geleneksel lezzetlerinden Fırın Kebabı aynı zamanda Hırsız Kebabı olarak da bilinir. Küçük iri kıyım kuzu eti ya da yavru keçi eti kullanılarak elma dilim patateslerle birlikte geleneksel fırınlarda etin kendi suyu ile birlikte pişirilir. Fırın kebabı, zengin Kıbrıs mutfağının en önemli yemeklerinden biridir. Bu eşsiz lezzet, süzme yoğurt, iri kıyılmış kuru soğan, bulgur pilavı ve mevsim salatası ile birlikte servis edilir.

32 – Kıbrıs Ekmek Kadayıfı

Geleneksel ekmek tatlısı, iki kat arasına yumuşak nor peynir dolgusu konularak tarçın ve çekilmiş badem ile aromalandırılır. Kısık ateşte şerbeti yavaş yavaş çekene kadar pişirilir. Kıbrıs mutfağının muazzam tatlılarından Ekmek Kadayıfı dinlendirildikten sonra soğuk servis edilmek üzere buzdolabında muhafaza edilir.

33 – Kıbrıs Patatesi ve Kolakas

Kıbrıs patatesi, tüm Avrupa’da ve özellikle İngiltere’de çok ünlü olan bir patates türüdür. Adalarımızın ikliminde ve toprağında yetişen Kıbrıs patatesi, tüm pişirme koşullarında tadını ve şeklini muhafaza ederek yemeklere zengin bir lezzet katar. Kolakas ya da kolokas ise özellikle Karpaz ve Yeşilırmak bölgelerinde yetişen sebzeye benzeyen bir patates türüdür. Geniş yapraklı bir bitki olması sebebiyle bol su alarak yetişir. Tavuk ya da kuzu ile birlikte de pişirilebilen patatesli yemek, Kıbrıs mutfağının bir diğer önemli lezzetlerindendir. Küçük kolakas filizlerine ise bullez denir ve patateslerle birlikte bol yağda kızartılarak da tüketilebilir.

34 – Pirohu

Geleneksel Kıbrıs mutfağının hamur işlerinden Pirohu, hem yerel halk ve hem turistler tarafından oldukça beğenilen bir yemektir. Kıbrıs nor peyniri ve kuru nane ile birlikte küçük mutfak torbalarının içerisine doldurulup kaynatılarak pişirilen ve rendelenmiş hellim ile birlikte servis edilen enfes bir hamur işidir.

35 – Geleneksel Sele, Sesta Ve Sepetler

Sele (düz hasır sepetler) ve Sesta (hasır tepsiler), doğal olarak renkli olan ya da daha sonra boyanan dokunmuş buğday hasırından yapılan mutfak malzemesidir. En dayanıklı olan hasır sepetler genellikle dokunmuş bambu çubuklarından ve ağaç gövdesinden yapılmaktadır. Dayanıklı olması sebebiyle de genellikle meyve hasatlarını taşımak için kullanılır. Bu ürünler geçmişte daha sık günlük kullanımda yer almaktaydı. Ancak günümüzde halk tarafından dekoratif amaçlı aksesuar olarak kullanılmaktadır ve hediyelik eşya olarak turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

36 – Hamur İşleri Ve Börekler

Yıllar boyunca birçok kültürden etkilenmiş olan hamur işleri Kıbrıs mutfağında önemli bir yere sahiptir. Başlıca en çok bilinen lezzetler ise, Tatar böreği, pirohu, nor böreği (lor peynirli börek), kıyma böreği, ıspanak böreği, bal kabağı böreği, mantar böreği, zeytinli ekmek, hellimli ekmek, bidda ekmeği, çörek (yuvarlak tatlı ekmek), tahinli ekmek ve pilavuna (içi karışık peynir dolgulu tatlı – tuzlu bir çörek)olarak sıralanabilir. Bu tatlar kimi zaman kutlamalarda, kimi zaman ise çay yanında ikram edilir. Kendine has bu lezzetleri, hemen hemen her pastanede ve börekçide bulabilirsiniz.

37 – Mezeler

Kıbrıs mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri de binbir çeşit mezeleridir. Sıcak ve soğuk servis edilen mezeler yemeklerden önce atıştırmalık olarak ikram edilir. Humus, cacık, tahin, kapari turşusu ve kereviz, samarella (güveyi otu ve tuz ile birlikte tütsülenmiş koyun), kızarmış hellim, çakıstes (zeytinyağının içerisinde limon, sarımsak ve kişniş tohumunda marine edilmiş çizik yeşil zeytin) , dil, beyin ve pastırma bunlara örnek olarak sayılabilecek mezelerdir. Çoğunlukla meyhanelerde, kebap yemeği öncesi getirilen Kıbrıs’a özgü farklı bitki ve deniz ürünleriyle yapılan mezeler, yemek yemeden doymanıza yetecek kadar çeşitli miktardadır.

38 – Şeftali Kebabı

Oldukça lezzetli olan şeftali kebabı, keçi ya da koyun kıymasıyla, küçük küçük doğranmış soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar ile harmanlarak yapılan eski bir Kıbrıs sucuk çeşididir. Hazırlanan iç harç daha sonra kuzu iç zarına sarılarak kömürde ya da ızgarada rengi kahverengi olana kadar pişirilir. Farklı ismi ve mükemmel tadıyla akıllardan çıkmayan kebap, Kuzey Kıbrıs’ta denenmesi gereken en önemli lezzetlerden birisidir.

39 – Babutsa (Hint İnciri)

Hint inciri ya da Kıbrıs halkı tarafından yaygın olarak kullanılan adıyla Babutsa, Kıbrıs’ın doğal ortamda bolca yetişen kaktüsün meyvesidir. Genellikle de Serdarlı Köyü bölgesinden hasat edilir. Bu leziz Akdeniz meyvesi hemen hemen her markette ve kimi zaman sokak tezgâhlarındaki satıcılarda bulunmaktadır.

40 – Lefkara İşi

III. Aleksandros’un kılıcının Kıbrıs’ta yapıldığına dair inanç ve Leonardo Da Vinci’nin Kıbrıs el işine duyduğu hayranlık Kıbrıs el işinin değerini gösteren birçok tarihi örneklerdendir. Tarihi 14.yy’a kadar dayanan Lefkara işi’nin ilk çıktığı köye Lefkara Köyü adı verilmiştir. Geçmişte kişisel zevk ve ihtiyaçlar için üretilmiş olmasına rağmen, günümüzde turistlerin büyük ilgisini çekerek ticari bir anlam kazanmıştır , çeyizlik ve hediyelik eşya olarak satılmaktadır.

41 – Molehiya

Molehiya, Kıbrıs’ın geleneksel yemeklerinden biri olup, kuru veya taze molehiya bitkisinin yapraklarından yapılmaktadır. Aslen arap yemeği olan Molehiya, Kıbrıs’ta lezzetinden ödün vermeyen bir tat haline gelmiştir. Görüntüsü ile ıspanağı andıran Molehiya yemeği, Kıbrıs’lı ailelerin sofralarından eksik etmediği tatlar arasındadır.

42 – Zivaniya

Zivaniya, yerel Kıbrıs içeceği olup, şarap yapımındaki gibi kendi kendine kaynayarak üzüm posasından üretilir. Renksiz ve sert bir alkol olan Zivaniya, hafif bir kuru üzüm aroması içermekte ve kendine has bir tadı bulunmaktadır. Herhangi bir üzüm türü ile de beraber üretilebiline zivaniyayı, soğuk, yudum yudum ve özellikle kış aylarında içmenizi tavsiye ederiz.

43 – Ceviz Macunu

Ceviz Macunu Kıbrıs Türklerinin favori tatlılarından birisidir. Taze cevizler bir hafta boyunca su içinde bekletilir ve ardından içerisine taze badem ve karanfiller yerleştirilir. Tatlı ardından kaynatılır ve şeker eklenir. Macun genelde Türk kahvesinin ardından servis edilir. Marketlerde cam kavanozlarda da satışa sunulan macun, Kıbrıslı ailelerin evlerinde genelde hep bulunan lezzetlerdendir.

44 – Kahve Kültürü

Sosyal ilişkiler ve aile bağları Kıbrıs Türkleri’nde önemli bir rol oynar. Kahve servisi yapmak kültürü sosyal ilişkileri artırır ve her Kıbrıslı yerli aile için vazgeçilmez bir tattır. Kuzey Kıbrıs’ta, farklı ağız tatları için farklı kahve çeşitleri bulunmaktadır. Tatlarının hafifliği ve ağırlığı bakımından yaklaşık 5 gruba ayrılan kahve çeşitleri, aynı zamanda kendi içinde de gruplara ayrılmaktadırlar. Kahve kültürünün oldukça gelişmiş olduğu Kuzey Kıbrıs’ta , hemen her şehir kendi içinde bir tür kahve üzerinden alışkanlığını edinmiştir. Türk kültüründe olduğu gibi Kıbrıs kültüründe de kahve telvesinden fal bakmak gelenektir.

45 – Golf

Sıcak – ılıman iklimi sebebiyle, Kıbrıs tüm yıl boyunca golf oynamak için uygun bir havaya sahiptir. Golf için olanakları geniş golf işletmeleri son yıllarda adada artmaktadır ve spor oldukça ilgi çekmeye başlamıştır. Özellikle Girne bölgesinde golf kültürü oldukça gelişmiştir ve işletmeler bulunmaktadır.

46 – Yatçılık

Kıbrıs adasını çevreleyen temiz ve sıcak suyuyla Akdeniz’de denize açılan yatlar, Girne ve Gazimağusa limanlarında demirlenmektedir. Kıbrıs’ta oldukça iyi gelir sağlanan marinacılık, adada geçim kaynaklarından biri olmuştur. Aynı zamanda adada yat kiralama, günübirlik yat turları gibi seçeneklerde bulunmakta ve kişilere açık mavi renkli dingin Akdeniz sularında keyifli anlar yaşatmaya olanak sağlamaktadır.

47 – Doğa Yürüyüşü

Kıbrıs’ın eşsiz ılıman iklimi, doğa yürüyüşü için oldukça olanaklıdır. Farklı yürüyüş parkur seçenekleri bulunan ve tarihi güzellikleri her bölgeye dağılmış olan adada, doğa yürüyüşü yaparken, etrafınızda adeta masal kitaplarından çıkmış tarihi yapılara rastlamanız kaçınılmaz olmaktadır. Yürüyüş yaparken, başka bir yerde bulamayacağınız endemik bitki ve kuş türlerini de incelemeyi unutmayın..

48 – Yamaç Paraşütü

Nisan ve Ekim ayları arasında, hava koşulları ılıman olması sebebiyle, adrenalin tutkunlarına Beşparmak dağlarından yamaç paraşütü zevkini yaşamayı olanaklı sağlıyor. Aynı zamanda kuş bakışı olarak olağanüstü bir güzelliğe sahip olan ada, fotoğraf çekme düşkünleri için paraşüt yaparken eşsiz görüntüler yakalamayı mümkün kılıyor.

49 – Kumarhaneler

Büyüleyici renkli ışıklar altında, şansını denemek isteyenler için Kuzey Kıbrıs son derece lüks kumarhane yaşantısını da meraklılarına sağlıyor. Aynı ABD, Çin, Almanya ve Avustralya gibi yasal kumarhane işletme hakkı bulunan Kuzey Kıbrıs’ta, kumathanelere girebilmek için reşit olmanız gerekiyor.

50 – Dalış Sporu

Akdeniz’in en güzel sıcak ve berrak kıyı şeridine sahip olan Kuzey Kıbrıs, tüm dünyadan gelen dalgıçlara mükemmel bir tecrübe edinmelerine olanak sağlıyor. Su sıcaklığının Kasım ayında bile 20 dereceyi bulması sebebiyle, Nisan’dan Aralık ayına kadar su altı sporlarını yapmak mümkün. Çeşitli balık türlerini gözlemleyebileceğiniz adada, birçok noktadan dalış mümkün. Kimi zaman sosyal sorumluluk projeleri ile birleştirilen dalış sporu, adada doğayı korumak amaçlı dalgıçlarca gerçekleştirilmektedir.