Yaz Aylarında Deri Kanserine Dikkat!
Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, açık tenli insanların güneş ışınlarından daha fazla etkilendiğini ve bu nedenle deri kanseri riskinin çok daha yüksek olduğunu söyledi


Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, yaz aylarının başlamasıyla birlikte açık tenli insanların güneş ışınlarından daha fazla korunması gerektiğini söyledi.
Ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin koyu tenlilere göre açık tenli insanlarda daha fazla hissedildiğini kaydeden Doç. Dr. Karakaş, bu nedenle açık tenli insanların cilt sağlıkları için güneş ışınlarından korunması gerektiğini belirtti.
GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNUN
Ultraviyole ışınlarının özellikle deri kanserine yol açtığına dikkati çeken Doç. Dr. Karakaş, deride en küçük değişiklik tespit edildiğinde hemen doktora başvurulmasını istedi. Erken tanı ve tedavi için bunun çok önemli olduğunu anlatan Doç. Dr. Karakaş, deri kanserlerinin tüm kanserler içinde en sık görülen kanser olduğunu söyledi.
Açık tenli kişilerde özellikle güneş ışığının etkisiyle deri kanseri gelişimi riskinin yüksek olduğuna değinen Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, "Yanıklar, tekrarlayan x-ışını, arsenik ve katrana maruz kalmak ve ailesinde deri kanseri öyküsünün olması da diğer riskler arasında yer almaktadır" dedi.
UZUN SÜRELİ TEDAVİ EDİLMEZSE...
Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, ’bazal hücreli karsinom’, ’skuamöz hücreli karsinom’ ve ’malin melanom’ adı verilen üç tip deri kanseri olduğunu belirtti.
Tüm kanser türleri içinde en iyi huylu ve en sık karşılaşılan tipin ’bazal hücreli karsinom’ olduğunu anlatan Doç. Dr. Karakaş, "Yüzde 85 baş, boyun bölgesinde görülür. En çok açık tenli, mavi gözlü ve sarışın kişilerde görülür. Tümörün 1 santimetre çapa ulaşması aylar, yıllar sürer. Bu kanser tipi neredeyse hiç metastaz (diğer organlara sıçrama) yapmadığı için bazı otoriteler tarafından kanser olarak kabul edilmez. Ancak uzun süre tedavi edilmezse derinin altındaki kemiğe kadar ilerleyebilir" dedi.
EN TEHLİKELİ TÜR
Skuamöz hücreli karsinom türünün deri de kabarıklıklar veya kırmızı kabuklu yaralar şeklinde ortaya çıktığına işaret eden Doç. Dr. Karakaş, en sık kulak, yüz, dudak ve ağızda görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Karakaş, deri kanserleri arasında en ölümcül olan türün ’malign melanom melanositler’in (derimize rengini veren pigment hücreleri) olduğunu kaydetti.
ULTRAVİYOLE IŞINLARINDAN KORUNUN
Riski yüksek olanların erken tanı ve tedavisi için kendini her ay veya iki ayda bir değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ayşe Akman Karadaş, zararlı ışınlardan korunma yollarını ise şöyle sıraladı:
"Öncelikle geniş kenarlı şapka, ultraviyole koruyucu gözlük, sıkı dokunmuş giysiler kullanılması gerekir. Güneşe çıkılacaksa güneşe açık bölgeler için ultraviyole A ve B ışınlarına karşı koruyucu özelliği olan ürünlerin dışarı çıkmadan 20 dakika öncesinde sürülerek gerekirse 2 saatte bir tekrarlayarak kullanılması önerilir. Altı aylıktan küçük çocukların ise güneş altında bırakılmaması önerilmektedir."